Η ιστορία ενός αγαπημένου γλυκού από το foodmood.gr
Όσοι έχουμε διαβάσει Αστερίξ, θυμόμαστε καλά το στρατόπεδο Μπαμπάορουμ, γύρω από το ανυπότακτο γαλατικό χωριό. Αργότερα, μεγαλώνοντας, δοκιμάσαμε και ξαναδοκιμάσαμε το χορταστικό γλυκό, Μπαμπά με ρούμι ή Baba au Rhum.
Η ιστορία του γλυκού, ξεκινάει γύρω στο 1830, στο Παρίσι, βουτηγμένο στο ρούμι και με σταφίδες.Το 1877 εμφανίζεται η παραλλαγή του, από τον ζαχαροπλάστη Julien, ο οποίος αφαιρεί τις σταφίδες, αλλάζει το σιρόπι, το ψήνει πιά σε μεγάλη φόρμα του κέικ, και αφιερώνει το γλυκό στον γαστρονόμο Μπριγιά-Σαβαρέν.
Σαβαρέν, λοιπόν, είναι το γλυκό που όλοι γνωρίζουμε και σας προτείνω να φάτε σήμερα, να γλυκαθείτε, καθώς η 1η Απρίλη είναι η μέρα που στην Ευρώπη τιμάται η μνήμη του διάσημου γαστρονόμου και συγγραφέα του οκτάτομου βιβλίου « Η Φυσιολογία της γεύσης» Μπριγιά Σαβαρέν.Ο Ζαν-Αντέλμ Μπριγιά-Σαβαρέν πέθανε στο Παρίσι στις 2 Φεβρουαρίου 1826.
Ρήσεις του Μπριγιά-Σαβαρέν
Πες μου τι τρως για να σου πω ποιος είσαι.
Επιδόρπιο χωρίς τυρί είναι σαν μια όμορφη γυναίκα με ένα μάτι.
Μία φορά, σε έναν άνδρα που αγαπούσε το κρασί τού προσέφεραν ένα πιάτο με σταφύλια. «Σας είμαι υπόχρεως», του είπε διώχνοντας από μπροστά του το πιάτο, «αλλά δεν είμαι συνηθισμένος να παίρνω το κρασί μου σε χάπια».