Σεμινάριο πολυφωνικού τραγουδιού και συναυλία, θα πραγματοποιήσει το γυναικείο φωνητικό σύνολο «Πλειάδες», το τριήμερο 18, 19 και 20 Μαΐου 2018 στο Χορόδεντρο (Καθολικών 4, 6ος όροφος –περιοχή πλατείας Χρηματιστηρίου).



Το πολυφωνικό τραγούδι ως ιδιαίτερο είδος της παραδοσιακής φωνητικής μουσικής, απαντάται σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές με βασικό χαρακτηριστικό την σύζευξη μεταξύ μονάδας και συνόλου στο οποίο και βασίζεται το συγκεκριμένο σεμινάριο που αντικείμενο του έχει τα πολυφωνικά παραδοσιακά τραγούδια της Ηπείρου, των Επτανήσων και της Βουλγαρίας. Στο πλαίσιο του οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν την παραδοσιακή πολυφωνία μέσω της βιωματικής διερεύνησης των σχέσεων σώματος-φωνής και ατόμου ομάδας.

Για την παρακολούθηση του σεμιναρίου δεν απαιτείται μουσική γνώση, προτείνεται άνετο ντύσιμο και διάθεση ομαδική και τραγουδιστική, ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Αντίστοιχα το πρόγραμμα της συναυλίας με τίτλο «Πολυφωνικές διαδρομές από την Ήπειρο ως τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Μαΐου, στις 20.30, στον ίδιο χώρο, βασίζεται στο ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι και συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ακούσματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Επτάνησα, Μακεδονία, Θράκη, Στερεά Ελλάδα κά.), από Κύπρο, Περσία, Βουλγαρία καθώς και τσιγγάνικα τραγούδια.


INFO:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ:

-Ημερομηνίες διεξαγωγής: 18, 19 και 20 Μαΐου 2018

-Ώρες: Παρασκευή 18.00-21.00, Σάββατο 18.00-21.00 και Κυριακή 11.00-14.00

-Κόστος συμμετοχής: 80 ευρώ/άτομο. Σε περίπτωση εγγραφής έως τις 10 Μαΐου με κατάθεση προκαταβολής, το κόστος μειώνεται στα 60 ευρώ/άτομο. Επιπλέον στο κόστος συμμετοχής συμπεριλαμβάνεται και η είσοδος των συμμετεχόντων στη συναυλία.

-Πληροφορίες, εγγραφές και κρατήσεις στον σύνδεσμο: pleiades789@gmail.com

-Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978514770 (Στέλλα Γκρήγκοβιτς)


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ

-Ημερομηνία συναυλίας: Κυριακή 20 Μαίου 2018

-Ώρα έναρξης: 20.30

-Είσοδος: 8 ευρώ (κανονικό)

5 ευρώ (μειωμένο)

-Απαραίτητη η κράτηση θέσης στα παρακάτω τηλέφωνα και συνδέσμους:

· Χορόδεντρο: 2310 544 379

· Στέργιος Κύρινας (υπεύθυνος του Χορόδεντρου): 6933 35 07 46

· e-mail Χορόδεντρου: horodentro@gmail.com

· «Πλειάδες»: pleiades789@gmail.com

Πληροφορίες για το εργαστήρι χορού και μουσικής «Χορόδεντρο» στον σύνδεσμο: εδώ


Λίγα λόγια για τις «Πλειάδες»
Το γυναικείο φωνητικό σύνολο Πλειάδες δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2006 στη Θεσσαλονίκη. Στόχος του είναι να συμβάλει, μέσα από την ανάπτυξη έντονης καλλιτεχνικής δραστηριότητας, στην έρευνα, στην προβολή καθώς και στην εξέλιξη της πολυφωνίας της προφορικής φωνητικής παράδοσης της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.
Οι Πλειάδες, έχοντας ως ορμητήριο την ελληνόφωνη πολυφωνία της Ηπείρου, πειραματίζονται και συνεργάζονται με σύγχρονους καλλιτέχνες (Νίκος Κυπουργός, Δημήτρης Σωτηρίου, Ιωάννα Μανωλεδάκη, VIC, Rotting Christ, Κώστα Βόβμολο, Κώστα Θεοδώρου,Kορίνα Βασιλειάδου, Χάρη Πεχλιβανίδη κ.ά.) διευρύνοντας τις φωνητικές τους αναζητήσεις. Στα πλαίσια του καλλιτεχνικού φεστιβάλ Documenta 14 (Documenta 2017: Von Athen Lernen) συνεργάζονται με τον διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Emeka Ogboh στο έργο του “The way earthy things are going”, μια πολυκάναλη ηχητική εγκατάσταση.
Παράλληλα, διερευνούν τη σύζευξη της πολυφωνίας και με άλλες μορφές δημιουργικής έκφρασης. Έτσι, με την παράστασή τους «Το πέρασμα», μουσικό θέατρο σε σκηνοθεσία Στεφανίας Παπαμιχαήλ, εκπροσωπούν την Ελλάδα στην 14η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου. Επίσης, πρωταγωνιστούν στην παράσταση «Σταθμοί», του Θεάτρου Τέχνης Ακτίς Αελίου. Επιπλέον, γράφουν και ερμηνεύουν μουσική για θέατρο.
Το 2013 κυκλοφορεί το πρώτο τους cd «Περιπλανώμενες Πλειάδες». Το 2015 κυκλοφορεί το διπλό cd και dvd από την παράσταση «Γυναίκες της πέτρας» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με τους Encardia.

Π λ ε ι ά δ ε ς είναι οι:

Αλίκη Ατσαλάκη, Στέλλα Γκρήγκοβιτς, Βασούλα Δελλή, Δέσποινα Καλπενίδου, Ειρήνη Κυριακού, Ναταλία Λαμπαδάκη, Ασημίνα Πάτκου, Ιουλία Ρούτζιου, Γεωργία Τέντα και Ρούλα Τσέρνου.