Συμβολικά παιχνίδια επικοινωνιακού χαρακτήρα, από τον πρωθυπουργό: Επέλεξε το Καστελόριζο, εκεί από όπου ανακοινώθηκε η ένταξη της χώρας στο μνημόνιο από τον Γ.Α. Παπανδρέου,να πει ότι θα ΄χουμε… καθαρή έξοδο!



«Σήμερα, οκτώ χρόνια από τη μέρα που ο ελληνικός λαός άκουγε τα κακά μαντάτα των μνημονίων, φτάνουμε στις μέρες που πλέον αφήνουμε τα δύσκολα πίσω μας (...) βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την οριστική και αμετάκλητη έξοδο, καθαρή όπως ο καθαρός ουρανός του Καστελορίζου, από την εποχή της επιθετικής λιτότητας και της ασφυκτικής επιτροπείας που κόστισε πολύ», είπε χαρακτηριστικά.


Μιλώντας για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε το παράδειγμα καλής συνεργασίας που δίνουν οι τοπικές κοινωνίες στις δύο πλευρές, στο Καστελόριζο και αλλού. Και συνέχισε τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί και υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα, και «δεν διαπραγματεύουμε, δεν παζαρεύουμε, δεν εκχωρούμε σπιθαμή των εδαφών της. Από το Διδυμότειχο ως τη Γαύδο, και από τους Οθωνούς ως το Καστελόριζο. Φυσικά, η Ελλάδα ούτε απειλεί, αλλά ούτε φοβάται κανέναν».


Σε άλλη μία επικοινωνιακή προσπάθεια, είπε: «Θα μπορούσα να έλθω για να κάνω διάγγελμα, αλλά δεν θα το κάνω»! Αμέσως πρόσθεσε πως δεν πήγε στο νησί για επικοινωνιακούς λόγους, για να φτιασιδώσει, όπως είπε, κακόμορφα σχέδια, όπως έγινε στο παρελθόν.


‘Έκανε ειδική αναφορά στον σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο, λέγοντας πως «είχαμε την ατυχία να χάσουμε έναν από τους καλύτερούς μας πιλότους», που πέρασε στο Πάνθεον των Ηρώων μας και χαρακτήρισε ένδειξη καλής θέλησης, το τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον Τούρκο ομόλογό του, κινήσεις όμως -συμπλήρωσε- που πρέπει να έχουν συνέχεια.


Δεν πρέπει να γίνονται προκλητικές δηλώσεις και παρεμβάσεις, ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Και έστειλε προς την Άγκυρα «μήνυμα συνεργασίας αλλά και αποφασιστικότητας», όπως επί λέξει είπε. «Με την Ελλάδα δεν μπορεί κανείς να παίζει», υπογράμμισε και εξήγησε ότι η χώρα μας υπερασπίζεται διαχρονικές αξίες και θα το ξανακάνει με όποιο τρόπο και αν χρειαστεί.


Ο πρωθυπουργός εγκαινίασε δυο νέες μονάδες αφαλάτωσης, που αποτελούσαν -εδώ και δεκαετίες- αίτημα των κατοίκων του Καστελόριζου. Είπε πως από το 2012 ως και πέρυσι, το Ελληνικό Δημόσιο είχε δαπανήσει περίπου 3.000.000 ευρώ σε ιδιώτη για μεταφορά νερού, ενώ σήμερα δαπανάται σχεδόν το ένα τρίτο του ποσού. Οι δύο μονάδες έχουν συνολική χωρητικότητα 400 κυβικά μέτρα την ημέρα.