Φωτιές άναψαν οι Γερμανοί δημοσιογράφοι κι ο Επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. Πιέρ Μοσκοβισί φρόντισε όχι να τις σβήσει, αλλά να… ανασκαλέψει τις στάχτες.



Μόλις χθες γνωστή έγκυρη Γερμανική οικονομική εφημερίδα μας έφερνε τα νέα ως νέος Άγγελος Εξάγγελος: Θα ΄ρθει νέο μνημόνιο. Σήμερα ανέλαβαν οι Νιου Γιορκ Τάιμς να μας χρυσώσουν το χάπι (που παραμένει, πάντως, πικρό… φαρμάκι):


Μεταμνημονιακή συμφωνία ναι, (κρυφό) νέο πρόγραμμα όχι: το σχήμα αυτό προτάσσει ο Πιερ Μοσκοβισί στην ομιλία του, που θα εκφωνήσει στο Peterson Institute of International Affairs στην Ουάσιγκτον, όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ των Reuters/NY Times.


Συγκεκριμένα, αναμένεται να πει ότι «θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε μια μεταμνημονιακή συμφωνία που θα υποστηρίζει τη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων για τα επόμενα χρόνια, καθώς και για την επιδίωξη υγιών δημοσιονομικών πολιτικών - αλλά δεν πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα που αποκρύπτεται».


Σύμφωνα με την προσέγγισή του, η Ελλάδα χρειάζεται νέα συμφωνία με τις κυβερνήσεις -πιστωτές της ευρωζώνης μετά την έξοδο από τo πρόγραμμα διάσωσής της στις 20 Αυγούστου, ώστε να διασφαλίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται και θα διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία. Κι αν αυτό δεν είναι Νέο Μνημόνιο, πείτε μου εσείς τι είναι!


Στο ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο, η χώρα θα ανακτήσει την πλήρη κυριαρχία στη χάραξη της δημοσιονομικής πολιτικής, απλά υποβάλλοντάς την σε λιγότερο λεπτομερή ετήσιο έλεγχο στους πιστωτές, γνωστό ως επιτήρηση μετά το πρόγραμμα.


Την ίδια στιγμή, κάποιες χώρες της ευρωζώνης ζητούν επιπλέον διασφαλίσεις για το μέλλον.


Από την πλευρά του το Bloomberg επικαλείται τις δηλώσεις του στελέχους του ΔΝΤ Βιτόρ Γκασπάρ: «Η πρόσφατη τάση στην ελληνική οικονομία ήταν ευνοϊκή» επεσήμανε ο ο επικεφαλής του Τμήματος Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΔΝΤ, Β. Γκασπάρ, προσθέτοντας ότι η θέση του Ταμείου για τις πολιτικές της Ελλάδας δεν έχει αλλάξει. «Το ΔΝΤ εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Ελλάδα χρειάζεται έναν συνδυασμό εσωτερικών μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνση του χρέους από τους ευρωπαίους πιστωτές» τόνισε.


Με όμορφα λόγια, το ίδιο νόημα δηλαδή…


Δραγασάκης: Δεν υπάρχει θέμα παράτασης του προγράμματος


Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, στηρίζεται στο ότι οι Κασσάνδρες είχαν διαψευσθεί παλιά, άρα θα… διαψευσθούν και τώρα! Το απλοϊκό αυτό επιχείρημα ανέλαβε να απλώσει ο κ. Δραγασάκης:


«Δεν υπάρχει θέμα παράτασης του προγράμματος. Λήγει τον Αύγουστο, συζητάμε να λήξει νωρίτερα, τον Ιούνιο. Υπάρχουν δυνάμεις εντός της χώρας που επένδυσαν στην καταστροφή της κυβέρνησης. Διαψεύστηκαν, θα διαψευστούν ξανά»: αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο 24/7.


Ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει προληπτική γραμμή πίστωσης, γιατί αυτό θα σήμαινε νέους όρους, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι αυτό το θέμα «τέθηκε, απορρίφθηκε, τελείωσε».


Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι «η Ελλάδα επιδιώκει να βγει από το πρόγραμμα όπως οι άλλες χώρες, χωρίς "ουρές" και νέα προαπαιτούμενα», σημειώνοντας ότι «θα έχουμε "κουμπαρά" 20 δισ. ως ασπίδα προστασίας». Σε όσους αναφέρουν ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη για έξοδο από τα μνημόνια, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης απάντησε ότι «κάποιες εσωτερικές δυνάμεις είχαν επενδύσει στην καταστροφολογία».


«Υπάρχουν εγχώριες δυνάμεις που εδώ και τρία χρόνια στοιχημάτιζαν στην αποτυχία της κυβέρνησης και της χώρας. Σήμερα, παρότι έχουν διαψευστεί όλα τα καταστροφικά σενάριά τους, δίνουν μάχη οπισθοφυλακής. Η πορεία μας όμως είναι σταθερή. Η ανάκαμψη είναι υπαρκτή» είπε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την έγκαιρη ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης του προγράμματος, που λήγει τον Αύγουστο του 2018. Έταξε, δε, αύξηση μισθών χαρακτηρίζοντάς την… αυτονόητη.


Σχοινάς: Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε την έξοδο


Η στήριξη στην κυβέρνηση ήρθε από την Κομισιόν: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για να διασφαλίσει την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, το καλοκαίρι, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.


Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης προς τον Τύπο, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που μιλούν για μία ενδεχόμενη παράταση του ελληνικού προγράμματος, ανέφερε ότι η Επιτροπή εργάζεται πάνω σε πραγματικά γεγονότα και δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο επ' αυτού. Ο κ. Σχοινάς σημείωσε πως η Κομισιόν επικεντρώνει την προσοχή της στη συνεργασία με τους εταίρους της «για να χτίσει» πάνω στην «καλή πρόοδο» που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες στην πορεία του ελληνικού προγράμματος. «Η Επιτροπή εργάζεται για να διασφαλίσει την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, φέτος το καλοκαίρι» πρόσθεσε.