Η τρικυμία που προκλήθηκε στην κυβέρνηση από το θέμα με τις Γαλλικές φρεγάτες φαίνεται πως οδήγησε, αρχικά σε... προσάραξη κι έπειτα σε κινήσεις "όπισθεν ολοταχώς"!


Αρχικά οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου ήταν ένα ξεκάθαρο "άδειασμα" στον Φώτη Κουβέλη. Ακολούθησαν οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ανέλαβε χρέη "πυροσβέστη". 

«Ο Πρωθυπουργός είχε συνομιλία με τον Μακρόν, αλλά δεν έχει υπάρξει καμία συμφωνία, υπάρχουν συζητήσεις», δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφερόμενος στην υπόθεση με τις γαλλικές φρεγάτες.

«Έχουμε στόχο να ενισχύσουμε την αποτρεπτική δύναμη της χώρας, αλλά δεν θα εκμεταλλευτούμε τις εντάσεις της εποχής για να προβούμε σε ράλι εξοπλισμού», είπε ακόμη ο κ. Τζανακόπουλος επισημαίνοντας ότι «εφόσον υπάρχουν συμφέρουσες προτάσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων μας θα τις συζητήσουμε».

Εν συνεχεία ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι «ο κ. Κουβέλης απάντησε σε ερώτηση που αφορούσε σε δημοσίευμα και επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν συνομιλίες», ενώ ερωτώμενος υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει ρήγμα στις σχέσεις Καμμένου-Κουβέλη, ούτε στις σχέσεις Τσίπρα με Καμμένο ή Κουβέλη».



Νέες πληροφορίες για το deal

Στο μεταξύ λάδι στη φωτιά έριξαν νεότερες πληροφορίες για το deal με τις γαλλικές φρεγάτες σύμφωνα με τις οποίες η Αθήνα έστειλε αίτημα στο Παρίσι από την περασμένη Πέμπτη. Deal για το οποίο η Γαλλίδα Υπουργός Άμυνας δηλώνει...άγνοια!


Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη αποστείλει σχετικό αίτημα στη Γαλλία για την προμήθεια των υπερσύγχρονων σκαφών! Μεταδόθηκε ότι από την περασμένη Πέμπτη, μετά το δεύτερο τηλεφώνημα Τσίπρα-Μακρόν, το ελληνικό Πεντάγωνο έστειλε στο αντίστοιχο γαλλικό μια επιστολή για την πρόθεση προμήθειας δύο γαλλικών φρεγατών.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ο οποίος λείπει στην Κίνα, έχει αφήσει πίσω του φάκελο με οδηγίες σχετικά με την απαραίτητη προετοιμασία υποδοχής των φρεγατών, στην περίπτωση που η Γαλλία απαντήσει θετικά στο ελληνικό αίτημα.



Μητσοτάκης: Φιάσκο της κυβέρνησης


Την ίδια ώρα οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης είναι "θυελλώδεις". Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για φιάσκο της κυβέρνησης. από το βήμα της Βουλής:

"Είναι παράδοξο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας να οργανώνει ειδική συνέντευξη Τύπου για το θέμα αυτό", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι είναι πρωτοφανές άλλα να λέει ο Πρωθυπουργός, άλλα ο κ. Καμμένος και άλλα ο Φώτης Κουβέλης."Η εξωτερική πολιτική δεν προσφέρεται για παιχνίδια", ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανεπάρκεια και ερασιτεχνισμό. "Αυτό το επιπόλαιο γαϊτανάκι πρέπει να σταματήσει. Συνειδητοποιήστε επιτέλους ότι μας εκθέτετε διεθνώς" ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 'Όσο είστε ακόμα κυβέρνηση, ας κρατήσετε μια στοιχειώδη σοβαρότητα. Έλπίζω να μην χρειαστεί να επανέλθω στο θέμα", είπε κλείνοντας ο πρόεδρος της ΝΔ.

Λεβέντης: Τι γίνεται εδώ πέρα; Χούντα έχουμε;


Επίθεση στην Κυβέρνηση με σκληρούς χαρακτηρισμούς για την υπόθεση με τις γαλλικές φρεγάτες εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ο Βασίλης Λεβέντης.

«Θέλω να πω δύο λέξεις για τις φρεγάτες, διότι βγαίνει ο κ. Κουβέλης θέλοντας να πει νέα σε μία εκπομπή ότι «ήρθαμε σε συμφωνία με τη Γαλλία για δύο φρεγάτες», έρχεται ο κ. Καμμένος και λέει χθες ότι δεν υπάρχει συμφωνία, οι Γάλλοι δεν ξέρουν τίποτα, συγγνώμη μπορεί να φέρει η Κυβέρνηση αγορά οπλικού υλικού χωρίς ΚΥΣΕΑ και χωρίς Βουλή;», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων και πρόσθεσε: «Τι γίνεται εδώ πέρα; Χούντα έχουμε; Αυτά μόνο επί Χούντας ο Παττακός ό,τι θυμόταν τη νύχτα, το έκανε το πρωί».

«Ο Κουβέλης δεν ξέρει, διετέλεσε αρχηγός κόμματος για να παραγγείλεις ένα τουφέκι, πρέπει να μεσολαβήσουν συναποφάσεις, έγγραφα και ενημέρωση όλων των κομμάτων», επισήμανε ο κ. Λεβέντης και συμπλήρωσε: «Δεν μπορώ να καταλάβω ο άνθρωπος αυτό του κεφαλιού του βγήκε να πει ή κάποιος τον έβαλε για να τον εκθέσουν; Γιατί όσα ακολούθησαν ότι για να το εκθέσουν, έγιναν, διότι του έδωσαν μία πληροφορία και παγιδεύτηκε. Μόνο αυτό συμπεραίνω».


Βενιζέλος: Η χώρα εξέπεμψε διεθνώς μήνυμα νευρικότητας και αδυναμίας


«Η χώρα εξέπεμψε διεθνώς μήνυμα νευρικότητας και αδυναμίας στο πεδίο της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας. Αυτό συνιστά, δυστυχώς, βλάβη του εθνικού συμφέροντος». Αυτό τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ζήτημα που προέκυψε με τις γαλλικές φρεγάτες.

Συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος ανέφερε: «Το ζήτημα με τις γαλλικές φρεγάτες δεν είναι μόνο η επιπολαιότητα, ο ερασιτεχνισμός, η ασυνεννοησία, η έλλειψη σοβαρότητας, αλλά κυρίως το γεγονός ότι η χώρα εξέπεμψε διεθνώς μήνυμα νευρικότητας και αδυναμίας στο πεδίο της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας. Αυτό συνιστά, δυστυχώς, βλάβη του εθνικού συμφέροντος» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.


Ποτάμι: Η κυβέρνηση δείχνει μέγιστη προχειρότητα και ανικανότητα 


Επικριτικό εμφανίστηκε το Ποτάμι στα όσα είπε κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Tύπου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, «για να διαψεύσει όσα προ ημερών είπε ο αναπληρωτής του κ. Κουβέλης, o οποίος στωικά παρακολουθούσε για την ενοικίαση γαλλικών φρεγατών», όπως αναφέρεται σε σχόλιο του κόμματος.

«Σε ένα μείζον θέμα, όπως είναι η άμυνα, που απαιτείται υψίστη σοβαρότητα, η κυβέρνηση δείχνει μέγιστη προχειρότητα και ανικανότητα να χειριστεί ακόμη και τα στοιχειώδη και εκθέτει για άλλη μία φορά τη χώρα διεθνώς» τονίζει το Ποτάμι.