Ψυχρολουσία από τη Γερμανία, με βάση δημοσιεύματα: Μόνο καθαρή έξοδο από τα μνημόνια δεν βλέπει ο γερμανικός Τύπος για τον Αύγουστο, αλλά αντίθετα παράταση του τρέχοντος προγράμματος και αυστηρή επιτήρηση στο μέλλον.



Επικαλούμενη αποκλειστικές πληροφορίες η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου γράφει σε οικονομικό ρεπορτάζ της ότι αυτή την περίοδο οι δανειστές της Ελλάδας συζητούν το ενδεχόμενο να παραταθεί για μερικούς μήνες το Τρίτο Πρόγραμμα Στήριξης που κανονικά ολοκληρώνεται τον Αύγουστο. Ο λόγος είναι ότι για πολλοστή φορά η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμιστικές της υποχρεώσεις. Επιπρόσθετα το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει οριστικά αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, κάτι που εξαρτάται από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία θα συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι.


Αυτήν την Παρασκευή οι δανειστές της Αθήνας συναντώνται για εμπιστευτικές συνομιλίες στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, οι οποίες θα συνεχιστούν στα τέλη Απριλίου στη Σόφια στη σύνοδο των υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης. Σκοπός είναι η επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους. Το αργότερο στις αρχές Μαΐου η απόφαση αυτή θα άνοιγε τον δρόμο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Στις συνομιλίες ωστόσο εξετάζεται ήδη η προθεσμία αυτή να μετατεθεί τον Ιούνιο και να επιμηκυνθεί η ισχύς του τρέχοντος προγράμματος.


Οι δανειστές εξάλλου ζητούν αυστηρότερη επιτήρηση της Ελλάδας μετά το τέλος του προγράμματος  σε σύγκριση με την Ιρλανδία η την Πορτογαλία. Μόνο που σ' αυτό αντιτίθεται η Αθήνα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θεωρεί την ολοκλήρωση του προγράμματος σημαντικό βήμα επιστροφής στην ελευθερία. Οι περισσότεροι δανειστές αντίθετα είναι της γνώμης ότι η Αθήνα οφείλει να δεχθεί αυστηρότερη επιτήρηση, αφού σε τελική ανάλυση η συζητούμενη ελάφρυνση του χρέους αφορά δεκαετίες ολόκληρες.


ΔΝΤ: Εκτός στόχου για το πλεόνασμα


Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πετύχει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τον στόχο για πλεόνασμα 3,5%.


Η έκθεση του Fiscal Monitor που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από την Ουάσιγκτον, προβλέπει πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα περάσει από το 3,7% το 2017, στο 2,9% το 2018, ενώ από το 2019 ως και το 2022 θα βρίσκεται σταθερά στο 3,5%.  Σε ότι έχει να κάνει με το χρέος θα φτάσει  φέτος στο 191,3% του ΑΕΠ με τον όγκο του χρέους να κινείται καθοδικά την επόμενη πενταετία.


Όσον αφορά τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό για το 2018 προβλέπει ένα μικρό δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 0,1%, ενώ για το 2019 εκτιμά πως ο προϋπολογισμός θα είναι και πάλι ισοσκελισμένος. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα θα επανέλθει το 2020 με 0,1% και θα συνεχιστεί το 2021 με 0,2%. Αντίθετα, η διετία 2022-2023 θα έχει έλλειμμα 0,2% και 2,4% αντιστοίχως.


Δεν ανησυχεί το Μαξίμου


Από την πλευρά του το Μαξίμου δεν φαίνεται να ανησυχεί, αν πιστέψουμε τις… διαρροές, με τις οποίες γίνονται γνωστές, εδώ και δυο χρόνια, ιδέες, προτάσεις και σκέψεις της κυβέρνησης.


Αναλυτικά το non paper του Μαξίμου:


Επειδή γνωστά ΜΜΕ  εξακολουθούν να βλέπουν στον ύπνο τους νέα μέτρα και ιστορίες καταστροφής, ενημερώνουμε ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα.

Η εκτίμηση του ΔΝΤ  για πλεόνασμα 2,9%  για το 2018 είναι αναθεωρημένη προς τα πάνω σε σχέση με το στόχο 2,2%, ο οποίος έχει εγκριθεί από το Ταμείο το περασμένο καλοκαίρι. Γι αυτό εξάλλου δεν τέθηκε θέμα μέτρων και κατά την τρίτη αξιολόγηση.

Η απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη σχετική ερώτηση είναι παραπάνω από σαφής.

Σε ότι αφορά την ουσία του πράγματος πάντως οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ υπήρξαν διαχρονικά ανακριβείς και τα τελευταία τρία χρόνια αποδεδείχθηκαν πολύ κατώτερες από τα πραγματικά αποτελέσματα.

Κανένας λόγος ανησυχίας λοιπόν. Η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την διαδικασία της εξόδου, από το Πρόγραμμα και την επιτροπεία, όπως εξάλλου είμαστε βέβαιοι ότι επιθυμούν όλοι...»