Περισσότερο με φιέστα, παρά με συνάντηση εργασίας έμοιαζε η διαβούλευση  που άρχισε σήμερα για την επέκταση του Μετρό στη Δυτική Θεσσαλονίκη.


Οι κόντρες αφορούσαν κυρίως τα κονδύλια του έργου αφού, όπως παραδέχτηκαν οι άνθρωποι της Αττικό Μετρό Α.Ε., εξασφαλισμένα είναι μόνον 50 εκ. € για τις πρόδρομες εργασίες (αρχικές γεωτρήσεις για μετρήσεις και μετακίνηση κάποιων από τα δίκτυα υποδομών - ΔΕΗ, αποχέτευση, ύδρευση).  Μάλιστα, άρχισαν από νωρίς, όταν ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος ζήτησε να γίνουν ολιγόλεπτες τοποθετήσεις από τους συμμετέχοντες. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος τόνισε πως η συνάντηση αυτή γίνεται για να ακούσουν οι φορείς και όχι για να τοποθετηθούν. «Πρώτα να ακούσουμε τις προτάσεις και μετά να τοποθετηθούμε», είπε.

Το λόγο πήρε πρώτος ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος έπρεπε να αποχωρήσει, προκειμένου να μεταβεί στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Ρόδου.

Τη σημασία της επέκτασης του Μετρό στις δυτικές συνοικίες υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, στη διαπραγμάτευση με φορείς για τις δυτικές επεκτάσεις, που οργάνωσε η Αττικό Μετρό Α.Ε.

Ο κ. Φάμελλος επεσήμανε ότι το έργο του Μετρό συνδέεται και εξυπηρετεί δύο βασικούς στόχους του ΥΠΕΝ, με τη μείωση των εκπομπών άνθρακος και την αναγκαία αλλαγή της πολιτικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου, σε μία από τις σπάνιες δημόσιες τοποθετήσεις της.

Θα αποκτήσουμε και... ταξικό μετρό

Η κ. Νοτοπούλου σημείωσε πως είναι στρατηγική επιλογή του πρωθυπουργού η αναβάθμιση των παραμελημένων δυτικών συνοικιών, ενώ αναφέρθηκε σε μια σειρά παρεμβάσεων που έχουν προγραμματιστεί για την αναβάθμιση της δυτικής Θεσσαλονίκης, όπως η ίδρυση των ΤΟΜΥ, η ανέγερση σχολείων,  η ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος και η ανάπλαση του χώρου καθώς και η απόδοση του πρώην στρατοπέδου Παύλου μελά στους κατοίκους.

Όπως είπε, το μετρό είναι πρώτο στην ιεράρχηση της κυβέρνησης με τις επεκτάσεις στα δυτικά να γίνονται για να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών.

«Οι πολίτες της δυτικής Θεσσαλονίκης για πολλά χρόνια ένιωθαν ξεχασμένοι από την πολιτεία. Αποτελεί στρατηγική επιλογή  του πρωθυπουργού και αυτό νομίζω έχει φανεί ήδη, η συνολικότερη αναβάθμιση των δυτικών συνοικιών. Οι επεκτάσεις του μετρό στα δυτικά σχεδιάζονται γιατί πρέπει να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι. Για μας αυτό συνιστά μια ταξική επιλογή», τόνισε η Κατερίνα Νοτοπούλου.

Για πολιτική καπηλεία μίλησε ο Κυρίζογλου

Η τοποθέτηση της κ. Νοτοπούλου προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου Αμπελοκήπων- Μενεμένης και προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρου Κυρίζογλου, ο οποίος αφού συμφώνησε με όσα είπε ο κ. Τζιτζικώστας είπε πως εδώ ήρθαμε να ακούσουμε και δεν κάνουμε πολιτική καπηλεία.

«Το λέμε αυτό για να μη νομίζει κανείς ότι δια της σιωπής αποδεχόμαστε αυτά που ακούμε», δήλωσε.

«Είναι καλοδεχούμενη αυτή η συνάντηση. Είναι θετικό, αλλά να θυμίσω όμως ότι έχουμε πει την άποψη, έχουμε μνήμη και θυμόμαστε πράγματα. Είναι θετικές οι διαβουλεύσεις και οι συζητήσεις αλλά να ξέρουμε ένα χρονοδιάγραμμα, πότε θα καταλήξουμε σε οριστικές μελέτες, πότε θα καταλήξουμε στη δημοπράτηση των οριστικών αυτών μελετών και επίσης αν υπάρχει χρηματοδότηση, ποιο ειναι το κόστος της χρηματοδότησης αυτών των εργασιών», τόνισε ο κ. Κυρίζογλου.

Οι αντιδράσεις των δημάρχων

Ο δήμαρχος Παύλου Μελά κ. Δεμουρτζίδης, ζήτησε την εξαρχής συμπερίληψη στο σχεδιασμό, της επέκτασης, μετά το σταθμό «Πολίχνη», προς Ευκαρπία και Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, ενώ ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου κ. Γαβότσης Αστέριος, κατέθεσε το αίτημα της χωροθέτησης κάποιου από τους βορειότερους σταθμούς, σε σημείο που να εξυπηρετεί και την μετακίνηση, με άλλα μέσα, προς το Ωραιόκαστρο.

Ο αντιδήμαρχος Νεάπολης- Συκεών κ. Σαουλίδης, επισήμανε ότι η Δυτική Γραμμή, δεν θα εξυπηρετεί το βόρειο τμήμα του πολεοδομικού συγκροτήματος και ζήτησε να γίνει διακλάδωση, πιθανώς κατά μήκος των οδών Βενιζέλου και Ανδρέα Παπανδρέου, ώστε να φτάσει το Μετρό στο Νοσοκομείο Παπανικολάου.

Τις επιφυλάξεις του για την δυνατότητα υλοποίησης του έργου, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΠΕΔ K. Mακεδονίας κ. Κυρίζογλου, είναι τόνισε ότι η εκτέλεση της επέκτασης προαπαιτεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.


Τι προβλέπει ο σχεδιασμός

Για τη Δυτική Θεσσαλονίκη η Αττικό Μετρό Α.Ε. επιλέγει την κατασκευή μίας Ενιαίας Κυκλικής Γραμμής, συνδέοντας τις δύο δυτικές επεκτάσεις, προς Κορδελιό - Εύοσμο και προς Νεάπολη - Σταυρούπολη.

Η Δυτική Επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης θα έχει συνολικά 9 σταθμούς, δίδυμες σήραγγες μονής κατεύθυνσης που συνολικά θα διανύουν 22 χλμ (11 χλμ Χ 2) και αναμένεται να εξυπηρετεί μία περιοχή που έχει πληθυσμό άνω των 350.000 κατοίκων και σημαντική οικονομική δραστηριότητα ενώ μελλοντικά ενδέχεται να διασυνδεθεί με τον Δυτικό Προαστιακό Θεσσαλονίκης του ΟΣΕ.

Το Μετρό θα εξυπηρετεί τη Δυτική Θεσσαλονίκη, αλλά με αραιότερα δρομολόγια, από ότι το κέντρο της πόλης, αφού η χρονοαπόσταση μεταξύ δύο διαδοχικών συρμών θα είναι τουλάχιστον 3' της ώρας, όταν στη βασική γραμμή θα είναι στα 1,5' της ώρας.

Σύμφωνα με την τοποθέτηση του προέδρου της Αττικό Μετρό Α.Ε. κ. Μυλόπουλου και τις παρουσιάσεις του Διευθυντή Στρατηγικής Ανάπτυξης της Εταιρείας κ. Νικολάου Μπούσουλα όπως και του Διευθυντή Μετρό Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντινίδη, έχουν ολοκληρωθεί οι γεωλογικές και γεωτεχνικές έρευνες στη Λαγκαδά και για τη γραμμή προς Πολίχνη, ενώ σε εξέλιξη είναι αυτές οι έρευνες για την κατεύθυνση προς Κορδελιό - Εύοσμο.



Μέσα στους επόμενους 3-4 μήνες, η Αττικό Μετρό Α.Ε. θα έχει τεκμηριώσει τον σχεδιασμό της λύσης που προτείνει και εντός του 2018 θα προκηρύξει τη σύμβαση για τις πρόδρομες εργασίες, ήτοι την αρχαιολογική έρευνα και τις μετατοπίσεις των δικτύων ΟΚΩ.

Το επόμενο ή και παράλληλο βήμα θα είναι η προκήρυξη της προμελέτης του έργου, ώστε έχοντας αυτά τα δεδομένα στα χέρια της, μαζί με την περιβαλλοντική προμελέτη, να μπορέσει να ετοιμάσει τον φάκελο με τον οποίο θα αναζητήσει χρηματοδοτικά κεφάλαια.

Σύμφωνα με τον κ. Μυλόπουλο, παράλληλα με τη Δυτική Επέκταση, σχεδιάζεται να γίνει και η επέκταση προς Αεροδρόμιο, η οποία δεν συζητείται δημοσίως γιατί το έργο θα είναι κυρίως υπέργειο. Συγκεκριμένα, η επέκταση αυτή σχεδιάζεται να είναι υπόγεια από την Μίκρα έως το ύψος της Σχολής Πολέμου, στη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής να είναι στο επίπεδο της οδού και να υπερυψώνεται στο ύψος του ΙΚΕΑ και μέχρι το «Μακεδονία».