Ο Απρίλιος ήταν ένας ιδιαίτερα σκληρός μήνας για τον Όλεγκ Ντεριπάσκα, τον Ρώσο ολιγάρχη γνωστό και ως «Βασιλιά του Αλουμινίου».
Η περιουσία τους Ρώσου δισεκατομμυριούχου υποχώρησε σε ιστορικό ρεκόρ την Τρίτη, σχεδόν τρεις εβδομάδες αφού η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε κυρώσεις στον ίδιο αλλά και σε κάποιες από τις εταιρείες του.

Ο 50χρόνος Ντεριπάσκα είναι βασικός μέτοχος του ομίλου En+, ο οποίος περιλαμβάνεται στις εταιρείες που δέχθηκαν κυρώσεις από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου στις 6 Απριλίου ως απάντηση στις «μοχθηρές ενέργειες της Ρωσίας ανά τον κόσμο». Από τότε η αξία της μετοχής της εταιρείας έχει μειωθεί στο μισό, μειώνοντας την περιουσία του μεγιστάνα του αλουμινίου κατά 4,7 δισ. δολάρια μόνο μέσα στο 2018. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση που έχει σημειωθεί στην περιουσία Ρώσου φέτος σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires.

Η United C. Rusal είναι μια ακόμη εταιρεία που έχει μπει στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ και συνδέεται με τον Ντεριπάσκα. Η ΕΝ+ κατέχει το 48% του μετοχικού κεφαλαίου της Rusal, η οποία παράγει περίπου το 6% της παγκόσμιας παραγωγής αλουμινίου και διαχειρίζεται ορυχεία, μεταλλουργεία, και διυλιστήρια σε όλο τον κόσμο.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει στοχοποιήσει και προσωπικά τον Ντεριπάσκα κατηγορώντας τον για μια σειρά αδικημάτων μεταξύ των οποίων για απειλές κατά της ζωής ανταγωνιστών του, δωροδοκία κυβερνητικών αξιωματούχων καθώς για διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα. Ο δισεκατομμυριούχος αρνείται όλες τις κατηγορίες.

insider.gr