Με μία νέα ταχεία γραμμή εξυπηρέτησης με ονομασία X1 θα εξυπηρετούνται από 1ης Μαΐου 2018 οι ημερήσιες μετακινήσεις στον άξονα Αεροδρόμιο – ΚΤΕΛ, ενώ η νυχτερινή γραμμή Ν1 θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της πόλης για μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.


Οι αλλαγές στην ημερήσια εξυπηρέτηση αφορούν στην αύξηση των δρομολογίων και τη βελτίωση της διαδρομής τους, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα κάτοικοι και τουρίστες από το κέντρο της πόλης, από όπου επιβιβάζονται προκειμένου να ταξιδέψουν.


Σε ότι αφορά την νυχτερινή εξυπηρέτηση, με τη διάθεση ενός επιπλέον λεωφορείου και με τη βελτιστοποίηση των δρομολογίων και των στάσεων, αναμένεται να καταστεί πιο αξιόπιστο και περισσότερο άνετο.


Ο… νέος ΟΑΣΘ υποστηρίζει ότι με τη λειτουργία της νέας γραμμής Χ1, η συχνότητα εξυπηρέτησης στον άξονα ΚΤΕΛ-Αεροδρόμιο βελτιώνεται αισθητά με την προσθήκη επιπλέον δρομολογίων, ενώ η διαδρομή στη μετάβαση και την επιστροφή θα είναι κοινή, όσο το δυνατόν για μεγαλύτερο μήκος, προκειμένου να διευκολύνονται οι μετακινούμενοι και ιδιαίτερα οι επισκέπτες στην πόλη.


Οι στάσεις που θα εξυπηρετούνται από την γραμμή είναι συνολικά 16 σε μετάβαση και 15 σε επιστροφή.


Αναλυτικά, η διαδρομή της νέας γραμμής Χ1:


Σταθμοί Μετάβασης:


ΚΤΕΛ - Μοναστηρίου - Εγνατία- 3η Σεπτεμβρίου - Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου- Γ. Παπανδρέου - Αδριανουπόλεως - Ελ. Βενιζέλου - Εθν. Αντιστάσεως - Λεωφ. Γεωργικής Σχολής - ΕΟ Αεροδρομίου Θεσσαλονίκης - Αεροδρόμιο Μακεδονία


Σταθμοί Επιστροφής:


Αεροδρόμιο Μακεδονία - ΕΟ Αεροδρομίου Θεσσαλονίκης - Λεωφ. Γεωργικής Σχολής - Εθν. Αντιστάσεως - Λεωφ. Βας. Όλγας - Λεωφ. Βας. Γεωργίου - 3η Σεπτεμβρίου - Εγνατία -Μοναστηρίου – ΚΤΕΛ


Η γραμμή θα εξυπηρετείται με 39 δρομολόγια καθημερινά με έναρξη δρομολογίων από το ΚΤΕΛ στις 05:15. Μετά το τελευταίο δρομολόγιο της Χ1, θα υπάρχει εξυπηρέτηση του Αεροδρομίου από την νυχτερινή γραμμή Ν1.


Η Νυχτερινή Γραμμή Ν1 (ΚΤΕΛ-Αεροδρόμιο)


Η Ίδρυση της Νυχτερινής γραμμής:


Ο νέος ΟΑΣΘ υποστηρίζει ότι και η νυχτερινή εξυπηρέτηση θα είναι βελτιωμένη από 1ης Μαΐου 2018, καθώς νέα δρομολόγια προστέθηκαν σε σχέση με την πρότερη κατάσταση της 78Ν η οποία και καταργείται.


Η νέα νυχτερινή γραμμή με τον χαρακτηρισμό Ν1: «ΚΤΕΛ- Αεροδρόμιο» θα διέρχεται από 44 στάσεις στην μετάβαση και 45 στάσεις στην επιστροφή. Η διαδρομή που θα ακολουθούν τα λεωφορεία θα είναι η εξής:


Αναλυτικά, η διαδρομή της νέας γραμμής Χ1:


Σταθμοί Μετάβασης:


ΚΤΕΛ – Μοναστηρίου - Αγίων Πάντων - Σελίτσης - Μοναστηρίου - Εγνατία - Λεωφ. Κων. Καραμανλή - Βούλγαρη - Μοσχονησίων - Λεωφ. Βας. Όλγας - Νέα οδός - Γ. Παπανδρέου -Αδριανουπόλεως - Ελ.Βενιζέλου - Εθν. Αντιστάσεως - Λεωφ. Γεωργικής Σχολής - ΕΟ Αεροδρομίου Θεσσαλονίκης - Αεροδρόμιο Μακεδονία


Σταθμοί Επιστροφής:


Αεροδρόμιο Μακεδονία- ΕΟ Αεροδρομίου Θεσσαλονίκης- Λεωφ. Γεωργικής Σχολής- Εθν. Αντιστάσεως-Λεωφ. Βας. Όλγας - Λεωφ. Βας. Γεωργίου - 3ης Σεπτεμβρίου - Εγνατία-Μοναστηρίου - Σελίτσης - Μοναστηρίου - Λεωφ. Δενδροποτάμου - ΚΤΕΛ


Η γραμμή N1 θα εξυπηρετείται με 15 δρομολόγια καθημερινά σε μετάβαση και 15 σε επιστροφή για όλες τις ημέρες της εβδομάδας και θα λειτουργεί από τις 22:00 ενώ το τελευταίο δρομολόγιο θα ξεκινά στις 4:45 από τα ΚΤΕΛ.


Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών παρέχεται η δυνατότητα για ίδρυση επιπλέον νυχτερινών γραμμών, κάτι που ο ΟΣΕΘ θα εξετάσει στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του και των αναγκών της πόλης.