Πάντα είναι δύσκολη ημέρα η Δευτέρα. Ίσως η μουσική να την κάνει λίγο ευκολότερη. Και συγκεκριμένα, τα πέντε μουσικά ντοκιμαντέρ, που φιλοδοξούν να ικανοποιήσουν σχεδόν κάθε μουσικό γούστο, στο πρόγραμμα της σημερινής, τέταρτης ημέρας του 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Ας τα δούμε ένα-ένα:

Νίκος Μαμαγκάκης – Λόγος τελευταίος του Τάκη Σακελλαρίου («Φρίντα Λιάππα», 13.15)


Ο Νίκος Μαμαγκάκης εξομολογείται για τελευταία φορά. Οικείος και άγνωστος, διεθνής και εντόπιος, ελιτιστής και λαϊκός, υπηρέτησε πολλά μουσικά είδη και άφησε κομμάτια εμβληματικά. Σημαντικό οπτικοακουστικό υλικό από κάποια μοναδικά διασωθέντα αποσπάσματα από την τελευταία συναυλία και τις πρόβες του πλαισιώνουν 84 χρόνια μουσικού βίου: μια παρακαταθήκη πάθους για τον άνθρωπο, την τέχνη, τη ζωή.


Φέιθφουλ της Σαντρίν Μπονέρ («Παύλος Ζάννας», 14.30) 
Η Μάριαν Φέιθφουλ τα έχει δει όλα: έγινε διάσημη σε ηλικία 17 ετών, έζησε με τον Μικ Τζάγκερ όταν οι Ρόλινγκ Στόουνς μεσουρανούσαν, γνώρισε τον εθισμό και την πτώση, τη ζωή στους δρόμους, την αναγέννηση και την καταξίωση. Η ρομαντική ζωή μιας ελεύθερης γυναίκας μέσα από τον φακό μιας εμβληματικής φιγούρας του γαλλικού σινεμά.

Ήχοι της Κιμπέρα του Λουίς Λαντσάρες Μπαρνταγί («Σταύρος Τορνές», 20.30)
Έτσι ακούγεται η μουσική όταν είναι υπόθεση ζωής και θανάτου: στην Κιμπέρα του Ναϊρόμπι, καταμεσής μίας από τις μεγαλύτερες παραγκουπόλεις του κόσμου, τρεις ντόπιοι ιδρύουν την κολεκτίβα «Made in Kibera» και φτιάχνουν ένα στούντιο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Στόχος τους να ενώσουν την τοπική μουσική σκηνή, προσφέροντάς της έναν χώρο έκφρασης εν μέσω των σκληρών συνθηκών διαβίωσης. Καθώς το υπερσύγχρονο στούντιο που έχουν φτιάξει δονείται από υψηλά ντεσιμπέλ και δημιουργικότητα, η κολεκτίβα προετοιμάζεται για ένα μεγάλο φεστιβάλ…


Ένα μάτσο τέχνη: Μια ταινία για τους Sleaford Mods της Κριστίνε Φραντς («Τζον Κασσαβέτης», 21.00)
Οι Sleaford Mods δεν είναι μια οποιαδήποτε μπάντα: η εφημερίδα Guardian τους ανακήρυξε «τους πιο οργισμένους μουσικούς της Βρετανίας», ενώ σύμφωνα με τον Ίγκι Ποπ παίζουν το «καλύτερο ροκ εν ρολ του πλανήτη». Σ’ αυτό το γεμάτο πάθος κι ιδρώτα ντοκιμαντέρ, ακολουθούμε το ντουέτο για δύο χρόνια στην πορεία τους από τις μικρές παμπ και τις αυτοσχέδιες ηχογραφήσεις μέχρι την ευρωπαϊκή τους περιοδεία και την καταξίωση, κατά την οποία καταφέρνουν να φέρουν τη μουσική βιομηχανία στα μέτρα τους.


Έρικ Κλάπτον: Ζωή σε δωδεκάμετρο της Λίλι Φίνι Ζάνακ (Ολύμπιον, 22.45) 
Μια πρωτόγνωρη διαισθητική ματιά στην ιστορία ενός από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες και τραγουδοποιούς όλων των εποχών, που γίνεται ακόμα πιο έντονη χάρη στην αφήγηση του ίδιου του Έρικ Κλάπτον. H γνώριμη, εξομολογητική χροιά του μας καθοδηγεί σε σπάνιο υλικό από παρασκήνια και home video, εμβληματικές και ιδιωτικές φωτογραφίες, χειρόγραφα σημειώματα και ημερολόγια, φανερώνοντας μια βαθιά εσωτερική πάλη ανάμεσα στο ατόφιο ταλέντο του και στην προσωπική τραγωδία, στη φιλοδοξία και στον εθισμό.