Ένα αγαπημένο γλυκό μας προτείνει σήμερα η Σίσση Βασιλειάδου.
Στα ιταλικά τιραμισού σημαίνει, τράβα με επάνω, ανέβασε με, και αυτό ακριβώς κάνει αυτό το γλυκό εξαιτίας της ενέργειας που σου δίνει ο καφές που περιέχει.
Οι απόψεις διαφέρουν για το ποιά περιοχή της Ιταλίας είναι η γενέτειρα του νόστιμου αυτού γλυκού. Το σίγουρο είναι ότι άρχισε να γίνεται γνωστό από το 1960 και μετά, και το πιό αυθεντικό, μπορεί κανείς να το γευτεί σε ένα παραδοσιακό ιταλικό σπίτι.
Η συνταγή που σας δίνω, παρακάτω, αποτελεί μιά παραλλαγή της αυθεντικής, γιατί γίνεται χωρίς αυγά.
Ωστόσο είναι εξίσου νόστιμη και μπορεί και αυτή να σας …ανεβάσει.



ΥΛΙΚΑ


350 γρ.μασκαρπόνε
4 κσ.άχνη ζάχαρη
βανίλια
60 γρ.κρασί μαρσάλα ή σάμου
ή μαυροδάφνη
50 ml  καφές εσπρέσο
350 γρ.κρέμα γάλακτος
200 ml. καφέ εσπρέσο για τα σαβαγιάρ
40 σαβαγιάρ
κακάο για πασπάλισμα



Βάζουμε σε ένα μπολ το μασκαρπόνε, την άχνη,τη βανίλια,το κρασί και τον καφέ και χτυπάμε είτε με σύρμα είτε με μιξεράκι μέχρι να ομογεονοποιηθεί. Ρίχνουμε και την κρέμα γάλακτος, παγωμένη, όπως τη βγάλαμε από το ψυγείο κα χτυπάμε. Η κρέμα μας θα έχει μια μορφή σχετικά ρευστή.
Κάνουμε 200 ml. περίπου καφέ εσπρέσο, και τον ρίχνουμε σε ένα ταψάκι.Βουτάμε τα σαβαγιάρ στιγμιαία, στο ταψάκι με τον καφέ, (να μην μαλακώσουν πολύ) και τα τοποθετούμε σε μία σειρά, στο σκεύος που θα στρώσουμε το γλυκό μας. (20χ30εκ.).Ρίχνουμε τη μισή κρέμα μας. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα σαβαγιάρ, με τον ίδιο τρόπο και σκεπάζουμε με την υπόλοιπη κρέμα. Πασπαλίζουμε όλο το γλυκό μας με κακάο.
Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 5 ώρες. Σερβίρουμε ή σε τετράγωνα κομμάτια ή βγάζοντας το, ακανόνιστα με μιά κουτάλα.
@ σίσση βασιλειάδου