Η Φώκαια, ήταν μια ιωνική πόλη σε αιολικό έδαφος, χτισμένη σε μια μικρή χερσόνησο ΒΔ της Σμύρνης.
Περί το 600 π.Χ. οι αρχαίοι Φωκαείς ιδρύουν στο δυτικό άκρο της Μεσογείου μία πόλη και της δίνουν το όνομα «Μασσαλία» κοντά στην εκβολή του Ροδανού ποταμού, για να εξασφαλίσουν μία βάση για το εμπόριο με την Ισπανία.
Το 2010 δημιουργείται στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής, το τσιπουράδικο – μεζεδοπωλείο «Μασσαλία». Το 2014 ανοίγει το αδερφάκι του στη Θεσσαλονίκη.*
Σήμα του είναι μια ανεμοδούρα-πετεινός από αρχαίο ανάγλυφο των Φωκαέων. Το εκμαγείο αυτού του κόκορα χάρισαν οι δημογέροντες Φωκαείς στους Γάλλους αξιωματούχους το 1899 κατά τον εορτασμό για την ίδρυση της Μασσαλίας. Ο «Πετεινός της νίκης» των Γάλλων έλκει την καταγωγή του από την αρχαία Φώκαια.
Στη « Μασσαλία» θα φάτε εξαιρετικά πιάτα, ντολμαδάκια με αυγολέμονο, πιτάκια με παστουρμά, καλαμάρι ψητό, μανιτάρια με ούζο, ριζότο με μελάνι σουπιάς, τσιπούρα φιλέτο αλλά και παντσέτες με πουρέ μελιτζάνας, συκώτι με καραμελωμένα κρεμμύδια, και πολλά άλλα.
Εμείς, σας εξασφαλίσαμε, από τα χέρια του σεφ του εστιατορίου, τη συνταγή για το πεντανόστιμο χοιρινό κότσι με κριθαράκι.

ΥΛΙΚΑ

4 κότσια χοιρινά
Υλικά για τη βάση της σάλτσας μας ( Μιρεπουά)
καρότο
σέλινο
πράσο
κρεμμύδι
φοινόκιο
ντομάτα
μυρωδικά
μουστάρδα
σόγια- κόκκινο κρασί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μαρινάρουμε τα κότσια με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και τα σωτάρουμε για να τα θωρακίσουμε καλά.
Μόλις θωρακίσουμε μαρινάρουμε με μουστάρδα.
Σωτάρουμε καλά τα λαχανικά μας (μιρεπουά) και σβήνουμε με σόγια και κόκκινο κρασί.
Βάζουμε τα κότσια και το μιρεπουά σε μία γάστρα, προσθέτοντας υγρά κα σκεπάζουμε. Ψήνουμε στους 175ο για 2,5 ώρες, περίπου. Τα προσέχουμε, μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε υγρά κα στη μισή ώρα τα γυρνάμε.
Για το κριθαράκι
Στο 1 κιλό κριθαράκι 3-4 ντομάτες στο μπλέντερ.
1 κρεμμύδι χωρίς την καρδιά, ψιλοκομμένο
1 λίτρο νερό.
Σωτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι, ρίχνουμε το κριθαράκι και σβήνουμε με ένα ποτήρι κρασί. Προσθέτουμε τη ντομάτα και το νερό και ανακατεύουμε καλά συνεχώς.

*Μανουσογιαννάκη 6 και Φιλ.Εταιρείας.
www.foodmood.gr