Ο πρώτος Έλληνας υπουργός Εξωτερικών που προσγειώθηκε στα Σκόπια, είναι ο Νίκος Κοτζιάς, από σήμερα το απόγευμα (στις 18.33 ώρα Ελλάδος).



Ως τώρα οι Έλληνες υπουργοί μετέβαιναν οδικώς στα Σκόπια, σε μια συμβολική κίνηση, για να μην προσγειώνονται σε ένα αεροδρόμιο που έφερε την ονομασία “Μέγας Αλέξανδρος”. Μετά την αλλαγή του ονόματος, σήμερα, ο κ. Κοτζιάς προσγειώθηκε στον αερολιμένα των Σκοπίων. Ως τώρα μετέβαινε στα Σκόπια οδικώς, όπως και οι προκάτοχοί του.


Η υποδοχή που του επιφύλαξαν ήταν ιδιαίτερα φιλική, τόσο από τους επισήμους, όσο και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, για τα οποία η κίνηση Κοτζιά είναι βούτυρο στο ψωμί τους, αφού δίνοντας ελάχιστα (μερικές αλλαγές σε ονόματα, όπως του αεροδρομίου και του δρόμου από τη Γευγελή ως τα Σκόπια) κερδίζουν πολλά σε επικοινωνία.


Απόψε ο κ. Κοτζιάς θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας που θα του παραθέσει ο ομόλογός του Νικόλα Ντιμιτρόφ, ενώ αύριο το πρωί αναμένεται η επίσημη συνάντηση των συνομιλιών των δύο υπουργών και των δύο αντιπροσωπειών με την οποία ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα αρχίσει τον μαραθώνιο επαφών του στα Σκόπια. Από την αυριανή συνέντευξη τύπου Κοτζιά- Ντιμιτρόφ, μετά το πέρας των συνομιλιών, θα δοθεί και το στίγμα της πορείας των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό.