Σκηνικό από κινηματογραφική ταινία οι Φυλακές Επταπυργίου… Εγκαταλελειμμένες κι ελεύθερες να μπει ο καθένας, αν και θα μπορούσαν να αποτελούν πόλο έλξης τουριστών.



Ο φωτογραφικός φακός του Αλέκου Στυλιανίδη τρύπωσε στο παλιό κολαστήριο, εκεί όπου βασανίστηκαν πολιτικοί κρατούμενοι στις μαύρες μέρες της Χούντας των Συνταγματαρχών, αντάρτες τα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής, αλλά και εκεί που κρατούνταν έγκλειστοι ποινικοί, με μεγάλες ποινές κάθειρξης.



Στο Επταπύργιο κρατήθηκε (κι εκεί πληροφορήθηκε την εσχάτη των ποινών) ο Παγκρατίδης, ο επονομαζόμενος “Δράκος του Σέιχ Σου”, για τον οποίο κάποιοι αμφιβάλουν, ακόμη κι ως σήμερα, αν ήταν κατά συρροή δολοφόνος ή βόλεψε ένα ολόκληρο σύστημα η σύλληψή του.


Στο Επταπύργιο σημειώθηκε και μια μεγάλη στάση κρατουμένων, που στάθηκε αφορμή για την έρευνα της εισαγγελέως Χρυσούλας Γιαταγάνα για τις συνθήκες κράτησης, η οποία οδήγησε στο οριστικό κλείσιμο του Γεντί Κουλέ (το 1989) και στην ίδρυση των Δικαστικών Φυλακών Διαβατών.


Βυζαντινό σύμπλεγμα πύργων (είναι δέκα στον αριθμό) μετατράπηκε κατά την Τουρκοκρατία σε φυλακή (γύρω στο 1890) και διατηρήθηκε έτσι κι αργότερα, καθώς κτίστηκαν ενδιάμεσα των πύργων άλλα κτίσματα.


Θεωρείται περιοχή φορτισμένη με ιδιαίτερα αρνητική ενέργεια και θα μπορούσε να αποτελεί σημείο επίσκεψης ειδικού τουρισμού, όπως, για παράδειγμα, τα Καρπάθια. Άλλο ένα σημείο της Θεσσαλονίκης πέρα από τα, ήδη, γνωστά, ή αυτά που κάποιοι, με τις εμμονές τους, προσπαθούν να αναδείξουν με το στανιό. Παρόλα αυτά, η επίσκεψη στον χώρο είναι ελεύθερη, από τις 8 το πρωί ως τις 3 μ.μ.


Η γύρω περιοχή προσφέρεται για έναν καφέ, ή τσίπουρο, σε καταστήματα με θέα.