Άγνωστα στοιχεία για εμπορικά κτίρια που χτίστηκαν στη Θεσσαλονίκη απο εβραίους ιδιοκτήτες, μετά την πυρκαγιά του 1917, παρουσιάζει για πρώτη φορά το Εβραικό Μουσείο, σε μία έκθεση που εγκαινιάζεται την Τετάρτη 7 Μαρτίου αλλά  και μέσω εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα. 



Στην έκθεση και στην ψηφιακή εφαρμογή παρουσιάζονται 125 εμπορικά κτίρια, τα οποία ανεγέρθηκαν από εβραίους ιδιοκτήτες στην περίοδο ανοικοδόμησης της Θεσσαλονίκης μετά την πυρκαγιά του 1917. Πρόκειται για αμιγώς εμπορικά κτίρια, τα οποία δεν περιλάμβαναν κατοικίες και βρίσκονταν στους δρόμους Βενιζέλου, Ίωνος Δραγούμη, Εγνατία, Φράγκων, Βασιλέως Ηρακλείου, Πτολεμαίων, Δωδεκανήσου, Λέοντος Σοφού, Βαλαωρίτου κ.λπ.

 
Στις ψηφιακές εφαρμογές, δίνονται για κάθε κτίριο στοιχεία των ιδιοκτητών του, αρχιτεκτονική περιγραφή του κτιρίου, αντίγραφο του αρχιτεκτονικού σχεδίου καθώς και φωτογραφία του υφιστάμενου , σήμερα, κτίσματος.

Με την ιστοσελίδα αλλά και με την ψηφιακή εφαρμογή, δίνεται η δυνατότητα να κατανοήσουμε, τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες, την πολύτιμη για τη Θεσσαλονίκη, εβραϊκή επιχειρηματική δραστηριότητα, δημιουργώντας  « ένα μουσείο έξω από το μουσείο», ένα μουσείο στους δρόμους της πόλης.

Το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης ευελπιστεί ότι αυτά είναι τα πρώτα βήματα για την καταγραφή της πλούσιας ιστορίας της εβραϊκής οικοδομικής και αρχιτεκτονικής δραστηριότητας, αλλά και των επιχειρήσεων, στη Θεσσαλονίκη.