Νέο… επίθετο απέκτησε η Θεσσαλονίκη. Από συμπρωτεύουσα έγινε… “πρωτεύουσα της Βαλκανικής συνανάπτυξης”, όπως τη βάπτισε, απόψε, από το βήμα του 11ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.



Και εξήγησε: “Με βάση την δυναμική που της δίνουν η γεωγραφική θέση, το τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο και μέσα από μια πολιτική ειρήνης, σταθερότητας και σχέσεων αμοιβαίου σεβασμού με όλες τις γειτονικές μας χώρες”.


Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, “η Κεντρική Μακεδονία και η Μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης είναι η Περιφέρεια της χώρας όπου θα δοκιμαστούν και θα υλοποιηθούν όλες οι πλευρές και διαστάσεις του Νέου Παραγωγικού Προτύπου. Επιδίωξή μας να γίνει πόλος ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων”.


Σε μια ομιλία που δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από προεκλογική, γεμάτη τσιτάτα και με τα νούμερα να πέφτουν βροχή, ο Αλέξης Τσίπρας μοίρασε χρήμα και υποσχέσεις.


Υπόσχεση 1: Λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων


Όπως ήταν φυσικό, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επί μακρόν στο θέμα για το οποίο δόθηκε τέτοιο εύρος στο Συνέδριο: Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, το οποίο έχει ρίξει τη δημοτικότητα του κυβερνώντος σχήματος στα τάρταρα, όσον αφορά τις εκλογικές περιφέρειες της Μακεδονίας:


“Η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη, ειδικά, μόνο οφέλη μπορεί να έχει από την επίλυση της διαφοράς με τους Βόρειους γείτονές μας. Διαπραγματευόμαστε με αίσθημα εθνικής ευθύνης και στόχο να πετύχουμε μια λύση που θα ακυρώνει κάθε αλυτρωτισμό από την άλλη πλευρά.  Θέλουμε μια λύση που θα αντέξει στο χρόνο και για αυτό βάλαμε ως προϋπόθεση -μεταξύ άλλων- και την αλλαγή του Συντάγματος της Γείτονος. Γιατί εμείς στα κρίσιμα εθνικά θέματα δε κινούμαστε με κριτήριο το πολιτικό κόστος ή το πολιτικό όφελος, αλλά με κριτήριο το εθνικό όφελος”, είπε, κάτι, όμως, που, αν αναλογιστούμε και τις θέσεις Ζάεφ περί συντάγματος, δε μας αφήνει και πολλά περιθώρια να πανηγυρίσουμε λύση.


Υπόσχεση 2: Αποζημιώσεις για τευτλοπαραγωγούς


Καθώς οι κινητοποιήσεις των τευτλοπαραγωγών συνεχίζονταν την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός έμελλε να μοιράσει υποσχέσεις και προς αυτήν την πλευρά:


“Μια ειδική αναφορά σχετικά με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης: Δεσμευόμαστε ότι οι αγρότες τευτλοπαραγωγοί θα αποζημιωθούν άμεσα για το προϊόν που παρέδωσαν και θα ενισχυθούν και με τα ποσά που είναι αναγκαία για να καλλιεργήσουν και για την επόμενη χρονιά τα χωράφια τους”, είπε.


Τους υπόλοιπους αγρότες τους… έσπρωξε σε χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ και στις εξαγωγές των προϊόντων τους.


Υπόσχεση 3: 10 δις στον πολιτισμό


“Η Κεντρική Μακεδονία είναι μια περιοχή με μακραίωνη ιστορία και πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα. Τα έργα ανάδειξης και συντήρησης αυτού του αποθέματος επιτρέπουν την καλύτερη επαφή των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων με την ιστορία και το πολιτισμό του τόπου τους”, είπε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι θα δοθούν 10,8 εκ. ευρώ για έργα πολιτιστικής και χωρικής αναβάθμισης.


Την ίδια στιγμή, στο λογαριασμό του στο twitter έπαιζε η σχετική κάρτα με φόντο μια αρχαιολογική ανασκαφή την οπόία πολέμησε λυσσαλέα ο ΣΥΡΙΖΑ: Την… Αμφίπολη!


Υπόσχεση 4: Ξανά πρωτεύουσα Νεολαίας η Θεσσαλονίκη!


Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε πως η Θεσσαλονίκη θα… ξαναγίνει πρωτεύουσα Νεολαίας. Όχι, δε θα ξαναπάρει το θεσμό, όπως πριν μερικά χρόνια. Απλά, όπως υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός, θα στηθεί εδώ ένα… Φεστιβάλ Νεολαίας:


“Η Θεσσαλονίκη έχει όλες τις προδιαγραφές για να αποτελέσει μια νεανική μητρόπολη για ολόκληρο τον ευρωπαϊκό νότο. Τον Μάιο θα ξεκινήσει στην πόλη με την στήριξη του Υπ. Πολιτισμού, η διοργάνωση ενός μεγάλου πολιτιστικού φεστιβάλ, με άξονα την νεανική καλλιτεχνική δημιουργία”, ήταν τα λόγια του...



Υπόσχεση 5: Περιορίζουμε τη δράση της Ελληνικός Χρυσός


Είχε και περιβαλλοντικές υποσχέσεις η ομιλία του πρωθυπουργού. Όπως είπε, θα ελέγχονται συνεχώς οι δραστηριότητες της Ελληνικός Χρυσός: “Στο ζήτημα της «Ελληνικός Χρυσός», θα επιμείνουμε στην απαρέγκλιτη και σχολαστική τήρηση των περιβαλλοντικών κανόνων για το σύνολο των δραστηριοτήτων της εξόρυξης. Πρόκειται για τους κανόνες και τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές που ισχύουν σε ολόκληρη την ΕΕ”, τόνισε.


Υπόσχεση 6: ΔΕΘ και στρατόπεδα στο λαό


Φυσικά και δεν έμειναν από έξω οι παραχωρήσεις δημόσιου χώρου: “Δρομολογήσαμε την απόδοση στις τοπικές κοινωνίες, του πρώην στρατοπέδου Π. Μελά και της ΔΕΘ και του πρώην στρατοπέδου Κόδρα στην Καλαμαριά. Προεγκρίθηκαν χωροθετήσεις, επιτρεπόμενες χρήσεις γης και όροι-περιορισμοί δόμησης, ενώ προχωρά και η ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος” είπε ο πρωθυπουργός.


Οι επιγραμματικές αναφορές του, πάντως, άφησαν αρκετά ερωτήματα αναπάντητα. Όπως, για παράδειγμα, τι θα γίνει το Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο και πού θα βρεθούν οι πόροι που θα χρειαστούν για την αναμόρφωσή του.


Υπόσχεση 7: Φυσικό Αέριο παντού


Υποσχέθηκε, ακόμη, επέκταση των υποδομών Φυσικού Αερίου σε όλη τη Μακεδονία:


“Στον τομέα της ενέργειας, ο πρώτος στόχος είναι να επεκταθεί στην Κεντρική Μακεδονία το δίκτυο του φυσικού αερίου. Από την πλευρά της κυβέρνησης προωθείται ένα σαφές, σταθερό και διαφανές πλαίσιο για την περαιτέρω ανάπτυξή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Κεντρική Μακεδονία”.


Εδώ πρόσθεσε ενέργεια από… απόβλητα κτηνοτροφικών μονάδων και γεωθερμικά πεδία.


Από εκεί κι έπειτα, η ομιλία του πρωθυπουργού είχε και σημεία πολιτικών που εφαρμόστηκαν:


1. Το “κολοβό” μετρό που δε θα διέρχεται από το κέντρο της Θεσσαλονίκης το 2020 αλλά θα φθάνει από την Νέα Ελβετία στο Συντριβάνι.

2. Την πώληση όχι ολόκληρης, αλλά του… 49,9% της ΕΥΑΘ σε ιδιώτες.

3. Την οδική και σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας – Θεσσαλονίκης.

4. Την επέκταση του διαδρόμου προσαπογείωσης του αεροδρομίου Μακεδονία.

5. Την απο-ιδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ.


Ειδικά για το τελευταίο, δεν έλειψαν οι γνωστές ΣΥΡΙΖΑίκιες κορώνες: “ξεκαθαρίσαμε ένα σκοτεινό τοπίο πελατειακών σχέσεων”, είπε. Και… ψιλουποσχέθηκε καινούργια λεωφορεία, χωρίς, πάντως, χρονικό ορίζοντα: “Το υπουργείο Υποδομών επεξεργάζεται σχέδιο για την σύνδεση των αναγκών σε νέα λεωφορεία του ΟΑΣΘ και του ΟΑΣΑ από την ΕΛΒΟ”, είπε. Με απλά λόγια: Θα… επιδιορθώσουμε ό,τι υπάρχει.


Το κερασάκι στην τούρτα


Τέλος, ανταπέδωσε τα καλά λόγια του περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα. Βρήκε μόνον θετικά να δει στο έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, λέγοντας “Η Περιφ. Κεντρ. Μακεδονίας αποτελεί μια από τις πλέον δυναμικές Περιφέρειες σε δραστηριότητες έντασης γνώσης και σε πολλούς δείκτες που αφορούν έρευνα, τεχνολογία & καινοτομία. Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικός ο βαθμός συνέργειας των επιχειρήσεων με ερευνητικά και εκπαιδ. ιδρύματα” κι αφήνοντας κάποιους με την απορία ενόψει των εκλογών για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση –αλλά και την κεντρική πολιτική σκηνή.

Δ.