Η απονομή των βραβείων της Αγοράς Ντοκιμαντέρ του 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, για το τμήμα των Docs in Progress, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018, στην Αποθήκη Γ’, σε μια χαλαρή και φιλική ατμόσφαιρα, με τους δημιουργούς να ανταλλάζουν απόψεις και προσωπικές ιστορίες.

Την εκδήλωση προλόγισε η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ελίζ Ζαλαντό, ενώ η υπεύθυνη της Αγοράς Γιάννα Σαρρή καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στην απονομή. Τα Docs in Progress φιλοξενήθηκαν για έβδομη συνεχή χρονιά από την Αγορά Ντοκιμαντέρ του φεστιβάλ. Πρόκειται για 10 ταινίες από Κεντρική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, οι οποίες παρουσιάστηκαν στους παραγωγούς, εκπροσώπους πωλήσεων (sales agents), διανομείς και εκπροσώπους φεστιβάλ που είναι παρόντες στη φετινή διοργάνωση.

Η κριτική επιτροπή των φετινών Docs in Progress αποτελούνταν από τους Laia Abuia (υπεύθυνη διανομής, DocsBarcelona, Ισπανία), Charlotte Madsen (αγοράστρια προγράμματος, SVT, Σουηδία) και Τάκη Βερέμη (διανομέας, StraDa Films, Ελλάδα).

Το πρώτο βραβείο για υπηρεσίες post-production αξίας 15.000 ευρώ, που χορηγείται από την ελληνική εταιρία post-production 2|35 Inc, απονεμήθηκε στην ταινία Seeds of Columbus σε σκηνοθεσία Μαριάννας Οικονόμου – Ελλάδα (Παραγωγή: Stefi/Lynx Productions, Σπύρος Μαυρογένης, Συμπαραγωγή: Ρέα Αποστολίδη - Anemon Productions). «Ευχαριστώ θερμά το Φεστιβάλ, ό,τι έχω μάθει για το ντοκιμαντέρ, το έχω μάθει εδώ στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε συγκινημένη η σκηνοθέτιδα της ταινίας.

Το δεύτερο βραβείο MuSou σε υπηρεσίες ήχου και μουσικής, αξίας έως και 6.500 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία Staring at the Sun σε σκηνοθεσία των Atieh Attarzadeh και Hesam Eslami – Γαλλία, Ιράν (Παραγωγή: Etienne de Ricaud, Caractères Productions, Συμπαραγωγή: Hesam Eslami, Atieh Attarzadeh). «Θα ενημερώσω τους σκηνοθέτες της ταινίας, είμαι σίγουρος ότι θα ξετρελαθούν με τα ευχάριστα νέα. Ευχαριστούμε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και τους κριτές», δήλωσε περιχαρής ο παραγωγός της ταινίας. Παράλληλα, ειδική μνεία απέσπασε η ταινία Gentle Warriors της Marija Stonyte – Λιθουανία, Εσθονία (Παραγωγή: Giedre Zickyte, Moonmakers, Συμπαραγωγή: Riho Vastrik).
 
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο διευθυντής της Hellas Film Promotion του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Κώστας Αϊβαλιώτης, ο οποίος παρουσίασε το νέο βραβείο ύψους 3.000 ευρώ, το οποίο απονέμεται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου σε υποστήριξη του 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και της Αγοράς Ντοκιμαντέρ. Το βραβείο απέσπασε η ταινία Tiny Souls, σε σκηνοθεσία Dina Naser – Ιορδανία, Λίβανος, Κατάρ, Ολλανδία, Γαλλία (Παραγωγή: Dina Naser και Ruba Ghazi Hannun - Mad Moshawash, Συμπαραγωγή: Khaled Haddad - Jordan Prioneers, Palmyre Badinier- Urban Factory). Η σκηνοθέτιδα ευχαρίστησε θερμά το Φεστιβάλ για την ευκαιρία να συμμετάσχει στα Docs in Progress.