Για τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, η ώρα είναι κατάλληλη να λύσουμε, όχι μόνον το ονοματολογικό, αλλά και… άλλα εκκρεμή θέματα που έχουμε με τα Σκόπια!



Όπως είπε κατά την ομιλία του στο 1ο Ελληνο-Σερβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στη Θεσσαλονίκη, αφού αναφέρθηκε στη "φιλία μεταξύ των δύο κρατών Ελλάδας και Σερβίας", το φόρουμ πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία για την ανάπτυξη των ελληνο-σερβικών σχέσεων, τονίζοντας ότι και οι δύο χώρες έχουν εισέλθει στη φάση της ανάπτυξης των οικονομιών τους.


Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, επίσης, στις γεωπολιτικές προκλήσεις για τις χώρες της περιοχής των Βαλκανίων, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι από τους βασικούς υποστηρικτές της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας αλλά και των υπολοίπων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. "Είμαστε υπέρ της αναγέννησης των Βαλκανίων σε μία περιοχή ασφάλειας και σταθερότητας. Θέλουμε να επιλύσουμε όλες τις διαφορές που παραμένουν. Γι' αυτό εργαζόμαστε και έχουμε σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, ενώ επιδιώκουμε επίλυση κάθε εκκρεμούς θέματος με την πΓΔΜ και όχι μόνο του ονοματολογικού" υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.


Σε αυτή τη στρατηγική επιλογή και πρακτική, όπως διευκρίνισε, επιδιώκεται και η "σύσφιξη των σχέσεων των δύο μας χωρών για να γίνουν τα Βαλκάνια περιοχή ευημερίας και ειρήνης", σημειώνοντας πως εμπόριο, τουρισμός και διμερείς σχέσεις αποτελούν τις βασικές οδούς για την επίτευξη του προαναφερόμενου στόχου.


Μεταξύ άλλων, στην ομιλία του, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι στη Σερβία δραστηριοποιούνται 200 ελληνικές επιχειρήσεις, απασχολώντας περισσότερους από 250.000 εργαζομένους, με το 8,5% των άμεσων ξένων επενδύσεων να καλύπτονται στη Σερβία, από Έλληνες. Υπογράμμισε, δε, ότι το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, που διαμορφώνεται κάτω του 1/4 του δισ. ευρώ για το 2017 δεν "αντανακλά τη δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί".