[ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ 2][bsummary]

Σταμάτης Κριμιζής: Καταδικασμένη μια κοινωνία που δεν επενδύει στην επιστήμη και την έρευναΗταν πολύ ξεχωριστή η χθεσινοβραδινή προβολή του ντοκιμαντέρ «Το απώτατο σημείο της ανθρωπότητας / The Farthest» της Έμερ Ρέινολντς στο κατάμεστο Ολύμπιον, καθώς οι θεατές ταξίδεψαν στα πέρατα του διαστήματος, όχι μόνο με τις εικόνες, αλλά και με τη βοήθεια του διακεκριμένου διαστημικού επιστήμονα, σημαντικού στέλεχους της NASA και μέλους της Ακαδημίας Αθηνών Δρ. Σταμάτη Κριμιζή, σε μια συζήτηση, μετά την ταινία, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς.

Ο Δρ. Κριμιζής, αναφερόμενος στον τίτλο του ντοκιμαντέρ, δευκρίνισε πως η έννοια του «απώτατου σημείου» είναι μάλλον αόριστη και ασαφής για έναν ανεξοικείωτο με το θέμα θεατή. «Αναλογιστείτε πως το διαστημόπλοιο Voyager 1 βρίσκεται σήμερα σε απόσταση 21,176 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Αν πάρουμε ως βάση την αστρονομική μονάδα (πρόκειται για τη μονάδα μέτρησης αποστάσεων εντός του ηλιακού συστήματος), η οποία ισούται με 150 χιλιάδες χιλιόμετρα, υπολογίζουμε πως το Voyager 1 βρίσκεται σε απόσταση 141,5 αστρονομικών μονάδων από τον πλανήτη μας, μια απόσταση σχεδόν ασύλληπτη από τον ανθρώπινο νου. Το Voyager 1 στέλνει σε καθημερινή βάση σήμα στη Γη, το οποίο λαμβάνουμε περίπου 19 ώρες και 37 λεπτά μετά την εκπομπή του. Φανταστείτε ότι το φως του ηλίου φτάνει στη Γη σε περίπου 8,5 λεπτά», σημείωσε.

Ο συντονιστής Μάκης Προβατάς ρώτησε τον Δρ. Κριμιζή κατά πόσο η ομάδα των επιστημόνων πίσω από τις αποστολές των Voyager 1 και 2 είχε αναγκαστεί να εφεύρει τεχνολογικές πατέντες που προπορεύονταν της τότε εποχής και είχαν το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. «Οι καινοτόμες πατέντες υπάρχουν πολύ πριν από το Voyager, από τα πρώτα κιόλας βήματα του διαστημικού προγράμματος. Σκεφτείτε ότι η πρώτη αποστολή στον Άρη, εν έτει 1965, διέθετε επί της ουσίας μια ψηφιακή κάμερα. Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε στην περίπτωση του Voyager έγκειτο στο ότι μέχρι τότε τα διαστημόπλοια παρέμεναν στο διάστημα για μια περίοδο 8-10 μηνών. Τα δύο Voyager συμπληρώνουν αισίως 40 χρόνια παραμονής στο διάστημα. Εξυπακούεται πως δεν γνωρίζαμε εκείνη την εποχή πώς να κατασκευάσουμε ένα διαστημόπλοιο ικανό να παραμείνει 40 χρόνια στο διάστημα», απάντησε σχετικά ο Δρ. Κριμιζής.

Ο ίδιος παρομοίωσε τους επιστήμονες των διαστημικών προγραμμάτων με εξερευνητές που πασχίζουν να οδηγήσουν την επιστήμη και την τεχνολογία ένα βήμα πιο μακριά. «Έχουμε ως οδηγό τη ριζοσπαστική τομή στην οποία προέβησαν κάποια στιγμή οι πρόγονοί μας, όταν αντιλήφθηκαν πως η θρησκεία οφείλει να διαχωριστεί διά παντός από την επιστήμη και πως ορισμένα φαινόμενα οφείλουν να ερμηνεύονται μέσα από τη λογική και όχι με το τέχνασμα του από μηχανής θεού. Έκτοτε, κάθε φορά που το ανθρώπινο μυαλό κατορθώνει να κατανοήσει λίγο πιο ξεκάθαρα το πώς λειτουργεί η φύση, προκύπτει μια νέα δυναμική που συνεισφέρει στην πρόοδο του πολιτισμού», συμπλήρωσε σχετικά.

Στη συνέχεια, ο Δρ. Κριμιζής εξέφρασε την άποψη πως τα κονδύλια που επενδύονται στην επιστήμη και την έρευνα δεν αποτελούν ποτέ χαμένα χρήματα, καθώς μια κοινωνία που δεν επενδύει σε αυτούς τους τομείς είναι καταδικασμένη να υποθηκεύσει το μέλλον της, αρκούμενη στα όσα έχει βρει έτοιμα. «Οι συχνότητες τις οποίες χρησιμοποιήσαμε για να λαμβάνουμε τα σήματα που εξέπεμπαν τα δύο Voyager είναι οι ίδιες που χρησιμοποιούνται τη σημερινή εποχή στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας. Αντιστοίχως, το λογισμικό που επέτρεψε την κωδικοποίηση αυτών των σημάτων αποτελεί πλέον τη βάση για ολόκληρο το οικοδόμημα των τηλεπικοινωνιών. Έχει υπολογιστεί πως τα κονδύλια που δαπανούνται για τη διαστημική έρευνα έχουν απόδοση 8/1», προσέθεσε.

Ο Δρ. Κριμιζής, απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού, κατέθεσε αρχικά την άποψή του περί του κατά ποσό υπάρχει περίπτωση να εκπλαγούμε στο εγγύς μέλλον από τα ευρήματα του Voyager 1, το οποίο, ήδη από το 2012, ταξιδεύει εκτός του ηλιακού μας συστήματος. Ο ίδιος σημείωσε πως μάλλον αποκλείεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς το περιβάλλον στο οποίο ταξιδεύει το Voyager 1 αυτή τη στιγμή είναι μεν αχαρτογράφητο, αλλά οι πληροφορίες που έχουμε για αυτό είναι αρκετά συγκεκριμένες. «Το Voyager 1 ταξιδεύει πλέον στο απόλυτο κενό, ενώ είμαστε σε θέση να υπολογίζουμε τη θέση του με ακρίβεια μέτρου, παρά το ότι βρίσκεται σε απόσταση 21,156 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Αν τυχόν υπήρχε οποιαδήποτε πιθανότητα να συναντήσει ένα νέο ουράνιο σώμα, αυτό θα μας ήταν ήδη γνωστό από μετρήσεις που πραγματοποιούνται στη Γη, χάρη σε τηλεσκόπια που έχουν διάμετρο πάνω από 30 μέτρα. Πληροφορίες και δεδομένα θα συνεχίσουμε να συλλέγουμε, αλλά δεν νομίζω πως υπάρχουν στα σκαριά εντυπωσιακές εκπλήξεις», διευκρίνισε σχετικά.

Τέλος, σχολιάζοντας τις δραστηριότητες του Elon Reeve Musk, μεγιστάνα, εφευρέτη και ιδρυτή της εταιρίας SpaceX, o Δρ. Κριμιζής δήλωσε πως τον θεωρεί έναν επιτυχημένο επιχειρηματία, με ταλέντο στο μάρκετινγκ, διευκρινίζοντας όμως ότι οι θεωρίες του Musk περί εποικισμού του πλανήτη Άρη εντός του αιώνα που διανύουμε δεν έχουν την παραμικρή επιστημονική αξιοπιστία, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι και θα παραμείνει ανέφικτο, τουλάχιστον με βάση τα σημερινά δεδομένα.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[ΕΙΔΗΣΕΙΣ][bsummary]

SPORTS

[Αθλητικά][bleft]

ΤΕΧΝΕΣ

[ΤΕΧΝΕΣ][bleft]

SPORTS

[Αθλητικά][bsummary]