Το ντοκιμαντέρ «Ένας σπόρος για την αλλαγή» του Αλέξανδρου Οικονομίδη, που προβάλλεται σήμερα (20.30, «Φρίντα Λιάππα») και αύριο (13.30, «Φρίντα Λιάππα») στο 20ό ΦΝΘ, είναι μια ταινία 75 λεπτών που καταγράφει το ταξίδι
επτά χρόνων ενός άνεργου σκηνοθέτη και θύματος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης καθώς και την επιθυμία του να βάλει ένα «δωρεάν γεύμα» στο τραπέζι του.
Δωρεάν γεύμα σημαίνει εύρεση αναπαραγόμενων φυσικών σπόρων, καθώς και να μάθει πώς να καλλιεργεί αυτούς τους σπόρους με βιολογική μέθοδο χωρίς την ανάγκη χρημάτων. Ένα απλό εγχείρημα που αποδεικνύεται περίπλοκο και σύνθετο παγκόσμιο πρόβλημα, σε καιρούς που οι σπόροι έχουν γίνει πατενταρισμένοι, γενετικά κλειδωμένοι και ανήκουν σε λίγες πολυεθνικές εταιρείες.
Η περιπέτεια που έζησε, οι άνθρωποι που συνάντησε και το μήνυμα πίσω από αυτήν την ταινία άλλαξε το κατακερματισμένο οικονομικό στάτους του σκηνοθέτη και το μετέτρεψε από κατάρα σε ευλογία, παρά το γεγονός ότι χρειάστηκε να κοιμηθεί μερικές φορές στο αμάξι του, σε ένα μοναστήρι ή σε ένα πάρκο.
Το ντοκιμαντέρ που κινηματογραφήθηκε σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα, το Λίβανο, το Βέλγιο, την Γαλλία, την Ελβετία, την Ισπανία και το Κατάρ, έγινε μια ισχυρή απόδειξη των θετικών κοινωνικών αλλαγών που μπορεί να καταφέρει η υποτιμημένη δυναμική ενός ατόμου σε μια ολόκληρη κοινωνία και παρά τις όποιες αμφιβολίες.