Στο Bloomberg ο Ιβάν Σαββίδης!

Εκτενή αναφορά στον Ιβάν Σάββιδη κάνει σήμερα (21/3) το διάσημο οικονομικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, κατατάσσοντάς τον στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου!

«Η λίστα των δισεκατομμυριούχων του Bloomberg καλωσορίζει τον Ιβάν Σαββίδη» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, το οποίο κάνει λόγο για την πρόσφατη πώληση της Donskoy Tabak στην Japan Tobacco έναντι 1.6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Το Forbes εκτιμά την περιουσία του Σαββίδη σε 600.000.000 εκατομμύρια δολάρια, στο τέλος του προηγούμενου έτους» συνεχίζει το άρθρο, ενώ φιλοξενεί και ένα μίνι-ιστορικό της πορείας του ισχυρού άντρα του ΠΑΟΚ:
Μετά τη στρατιωτική του θητεία άρχισε να δουλεύει στην εταιρεία Don State Tobacco Factory. Σπούδασε οικονομικά και κατά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης πήρε τον έλεγχο της εταιρείας που ήταν ως τότε κρατική. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο επιχειρηματίας πρωτοπορούσε και ανακάλυπτε νέα προϊόντα. Χαρακτηριστικό είναι ότι εισήγαγε τσιγάρα με γεύσεις όπως ρούμι, ιρλανδικός καφές και κεράσι. Το 30% των τσιγάρων που πουλά η Donskoy Tabak εξάγεται σε ξένες χώρες όπως η Αίγυπτος. Η Donskoy Tabak ιδρύθηκε το 1857 και αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία της Ρωσίας, με έσοδα 278 δισ. δολάρια το περασμένο έτος. Το 2003 μεταβίβασε την κυριότητα της εταιρείας του στη σύζυγό του. Η Donskoy Tabak δεν είναι η μόνη εταιρεία που κατέχει ο κ. Σαββίδης, καθώς του ανήκει και βιομηχανία συσκευασίας κρέατος, η Atlantis-Paκ, η οποία είναι και η μεγαλύτερη της Ρωσίας σε αυτόν τον τομέα. Ο κ. Σαββίδης πήρε το πλειοψηφικό πακέτο του ΠΑΟΚ το 2012 και αγόρασε και την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ ένα χρόνο αργότερα. Έλαβε τιμητικά την ελληνική υπηκοότητα το 2013.

Σχόλια