Το παραδοσιακό πηγαινέλα και μπες-βγες στις αίθουσες του φεστιβάλ αναμένεται να αρχίσει αρκετές ώρες πριν από την επίσημη έναρξή του, καθώς το πρόγραμμα της σημερινής πρώτης ημέρας ξεκινά από το μεσημέρι, οπότε όσοι ανυπομονείτε, φροντίστε εγκαίρως για την έκδοση εισιτηρίων. Να προσέλθετε στις αίθουσες με γεμάτο στομάχι, όμως, γιατί ορισμένα από τα ντοκιμαντέρ μπορεί να σας ανοίξουν την όρεξη (ή και να σας την κόψουν, αναλόγως...)

Τροφή για σκέψη, σκέψεις για την τροφή
Μια απ' τις θεματικές ενότητες του φετινού φεστιβάλ είναι το “Food vs Food”, με θέμα το φαγητό όχι απλώς ως τροφή, αλλά ως μνήμη, κουλτούρα και δικαίωμα. Στο πλαίσιο αυτό, στις 15.00 στην αίθουσα «Τζον Κασαβέτης» θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Πεινασμένοι για ράμεν» του Κόκι Σιγκένο: Ένας Ιάπωνας σεφ, που είναι γνωστός ως ο βασιλιάς της σούπας ράμεν κι έχει αφιερώσει τη ζωή του στην αναζήτηση του τέλειου ζωμού και των πιο γευστικών νουντλς, εξομολογείται στην κάμερα τα μυστικά της τέχνης του, που δεν είναι άλλα από την προσήλωση στην απλότητα και την τυφλή αφοσίωση σ’ έναν στόχο. 


Λίγο αργότερα, στις 17.30 στην αίθουσα «Τώνια Μαρκετάκη» θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Το τέλος του κρέατος» του Μαρκ Πίρσελ που θέτει το ερώτημα: «Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς θα ήταν ο κόσμος αν σταματούσαμε να τρώμε ζώα;» Ένας ακτιβιστής σκηνοθέτης ταξιδεύει ανά την υφήλιο κι επισκέπτεται την πρώτη εξ ολοκλήρου χορτοφαγική πόλη, συναντά την πιο διάσημη γουρουνίτσα του κόσμου και συνομιλεί με πρωτοπόρους στοχαστές, επιστήμονες και καλλιτέχνες, οι οποίοι οραματίζονται μια νέα, ισορροπημένη κοινωνία, απαλλαγμένη από τις τοξίνες της άγνοιας και των ψευδών προκαταλήψεων. 



Συνεχίζοντας το διάλογο περί τροφής και κρέατος, στις 22.00, στην αίθ. «Τζον Κασαβέτης» θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Μπάρμπεκιου» του Μάθιου Σάλεχ: Το μπάρμπεκιου δεν σχετίζεται μόνο με το ψήσιμο του κρέατος. Είναι μια τελετή που πραγματοποιείται με θρησκευτική ευλάβεια. Μέλη απλών οικογενειών, μάγειρες και φιλόσοφοι της διπλανής πόρτας διηγούνται ιστορίες για φυλές, κοινωνικές τάξεις και την αίσθηση του ανήκειν, γύρω από τη φωτιά, σε περισσότερες από 12 χώρες διαφορετικών ηπείρων, και μας βοηθούν να βρούμε έναν «κοινό τόπο» σ’ ένα διαιρεμένο κόσμο, εξυμνώντας την κοινότητα, τη φιλία και την παράδοση. 


Για τους μουσικόφιλους
Για τους πολλούς φίλους των μουσικών ντοκιμαντέρ, υπάρχουν δύο επιλογές στο σημερινό πρόγραμμα: Η πρώτη, το ντοκιμαντέρ «Ryuichi Sakamoto: Coda» του Στίβεν Νομούρα Σίμπλε (αίθ. «Σταύρος Τορνές», 18.00): Στη μουσική ορολογία, η «coda» είναι το τελευταίο μέρος μιας σύνθεσης, η «ουρά» που δίνει την επίγευση του έργου. Η τελευταία περίοδος της ζωής και του έργου του Ριουίτσι Σακαμότο καθορίστηκε από δύο σημαντικά γεγονότα: την πάλη του με τον καρκίνο και την έκρηξη του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα. Καθώς γινόμαστε κοινωνοί ενός μουσικού αριστουργήματος εν τη γενέσει του, βλέπουμε τον τρόπο με τον οποίο ο καλλιτέχνης «ακούει» το σύμπαν, νιώθοντας πως κάθε τέλος είναι μια αρχή.

Τέλος, το ντοκιμαντέρ «Ζώντας για τη σόουλ» (20.30, αίθ. «Σταύρος Τορνές») αποτελεί μια εκρηκτική καταγραφή τριών sold out εμφανίσεων των καλλιτεχνών της Daptone Records στον ιστορικό συναυλιακό χώρο Apollo Theater τον Δεκέμβριο του 2014. Απηχώντας τα λόγια της μεγάλης Σάρον Τζόουνς, που εδώ δίνει μία από τις τελευταίες τις συναυλίες πριν από τον θάνατό της από καρκίνο, αυτό το ντοκιμαντέρ ξέρει πώς να «δώσει στον κόσμο αυτό που θέλει» (“Give the People What They Want”): την πραγματική soul μουσική.