Ολοκληρώνεται σήμερα το 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων (Ολύμπιον, 20.00). Η τελετή λήξης είναι μια συνεργασία του Φεστιβάλ και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, κατά την οποία οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το εμβληματικό ντοκιμαντέρ-σταθμό στην ιστορία του βωβού κινηματογράφου «Σχετικά με τη Νίκαια» του Ζαν Βιγκό (1930) με πρωτότυπη ζωντανή μουσική επένδυση σε σύνθεση του Λάζαρου Τσαβδαρίδη και εκτέλεση από τους μουσικούς κρουστών και πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Το έργο γράφτηκε ειδικά για την προβολή της ταινίας στο Φεστιβάλ. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Αθανάσιος Σουργκούνης.

Ενα ντοκιμαντέρ για την πόλη μας
Από το υπόλοιπο πρόγραμμα της σημερινής, τελευταίας ημέρας του 20ού ΦΝΘ, ξεχωρίζει το ντοκιμαντέρ του Γρηγόρη Βαρδαρινού «Θεσσαλονίκη 1917: H φωτιά που γέννησε μια πόλη» («Φρίντα Λιάππα», 18.00), το οποίο αφηγείται τις εμπειρίες των κατοίκων της Θεσσαλονίκης στη διάρκεια της μεγαλύτερης και πιο καταστροφικής πυρκαγιάς στην ιστορία της πόλης, βασισμένο αποκλειστικά σε πρωτότυπο αρχειακό υλικό που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό σε υψηλή ευκρίνεια. Ένα ντοκιμαντέρ που αποκαλύπτει τη φιλοσοφία και τα παρασκήνια της τεράστιας οικιστικής αλλαγής που ακολούθησε, καθώς η πυρκαγιά αποτέλεσε την αφορμή για να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της σύγχρονης πόλης όπως την ξέρουμε σήμερα.


Ένα ντοκιμαντέρ για «Τα κορίτσια της Χρυσής Αυγής»
Ένας Νορβηγός σκηνοθέτης, ο Χόβαρντ Μπούστνες, αποφασίζει να διερευνήσει από απόσταση αναπνοής το φαινόμενο της ραγδαίας ανόδου της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και πλησιάζει τρία ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής – γένους θηλυκού. Καθώς εισχωρεί συστηματικά και για αρκετά χρόνια στα άδυτα των νεοναζί (πριν και μετά τη δίκη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης), αναλογίζεται μήπως η αύξηση της δημοφιλίας του εξτρεμιστικού κόμματος οφείλεται και στο ότι οι γυναίκες βγήκαν στην εμπροσθοφυλακή. Μια εφιαλτική εκ των ένδον ματιά σε μια αχαρτογράφητη περιοχή («Φρίντα Λιάππα», 23.00).


Και τρία μικρού μήκους για τον Μάη του '68
Η τελευταία προγραμματισμένη προβολή του 20ού ΦΝΘ, στις 23.15, στην αίθουσα «Σταύρος Τορνές» περιλαμβάνει τρία ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, που εντάσσονται στο αφιέρωμα του φετινού φεστιβάλ στο ταραγμένο 1968 και τις αλλαγές που έφερε ανά τον κόσμο. Το πρώτο εξ αυτών, του Βίκτορ Πολέσνι με τίτλο «1968 – Η ελπίδα», αφορά, μέσα από αρχειακό υλικό, την Άνοιξη της Πράγας. Παρόμοια θεματική έχει και το επόμενο, με τίτλο «Σύγχυση» του Έβαλντ Σορμ, με πλάνα από τους δρόμους κατά την εισβολή των σοβιετικών και από τη φορτισμένη ατμόσφαιρα της προετοιμασίας για το 14o Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας. Τέλος, με τον «Ταραγμένο Ιούνιο» του Ζέλιμιρ Ζίλνικ μεταφερόμαστε στο εσωτερικό της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου και νιώθουμε τις δονήσεις από τις συγκεντρώσεις των φοιτητών και την επαφή τους με διάσημους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές.