Προβάλλεται σήμερα, στις 15.00, στην αίθουσα «Τώνια Μαρκετάκη», στο πλαίσιο του 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το διάρκειας 197 λεπτών ντοκιμαντέρ «Ex Libris: Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης» του Φρέντρικ Γουάιζμαν.
Ο ζωντανός θρύλος του αμερικανικού ντοκιμαντέρ συνεχίζει την εξερεύνησή του των μεγάλων παγκόσμιων ιδρυμάτων (λίγα χρόνια μετά το National Gallery) για να διαπιστώσει τι είναι αυτό που προσελκύει εκατομμύρια ανθρώπους να διασχίσουν τις πύλες του. Η παραμονή του στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης είναι ένας ύμνος στην ανάγκη του ανθρώπινου πνεύματος για γνώση και στη ζωτική σημασία των μικρών εστιών δημοκρατίας σε έναν τεράστιο, παράλογο κόσμο.


Book crossing event
Μετά το τέλος της προβολής του «Ex Libris: Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νεας Υόρκης» οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε ένα διαδραστικό book crossing event στους χώρους της Αποθήκης Γ, ανταλλάσσοντας και συζητώντας για αγαπημένα τους βιβλία. Παράλληλα ο Γιάννης Τροχόπουλος, επικεφαλής της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» που διοργανώνει ο δήμος Αθηναίων κατόπιν σχετικής διάκρισης από την UNESCO, θα μας μεταφέρει στις προετοιμασίες της μεγαλύτερης διοργάνωσης για το βιβλίο που έχει αναλάβει η χώρα και ταυτόχρονα θα συζητήσει με το κοινό για την εμπειρία του ως διευθυντή της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας και για τη σημασία των δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών στην οικοδόμηση αλληλέγγυας κοινωνίας.