Όσοι εξέδωσαν 16 έλληνες και ελληνίδες ευρωβουλευτές, σχετικά με τη σύλληψη και κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία. Καλούν την τουρκική κυβέρνηση να τους απελευθερώσει άμεσα

Η κοινή δήλωση συντάχθηκε με πρωτοβουλία του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσογόνου. Αναφέρει δε μεταξύ άλλων τα εξής:

"Αντί Οι τούρκοι να τους προειδοποιήσουν και να προσκαλέσουν να επιστρέψουν άμεσα στο ελληνικό έδαφος, όπως συνηθίζουν αναφορά σε παρόμοια περιστατικά και από τις δύο πλευρές, προτίμησα να τους συλλάβουν και να προσθέσουμε υπό κράτηση σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί σήμερα ποιες ακριβώς κατηγορίες θα τους αποδοθούν. Η συμπεριφορά αυτή των τουρκικών αρχών δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση".

Τονίζονται ακόμη τα εξής :

"Η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο ελλήνων δε συνάδει προς τις αρχές της καλής γειτονίας, τις οποίες θα έπρεπε να τηρεί ένα υποψήφιο για ένταξη στην ένωση κράτος, δηλαδή η Τουρκία, προς την ένωση και τα κράτη μέλη της. Καλούμε συνεπώς η κυβέρνηση  να απελευθερώσει άμεσα τους δύο έλληνες στρατιωτικούς".

Την κοινή δήλωση υπογράφουν οι ευρωβουλευτές Της νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ, Θοδωρής Ζαγοράκης, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Κύρτσος, Μαρία Σπυράκη, του ΣυΡιζΑ Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Δημήτριος Παπαδημούλης, του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Νίκος Ανδρουλάκης, Εύα Καϊλή,   του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης, Μιλτιάδης Κύρκος, και οι ανεξάρτητοι ευρωβουλευτές Νότης μαριάς, Σοφία Σακοράφα, Κώστας Χρυσόγονος καθώς και ο ευρωβουλευτής του ΛΑΕ Νίκος Χουντής.