Το 1913, σαν σήμερα, ο Αλέξανδρος Σχινάς από το Βόλο, πυροβολούσε και δολοφονούσε τον θριαμβευτή βασιλιά των απελευθερωτικών αγώνων, Γεώργιο τον Α. Η δολοφονία έγινε εδώ, στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Αγίας Τριάδας.



Ο βασιλιάς βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη με την σύζυγό του, βασίλισσα Όλγα (για το άγαλμα της οποίας έγινε… μεγάλη κουβέντα πριν μερικούς μήνες, όταν στήθηκε δίπλα στο άγαλμα του Γεωργίου του Α). Ήταν εδώ όταν έμαθε την απελευθέρωση των Γιαννιτσών (στα τέλη Φεβρουαρίου) και του άρεσε ιδιαίτερα να απολαμβάνει νυχτερινές βόλτες.

Σε μία από αυτές, ενώ συνοδευόταν από τον ταγματάρχη Φραγκούδη, ο Σχινάς τους ακολούθησε, τον πυροβόλησε με ένα πισόλι και τον σκότωσε. Ο Φραγκούδης κατάφερε να τον συλλάβει και τον οδήγησε στο διοικητήριο για ανάκριση.

Αρχικά ανακοινώθηκε ότι βασιλιάς είχε πέσει θύμα «του ανισόρροπου σοσιαλιστή Αλέξανδρου Σχινά, από τον Βόλο».

Στο Διοικητήριο έσπευσε και η βασίλισσα, η οποία συναντήθηκε με τον Σχινά στα υπόγεια μπουντρούμια του Διοικητηρίου κι είχε μακρά συζήτηση μαζί του. Λίγο αργότερα, ο Σχινάς οδηγούνταν, για νέα ανάκριση, στον πρώτο όροφο. Κατά την μεταφορά του, φέρεται να πήδησε από το παράθυρο, για να ξεφύγει και, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, σκοτώθηκε.

Η δεύτερη ανακοίνωση έλεγε ότι «ο ανισόρροπος αναρχικός Αλέξανδρος Σχινάς, από τις Σέρρες, αυτοκτόνησε, πέφτοντας από το παράθυρο» του Διοικητηρίου, όπου είχε μεταφερθεί για ανάκριση.

Η δικογραφία δε συμπληρώθηκε ποτέ. Ό,τι κι αν είχε πει ο Σχινάς, δε διασώθηκε. Ούτε άλλες καταθέσεις διασώθηκαν.

Σε ένα βιβλίο του, ο αντιστράτηγος Λεωνίδας Παρασκευόπουλος γράφει ότι επισκέφτηκε, αργότερα, τον πρίγκιπα Νικόλαο για να τον συλλυπηθεί κι αναφέρθηκε στον «ανισόρροπο αναρχικό δολοφόνο». Ο Νικόλαος, πάντα σύμφωνα με το βιβλίο, δάκρυσε και του είπε: «Δεν είναι έργο αναρχικών αλλά πολιτικών εξωτερικών συμφερόντων».

Ο Γεώργιος ο Α ήταν φανατικός εχθρός του Κάιζερ. Οι Γερμανοί ήθελαν να έχει την διακυβέρνηση φιλικός, προς αυτούς, βασιλιάς και προετοίμαζαν τον Κωνσταντίνο για διάδοχο (τον οποίο, αργότερα, ανακήρυξαν σε στρατηγό του γερμανικού στρατού.

Σημειώστε ακόμη ότι, 16 μήνες μετά, δολοφονούνταν, με αυτοσχέδια βόμβα, στο Σεράγεβο ο ο διάδοχος του θρόνου της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας αρχιδούκας Φραγκίσκος Φερδινάνδος και η σύζυγός του Σοφία Χότεκ, κάτι που στάθηκε αφορμή για την έναρξη του Α Παγκοσμίου Πολέμου.  Ως δολοφόνος του Φερδινάρδου συνελήφθη ο Νεντέλικο Καμπρίμοβιτς, ο οποίος ήταν μέλος της επαναστατικής οργάνωσης Νέα Βοσνία και πέταξε τη βόμβα στο πίσω μέρος του οχήματος.






Φρικιαστική, αλλά ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Το χέρι του δολοφόνου διατηρείται σε φορμόλη, σε ένα βάζο, στο εγκληματολογικό μουσείο. Επίσης, υπάρχει το πιστόλι που χρησιμοποίησε.