Την παραίτηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, για όσα έχει πει για το θέμα των Σκοπίων (ξανα)ζήτησε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο, Σταύρος Καλαφάτης.


«Μια υπηρεσία απομένει μόνον να προσφέρει στην πόλη ο Γιάννης Μπουτάρης: Να παραιτηθεί. Δήμαρχε, ζήτα συγνώμη και φύγε», είπε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε, για άλλη μία φορά, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης «λαγό της κυβέρνησης», λέγοντας ότι:

➽       Χρησιμοποιεί παρόμοια ρητορική με αυτήν του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
➽     Όπως κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, έτσι και ο δήμαρχος αποκαλεί τα Σκόπια Μακεδονία.
➽       Χρησιμοποιεί παρόμοιους χαρακτηρισμούς για το πλήθος των συλλαλητηρίων.
➽       Υποβαθμίζει, όπως και η κυβέρνηση, τη δυναμική το περιεχόμενο και το νόημα των συλλαλητηρίων και ταυτίζει, όπως κορυφαίοι υπουργοί, τους διαδηλωτές με ακραίους και πατριδοκάπηλους.
➽       Επιβεβαιώνει ονομασίες για το γειτονικό κράτος οι οποίες διαρρέουν από την ΠΓΔΜ και ομολογεί ότι συνομιλεί απευθείας με τον κ. Κοτζιά.
➽       Θέτει ανύπαρκτα ζητήματα για εθνικά θέματα.

«Ο κ. Μπουτάρης, χωρίς να είναι δουλειά του, αλλά συντονισμένος με την κυβέρνηση –μερικές φορές ίσως και πιο μπροστά από αυτήν– μιλά προφητεύοντας ονομασίες και βαπτίζοντας τα Σκόπια Μακεδονία. Εδώ ο κ. Μπουτάρης λειτουργεί είτε ως σύγχρονος προφήτης Ιωάννης ο Βαπτιστής, είτε ως λαγός της κυβέρνησης. Κι επειδή το πρώτο δεν μπορεί να συμβαίνει φυσικά(αν και δε θα με εξέπληττε να το σκεφτόταν ακόμη κι αυτό), προφανώς συμβαίνει το δεύτερο», πρόσθεσε.

Οι σύμβουλοι της παράταξης «Εντάξει», Σωκράτης Δημητριάδης, Δημήτρης Κούβελας και Εφραίμ Κυριζίδης, υπογράμμισαν πως –αντίθετα από όσα ισχυρίστηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης- υπήρξε αντίδραση στα λεγόμενά του.

«Η αντίδρασή μας ήταν σθεναρή. Ο Δήμαρχος επικαλείται κάτι αναληθές για να συμπληρώσει τη θέση του της επόμενης ημέρας του Δημοτικού Συμβουλίου. Αντίδραση υπήρξε δια των τοποθετήσεών μας επί του ψηφίσματος το οποίο, τελικά, δεν εκδόθηκε», δήλωσε ο κ. Κούβελας.

Από την πλευρά του, ο κ. Κυριζίδης υπογράμμισε ότι «δύο φορές κατά τη συνεδρίαση η πρόεδρος του σώματος, αλλά και ο ίδιος ο δήμαρχος μας κάλεσαν να μην τον διακόπτουμε, καθώς, από τον κανονισμό, δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα. Όταν πήραμε το λόγο επί του ψηφίσματος, απαντήσαμε σε όλα. Και έγινε ειδική αναφορά στην αποστροφή του λόγου του ότι “ντρέπεται που είναι Έλληνας”, λέγοντάς του πως εμείς, αντίθετα, είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες».