Διασταύρωσαν τα ξίφη τους και σήμερα, Μπουτάρης - Καλαφάτης, με αφορμή την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.


«Είναι ντροπή να γίνεται εκμετάλλευση του θυμικού του λαού και των συμβόλων του» τόνισε στην τοποθέτησή του στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης ο Γ. Μπουτάρης. Και πρόσθεσε: «Αυτές οι δύο συγκεντρώσεις, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ήταν θεαματικές. Ήταν πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις. Ούτε η συγκέντρωση για το 'όχι' δε συγκέντρωσε τόσον κόσμο. Δε σημαίνουν, όμως, απολύτως τίποτα. Είναι στηριγμένες σε ένα θυμικό –θέλτε τα μνημόνια, θέλετε η φτώχεια, θέλετε οι φορολογίες, το κόψιμο των συντάξεων, η κακοτυχία δέρνει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Φτιάχνουν κλίμα κάθε άλλο παρά θετικό για την αντιμετώπιση προβλημάτων που πρέπει να λυθούν χωρίς συναίσθημα».

Υποστήριξε πως «είναι μία ευκαιρία να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Πάρτε το από την οικονομική και ανθρωπιστική άποψη. Ένα εκατομμύριο έρχονται κάθε χρόνο από την Κατερίνη ως την Ασπροβάλτα για διακοπές. Έρχονται για να διασκεδάσουν, να ψωνίσουν, επειδή η Θεσσαλονίκη είναι το όνειρό τους. Το αίσθημα που παίρνεις από αυτούς τους ανθρώπους είναι ότι η Θεσσαλονίκη είναι το όνειρό τους. Κι όχι επεκτατικά». Και πρόσθεσε:  «Ποιος αμφιβάλει ότι η Μακεδονία είναι ελληνική; Το λένε και οι ίδιοι».

Μάλιστα, είπε ακόμη ότι τα Σκόπια «έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα γιατί δεν έχουν ταυτότητα. Ψάχνουν μια ταυτότητα ως χώρα». Και λίγο αργότερα πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι είναι βουλγάρικο φύλλο. Μόνο αν είσαι γενναιόδωρος θα κάνεις τέτοιες υποχωρήσεις»! 

Προέβλεψε, ακόμη, ότι "ο Γκρούεφσκι θα πάει φυλακή" και χαρακτήρισε "τεχνικό θέμα" το πού θα αναφέρεται η απάλειψη των αλυτρωτικών θέσεων. "Πρέπει να αναφέρεται στο Σύνταγμα; Στις... προμετωπίδες των σπιτιών"; Για να καταλήξει ότι τα Συντάγματα Ελλάδας και Σκοπίων "δεν έχουν μεγάλες αναφορές"!

Καλαφάτης: Με χωρίζει άβυσσος από το δήμαρχο


«Μεταξύ εμού και του κ. Μπουτάρη υπάρχει άβυσσος και στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων»  υπογράμμισε ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, στη σημερινή (Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, κατά τη διάρκεια της οποίας κατέθεσε εκ νέου το ψήφισμα το οποίο είχαν προτείνει προς έγκριση οι σύμβουλοι της Δημοτικής Παράταξης και σε προηγούμενη συνεδρίαση. Τόνισε πως «προσπαθεί να υποβαθμίσει οποιαδήποτε εκδήλωση συμπολιτών μας οι οποίοι θέλουν να εκφράσουν την αγωνία τους για τους χειρισμούς της κυβέρνησης». 

Όπως είπε, παρά τα όσα υποστηρίζει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, για τις αλυτρωτικές διαθέσεις της γειτονικής χώρας, ο ίδιος ο πρωθυπουργός των Σκοπίων «δήλωσε ότι δεν προτίθεται να αλλάξει το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ που περιέχει αλυτρωτικές αναφορές» και πρόσθεσε:  «Τα γεγονότα τα μεταφράζει κατά το δοκούν ο κ Δήμαρχος».

Ο κ. Καλαφάτης σημείωσε την «υποχρέωση του Δημοτικού Συμβουλίου όχι μόνο να αφουγκραστούμε αλλά να σεβαστούμε το εθνικό συναίσθημα της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων», ζήτησε «να αποκαταστήσουμε το κύρος, την αξιοπρέπεια και τη σοβαρότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης, που έχουν τρωθεί από την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του κ. Μπουτάρη, που και στο θέμα τα Σκοπίων δεν παύει να μας αποδεικνύει πόσο ακατάλληλος είναι ως Δήμαρχος» και τόνισε ότι ο Δήμαρχος «έδινε τη μία συνέντευξη πίσω από την άλλη, με ανιστόρητες κι επικίνδυνες αναφορές για τη χώρα, χωρίς την παραμικρή εξουσιοδότηση από το δημοτικό συμβούλιο».

Παραλλήλισε τις επιλογές του Δημάρχου με αυτές της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, λέγοντας για τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης πως δρα «με μοναδικό εφόδιο τις προσωπικές του ιδεοληψίες που εν προκειμένω συμπίπτουν απόλυτα με εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ. Εφόδιο που προφανώς τον βοηθά να κτίσει την απαραίτητη γέφυρα και ίσως και για ενδεχόμενες συνεργασίες.  Αφού και ο ίδιος αλλά και πάρα πολλοί πλέον, καταλαβαίνουμε πως με «όχημα» την ίδια παράταξη δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω. Έχει φτάσει στο ταβάνι του».

Αναρωτήθηκε «ποιον  σκοπό τελικά εξυπηρετεί αυτή του η στάση» κι απάντησε: «Όχι πάντως αυτόν που θα ήθελαν οι Θεσσαλονικείς».

Καλφακάκου: Τα συλλαλητήρια ήταν μικρά!

Μικρότερη εκτίμηση και από αυτή της αστυνομίας για την συμμετοχή στα συλλαλητήρια έκανε η επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Ρία Καλφακάκου υποστηρίζοντας πως στην Θεσσαλονίκη διαδήλωσαν 50.000 πολίτες και το πολύ 100.000 στην Αθήνα.

Απαντώντας στον Γιάννη Μπουτάρη στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης για το Σκοπιανό είπε ότι στο συλλαλητήριο για το ΟΧΙ ο παλμός ήταν ασύλληπτος.

Για την ουσία του ζητήματος η κ. Καλφακάκου ανέφερε μεταξύ άλλων πως «έχουμε ένα γειτονικό κράτος που λέγεται ΠΓΔΜ και ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ευνοϊκή συγκυρία για να λυθούν τα προβλήματα και των δύο χωρών». 

Έκανε λόγο για «προβλήματα αλυτρωτισμού από ηγέτες που «το ρίχνουν» στον εθνικισμό» προσθέτοντας πως «δεν είναι αυτή η ουσία. Η ουσία είναι πως θα υλοποιηθούν τα ζητήματα που υπάρχουν» υποστηρίζοντας εμφανώς τις κινήσεις της κυβέρνησης Τσίπρα.


Στην τοποθέτησή του ο ανεξάρτητος σύμβουλος Κ. Ζέρβας μίλησε για το ρόλο εξωθεσμικών παραγόντων που "έπαιξαν το ρόλο του λαγού" (αναφερόμενος στο δήμαρχο) και ζήτησε "να αναφερθούμε στον ψυχισμό, το θυμικό, τη θέληση δεκάδων χιλιάδων συμπατριωτών μας, που έδειξαν ότι κάτι δεν ξεχάστηκε μετά από μερικές δεκάδες χρόνια". Και υπογράμμισε: "Ας κάνουν άλλοι διπλωματία, ας κάνουν άλλοι μπίζνες, αλλά ας είναι κάποιοι θεματοφύλακες των ιερών και όσιων". Αναφέρθηκε στον αείμνηστο δήμαρχο Ντίνο Κοσμόπουλο (που πέθανε τέτοιες μέρες πριν επτά χρόνια) και θύμισε ότι το δημοτικό συμβούλιο είχε δεσμευτεί να δώσει το όνομά του σε κάποιον χώρο, λέγοντας ότι "πρέπει να τιμήσουμε την απόφασή μας".

Μπουτάρης: Αν κρατήσουμε την ονομασία στο αεροδρόμιο Μακεδονία, χάσαμε!

Λίγο πριν τη λήξη της συζήτησης, η διοικούσα παράταξη της Πρωτοβουλίας κυκλοφόρησε δικό της ψήφισμα, επί του οποίου δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης, αλλά και της "Ανοικτής Πόλης", παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν μικρές παρεμβάσεις.

Στη δευτερολογία του, ο Γιάννης Μπουτάρης υποστήριξε πως "ό,τι και να μπει στην συμφωνία, αν δεν μπει ένας οδικός χάρτης, ότι σε τόσα χρόνια να αλλάξει αυτό σε πέντε χρόνια το άλλο (...) αυτό, φυσικά δεν θα το αποφασίσουμε εμείς -λέμε τη γνώμη μας- το υπουργείο Εξωτερικών έχει ένα σωρό έμπειρους διπλωμάτες. Το δεύτερο είναι τι κάνουμε εμείς; Όσοι κατεβαίνουν στο αεροδρόμιο Μακεδονία νομίζουν ότι κατεβαίνουν στα Σκόπια. Θα κρατήσουμε το όνομα 'Αεροδρόμιο Μακεδονία' και 'σταθμός υπεραστικών Μακεδονία'; Χάσαμε"!

Υποστήριξε ότι "χάσαμε την ονομασία 'Μακεδονικός Χαλβάς', χάσαμε και τη φέτα. Το πρόβλημά μας είναι πολλαπλό και δεν σημαίνει δώσαμε την ονομασία - τελειώσαμε. Θα μας τραβάει πολλά χρόνια".

Μάλιστα είπε πως "είναι καλύτερο να έχεις το 50% από κάτι, παρά τίποτα. Αυτό σημαίνει διαπραγμάτευση. Αυτό το έμαθα από τον πατέρα μου, που ήταν καλός έμπορος". Υποστήριξε πως "κόκκινη γραμμή είναι το πού πονάω και το τι θα δώσεις στον γείτονα για να απαλύνεις τον πόνο του".

"Ντρέπομαι που είμαι Έλληνας"

Προέβλεψε ότι όταν τελειώσει η υπόθεση των ονομάτων επειδή "χάσαμε στη Χάγη, δεν μπορούμε να βάλουμε, πλέον, βέτο στο ΝΑΤΟ".  Και... ξαναείπε: "Ντρέπομαι που είμαι Έλληνας"!

Ισχυρίστηκε, ακόμη, ότι "πουλάμε τη χώρα μας με την διπλωματία των πόλεων και την πουλάμε ακριβά", επανέλαβε ότι "ναι, είπα κατάπτυστο το συλλαλητήριο", διάβασε το ψήφισμα του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης λέγοντας : "Δε μας είπε ποτέ κανείς ποιοι ήταν οι οργανωτές". Ειπε πως "ήταν κάτι φιλοβασιλικοί και κάτι σαν τον Ματθαιόπουλο, που έρχεται, τα λέει και φεύγει". Αναφερόμενος στους συμβούλους των Εντάξει, τους ρώτησε γιατί δεν είπαν πως διαφωνούν με το ψήφισμα του... Φραγκούλη Φράγκου.

Για τον Σταύρο Καλαφάτη είπε πως "δεν λέω ονόματα για τα Σκόπια, τα παίρνω από τις εφημερίδες", αναρωτήθηκε "πώς την είδατε ότι φλερτάρω με τον ΣΥΡΙΖΑ; Για να το λέτε, ή πρέπει να πάρετε άδεια από τον ΣΥΡΙΖΑ, ή από εμένα"!

Στην απάντησή του, ο κ. Κυριζίδης υπογράμμισε ότι το ψήφισμα της Πρωτοβουλίας δόθηκε 10 λεπτά πριν λήξει η συζήτηση, ενώ αυτό των Εντάξει πριν 15 ημέρες, πως στο ψήφισμα που προτάθηκε από τη διοίκηση δεν υπάρχει ούτε η ρητή αναφορά για λύση, για συνταγματική αλλαγή στη γειτονική χώρα, αλλά ούτε αναφορά "στην ελληνικότητα της Μακεδονίας. Αν και ο δήμαρχος είπε ότι ντρέπεται που είναι Έλληνας, εμείς δεν ντρεπόμαστε". Καταδίκασε το ψήφισμα που πρότεινε ο Φραγκούλης Φράγκος και υπογράμμισε: "Ο δήμαρχος απέφυγε να μιλήσει για την ταμπακέρα. Εμείς δε φοβόμαστε κάτι τέτοιο".

Κατά του ψηφίσματος τάχθηκε και ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Μένουμε Θεσσαλονίκη" Κωνσταντίνος Σεβρής, ο οποίος υπογράμμισε ότι "τον τελικό λόγο έχει ο λαός, που σε μια μέρα, μπορεί να αλλάξει την οποιαδήποτε συμφωνία".

Τελικά, η συζήτηση ολοκληρώθηκε χωρίς να υιοθετηθεί κοινό ψήφισμα από όλες τις παρατάξεις, αλλά ούτε και κατά πλειοψηφία και η έγκρισή του παραπέμφθηκε στο... μέλλον.