Σε ειδική συνεδρίαση, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου και ώρα 18.00, στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στους Ν. Επιβάτες, η παρουσίαση του Απολογισμού πεπραγμένων για το έτος 2017 της Δημοτικής Αρχής Θερμαϊκού από το Δήμαρχο, κ. Γιάννη Μαυρομάτη.


O κ. Μαυρομάτης αναφέρθηκε στο σύνολο των δράσεων της Διοίκησης, χαρακτηρίζοντας «μια χρονιά σκληρής και συντονισμένης δουλειάς,  μια χρονιά έργων, υποδομών και ανάπτυξης, μια χρονιά εξυγίανσης», το 2017.

Αναφέρθηκε στους άξονες της πολιτικής του και μίλησε για μια σειρά δράσεων και έργων, πολλά εκ των οποίων εντάχθηκαν σε προγράμματα ΕΣΠΑ. Για τη σπουδαιότητα της εύρεσης πόρων και χρηματοδοτικών κονδυλίων, ο Δήμαρχος, κ. Μαυρομάτης, είπε πως αποτελεί πλέον μονόδρομο στην επίτευξη αναπτυξιακών στόχων προς όφελος των πολιτών, καθώς η περίοδος οικονομικής ασφυξίας που βιώνει η χώρα, είναι αισθητή και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Στα πλαίσια της κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης ενάντια στην κρίση, εφαρμόστηκαν τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» και «Μονάδα Κοινωνικής Μέριμνας» με 184 και 68 ωφελούμενους αντίστοιχα, για τα οποία, επετεύχθη επιχορήγηση από το ΕΣΠΑ, ύψους 285.161,29 ευρώ.

Στα άλλα σημαντικά προγράμματα περιλαμβάνεται η «Ενίσχυση Άπορων Οικογενειών», οι Παιδικοί Σταθμοί και τα ΚΔΑΠ και τα ΚΑΠΗ, στα οποία πραγματοποιήθηκαν δωρεάν προληπτικοί ιατρικοί έλεγχοι, διοργανώθηκαν ομιλίες και εκδρομές, αλλά και πληθώρα εκδηλώσεων εποχιακού, πολιτιστικού και θρησκευτικού χαρακτήρα.

Οι κοινωνικές δράσεις

Δομές με προσφορά στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τις οποίες στήριξε η Διοίκηση του Δήμου, αποτελούν το Κοινωνικό Φαρμακείο με 75 μόνιμους δικαιούχους και άλλους 100 κατ’ εξαίρεση, το Κοινωνικό Παντοπωλείο με 672 ωφελούμενους και το Κοινωνικό Εστιατόριο και Συσσίτιο, που στήριξε 100 οικογένειες και τα οποία έλαβαν 3ετή χρηματοδότηση, που αγγίζει τα 341.640,00 ευρώ. Τέλος, το Κοινωνικό Φροντιστήριο συνεχίστηκε για 4η χρονιά με 80 συμμετοχές.

Ως έργα που υλοποιήθηκαν ανέφερε την ίδρυση και στέγαση του ΚΕΠ Υγείας, τα πολλά προγράμματα προληπτικής ιατρικής και οδοντιατρικής για παιδιά και ενήλικες, το πρόγραμμα πρόληψης και προαγωγής υγείας «Ρώτα από κοντά» σε συνεργασία με το Κ.Υ. Ν. Μηχανιώνας, καθώς και τις υπηρεσίες, που προσέφερε η δομή του Κοινωνικού Ιατρείου, με ενδεικτικά, τις δωρεάν εξετάσεις σπειρογραφήματος πνευμόνων και τις δωρεάν μετρήσεις οστικής μάζας (οστεοπόρωση) για 200 γυναίκες άνω των 45.

Ανέφερε ακόμη την παράταση του προγράμματος «Στέγαση και επανένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων» με τη στέγαση τεσσάρων ατόμων, η μείωση των τελών καθαριότητας και ύδρευσης, η κατά 50 % μείωση των δημοτικών τελών των πολύτεκνων οικογενειών και των μακροχρόνια ανέργων, η μείωση της οικονομικής εισφοράς (τροφείων) για τους Παιδικούς Σταθμούς των γονέων, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και οι οικονομικές ελαφρύνσεις των ΑμΕΑ.

Νέοι κάδοι απορριμάτων στο Δήμο

Στο χρόνο που πέρασε ο δήμος Θερμαϊκού προμηθεύτηκε 860 νέους κάδους απορριμμάτων, ολοκλήρωσε τη μελέτη και το διαγωνισμό για την προμήθεια πέντε μεταχειρισμένων απορριμματοφόρων προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, αλλά και τη σύμβαση με εταιρείες ανακύκλωσης-αξιοποίησης μεταχειρισμένων ενδυμάτων και υποδημάτων, με την εγκατάσταση 44 κάδων και ειδική συμφωνία σύμφωνα με την οποία, μέρος των συλλεχθέντων να διατίθεται σε οικονομικά ευπαθείς συνδημότες και συλλογής αποβλήτων ηλεκτρονικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού. 

Ο Δήμος συμμετείχε σε πιλοτικά προγράμματα ξεχωριστής ανακύκλωσης έντυπου υλικού με την εγκατάσταση 40 κάδων και ξεχωριστά γυάλινων συσκευασιών με 45 κώδωνες συλλογής, ενώ εγκρίθηκε και η συμμετοχή του Δήμου Θερμαϊκού στο Διασυνοριακό Πρόγραμμα Συνεργασίας «INTEREG IPA GREECE» και ακρωνύμιο «BIOREAL», που αποβλέπει στη μείωση του όγκου των παραγόμενων οικιακών απορριμμάτων με την κομποστοποίησή τους. 

Επίσης εγκατέστησε φωτιστικά σώματα τύπου LED για εξοικονόμηση σημαντικής ποσότητας ενέργειας, συνολικού προϋπολογισμού 3.632.828,00 ευρώ

Έργα στα σχολεία

Σχολεία του δήμου εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Σχολικών Γευμάτων με παροχή 1200 γευμάτων, δημιουργήθηκε ομάδα γονέων «Εμείς και τα παιδιά μας», το Κοινωνικό Φροντιστήριο με 80 συμμετοχές και το Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο με 87 δημότες να έχουν παρακολουθήσει μαθήματα.

Έγιναν έργα αναβάθμισης σχολικών μονάδων, με συντηρήσεις, αποκαταστάσεις και επισκευές κτιρίων προϋπολογισμού 190.800,00 ευρώ, αύλειων χώρων, με εγκαταστάσεις κλιματιστικών και συστημάτων συναγερμού, καθώς και προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού, αλλά κυρίως τα έργα κατασκευής σχολείων. Σε αυτά εντάσσονται  η ανέγερση του 5ου Δημοτικού Σχολείου Περαίας, δυναμικότητας 300 μαθητών και προϋπολογισμού 4.502.187,67 ευρώ, η αποπεράτωση του 9ου Νηπιαγωγείου Περαίας, προϋπολογισμού 590.000 ευρώ και η έγκριση του 1ου Ειδικού Σχολείου Κερασιάς, προϋπολογισμού 101.301,28 ευρώ.   

Επίσης διοργανώθηκαν εκδηλώσεις και φεστιβάλ, διατέθηκε έκταση για κατασκευή πίστας στίβου motocross και προβλέφθηκαν εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης των ιστορικών και αρχαιολογικών μνημείων του Αγγελοχωρίου, μεγάλης πολιτιστικής και εν δυνάμει, τουριστικής αξίας. 

Αποκαταστάθηκαν οι ζημιές από τις πλημμύρες του... 2016!

Μεγάλο βάρος έπεσε στην αποκατάσταση της οδοποιίας, από ζημιές που προκλήθηκαν, εξαιτίας της θεομηνίας του Σεπτέμβρη του 2016, ασφαλτοστρώσεις, εξωραϊσμοί δημόσιων χώρων, αναβαθμίσεις, συντηρήσεις και αναπλάσεις αποτελούν μερικά μόνο από τα υλοποιημένα έργα. 

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η Ανάπλαση της Παραλιακής ζώνης του Οικισμού της Αγ. Τριάδας, υπεβλήθη, από την Αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών, ο φάκελος στο ΕΣΠΑ για την ασφαλτόστρωση της αγροτικής οδοποιίας από το Γήπεδο Επανομής μέχρι την είσοδο του Σχολείου Φύσης Τριλόφου, προϋπολογισμού 681.784,00 ευρώ και της βιοκλιματικής αναβάθμισης της Πλατείας Εθνικής Αντίστασης της Ν. Μηχανιώνας προϋπολογισμού 634.799,00 ευρώ. Ο προϋπολογισμός για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του Αλιευτικού Καταφυγίου στους Ν. Επιβάτες άγγιξε τα 309.298,00 ευρώ.

Δημοπρατήθηκαν, στο Μεσημέρι, το έργο της αντικατάστασης του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης, που χρηματοδοτείται από το  ΕΣΠΑ και προϋπολογίζεται στα 491.999,82 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και αυτό της αντικατάστασης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης, προϋπολογισμού 970.000,00 ευρώ, ποσό το οποίο θα καλυφθεί από τη ΔΕΥΑΘ. Ας σημειωθεί εδώ, ότι έχει ορισθεί ήδη εργολάβος. 

Τέλος, οριοθετήθηκαν 14 ρέματα του Δήμου Θερμαϊκού. Κατατίθεται ο φάκελος τις επόμενες μέρες για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 7.250.000,00 ευρώ.