-->


Η ανάδειξη και η λειτουργική ενσωμάτωση της καινοτομίας στην γεωργία βρέθηκε στο επίκεντρο των εργασιών του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Agrotica, που ξεκίνησε σήμερα στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει μέχρι και αύριο.


Το Συνέδριο αποτελεί μία συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-HELEXPO και του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., ενώ Χορηγός του είναι η εταιρεία Yara.



Όπως επισήμανε από το βήμα του Συνεδρίου ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., κ. Περικλής Μήτκας, «είναι η εποχή που η γενετική, η μοριακή βιολογία, η πληροφορική και οι υπηρεσίες στο διάστημα έρχονται όλες στην υπηρεσία της γεωπονίας και της γεωργίας για να βελτιώσουν την παραγωγή σε όλα τα επίπεδα. «Οι επιστήμονες σε όλα τα γνωστικά πεδία ασχολούνται και πάλι με τον πρωτογενή τομέα, ενώ το ΑΠΘ με παράδοση πολλών δεκαετιών στον τομέα αυτό στέκεται δίπλα στον παραγωγό και εξακολουθεί να τον συμβουλεύει σε όλες τις δραστηριότητες του» δήλωσε ο κ. Μήτκας.


Από την πλευρά του ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., κ. Δημήτριος Κωβαίος(φωτογραφία πάνω), τόνισε πως το 7ο Συνέδριο είναι η κορυφαία εκδήλωση της Σχολής και μία μεγάλη ευκαιρία για παρουσίαση μέρους του έργου της. Κατά τη διάρκεια του θα παρουσιαστούν 42 προφορικές ανακοινώσεις σε 10 θεματικές ενότητες.



Ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας του Α.Π.Θ., κ. Χρήστος Δόρδας, σημείωσε ότι το Τμήμα Γεωπονίας έχει συμβάλλει πολύ στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας, ενώ πλέον στην Ελλάδα «γίνεται στροφή προς την γεωργία και αυτό καθιστά τον ρόλο μας σημαντικό».

Στην μεγάλη αξία της καινοτομίας στην γεωργία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Σπυρίδων Μάμαλης, επισημαίνοντας πως το θέμα του Συνεδρίου της Agrotica βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων για την αναθεώρηση της ΚΑΠ. «Η καινοτομία έχει μπει πολύ υψηλά στην ατζέντα για την υποβοήθηση των ανθρώπων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Έτσι, θα χρησιμοποιηθεί για να ανταποκριθεί στις κοινωνικές απαιτήσεις για προστασία του περιβάλλοντος, για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, για παραγωγή ασφαλών και υγιεινών τροφίμων, για αναψυχή και για βελτίωση των συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο», είπε ο ίδιος.

Εκ μέρους της διοίκησης της ΔΕΘ-Helexpo τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισε η Διευθύντρια Συνεδρίων και Εκδηλώσεων της εταιρείας κα. Δώρα Κανακίδου. 

Κατά τη διάρκεια της σημερινής πρώτης ημέρας του Συνεδρίου οι υπόλοιπες ενότητες του καλύπτουν τα θέματα της αξίας του πολλαπλασιαστικού υλικού και της σποροπαραγωγής, της αγροτικής οικονομίας και των καινοτομιών, της τεχνολογίας τροφίμων και της φυτοπροστασίας.



Να σημειωθεί ότι η νότια πύλη του εκθεσιακού κέντρου έχει μεταφερθεί για τις ανάγκες της Agrotica στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης», από όπου μπορούν να εισέρχονται οι επισκέπτες (αντί της πύλης Τόξο ΧΑΝΘ).

Το ωράριο λειτουργίας της Agrotica είναι σήμερα από τις 10:00 έως τις 20:00 και αύριο από τις 10:00 έως τις 19:00.