Μαγειρεύει, φωτογραφίζει και γράφει
η Σίσση Βασιλειάδου

Συμβαίνει και σε εσάς, να συνδέετε τις γιορτές και τις σχόλες, με φαγητά ή γλυκά; 


Μιλάς για τα Χριστούγεννα και σκέφτεσαι χοιρινό και λαχανοντολμάδες, το καλοκαίρι και αναπολείς ουζάκια και μεζεδάκια, την άνοιξη και φέρνεις στο μυαλό σου τη γεύση από τα ντολμαδάκια, τις απόκριες και θυμάσαι τις δίπλες και τα λουκουμαδάκια που έφτιαχνε η μαμά σου, στα παιδικά πάρτυ.
Μιά τέτοια συνταγή, σας δίνω σήμερα για εύκολες δίπλες, να τη φτιάξετε, να γλυκαθείτε. Συνοδέψτε την με τσάΐ, καφέ ή κόκκινο κρασί, ανάλογα με την παρέα.

ΥΛΙΚΑ


2 αυγά
1 φλ.γάλα
3 φλ.αλεύρι
2 κ.σ.ζάχαρη
3 κ.σ βούτυρο
2 κ.σ. χυμό πορτοκάλι
1 βανίλια
1/2 κ.γλ.σόδα
1/2 κ.γλ.αλάτι
σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Σιρόπι

1/2φλ.νερό
2 κ.σ ζάχαρη
3 κ.σ. μέλι
 καρύδια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Χτυπήστε σε ένα μπολ τα αυγά με τη ζάχαρη, το αλάτι και τη βανίλια. Προσθέστε το βούτυρο λιωμένο, το χυμό πορτοκάλι, τη σόδα, το γάλα και σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο. Μπορεί να χρειαστείτε λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο. Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα περίπου.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο λεπτό σε μια αλευρωμένη επιφάνεια.
Κόβουμε σε μακρόστενες λωρίδες, κάνοντας μια τρυπούλα στη μια μεριά με το μαχαιράκι, και περνάμε τη μιά άκρη μέσα στην τρύπα που κάναμε, σχηματίζοντας ένα φιογκάκι.
Μπορείτε να τις αφήσετε και σκέτες λωρίδες.
Βάζετε το λάδι σε βαθύ τηγάνι, να κάψεί και ρίχνετε τις δίπλες λίγες λίγες.
Τις γυρνάτε με δυό πιρούνια για να τηγανιστούν καλά. Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν.
Μπορείτε να πασπαλίσετε με άχνη ζάχαρη μόλις κρυώσουν λίγο, να ρίξετε λίγο μέλι και καρύδια ή να τις βουτήξετε στο σιρόπι.