«Είναι φανερό ότι η “Πρωτοβουλία” δεν αισθάνεται άνετα να συζητά για το σημαντικό θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Αυτό αποδεικνύεται και από το ότι θέλει να το συζητά τις… μεταμεσονύχτιες ώρες, για να μην υπάρχει κάλυψη από τα ΜΜΕ. Είναι φανερή η δυσανεξία, η αλλεργία τους, όταν μιλάμε για εθνικά θέματα. Θα σας το θυμίζω αυτό σε κάθε συνεδρίαση: Αυτή η διοίκηση και τα μέλη της “Πρωτοβουλίας” έχουν δυσανεξία ιδιαίτερα στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων».


Αυτό υπογράμμισε ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, στην αποψινή (Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
Κατηγόρησε, ευθέως, τους συμβούλους της διοικούσας παράταξης ότι συντάσσονται με τις «ανιστόρητες κι απαράδεκτες», όπως τις χαρακτήρισε, απόψεις του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, πάνω στο εθνικό αυτό θέμα: «Από τη στιγμή που κανένα μέλος από την “Πρωτοβουλία” δε διαφοροποιεί τη θέση του, συνάγεται ότι συμφωνεί απολύτως. Οι απόψεις σας συμπίπτουν απολύτως με αυτές του δημάρχου. Πάρτε το θάρρος και πείτε “ναι, αυτά που λέει ο δήμαρχος, τα στηρίζω”. Όμως, η στάση της Πρωτοβουλίας ήταν απλά να υπερασπιστεί το δικαίωμα του δημάρχου να μην τον υβρίζουν. Φυσικά και η οποιαδήποτε υβριστική συμπεριφορά είναι απαράδεκτη. Όμως πάρτε θέση: Όποιος θέλει, ας διαφοροποιηθεί! Για να μην κινούμαστε στα θολά νερά».
Ο κ. Καλαφάτης αποδόμησε το ψήφισμα της «Πρωτοβουλίας», επικαλούμενος τα εξής:
1.      Την αναφορά στο ψήφισμα ότι «ο Δήμος Θεσσαλονίκης ούτε μπορεί ούτε θέλει να ασκήσει εξωτερική πολιτική». Υπογράμμισε πως αυτό ακριβώς κάνει ο δήμαρχος «όταν προτείνει ως λύση το Νέα Μακεδονία. Βαπτίζει τα Σκόπια ως Μακεδονία, δεν το ανακαλεί, άρα θέλει να γίνει ο νονός της γειτονικής χώρας».
2.      Την αναφορά στο «πνεύμα που εκφράστηκε στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2008». Τόνισε πως «Η απόφαση του Βουκουρεστίου ήταν ομόφωνη και συνοψιζόταν στο δόγμα: μη λύση, μη ένταξη! Αυτή ήταν η θέση, όπως διαμορφώθηκε από την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή. Αυτό που κατάφερε αυτή η θαρραλέα κυβέρνηση ήταν να καταστήσει τη θέση της χώρας από εθνική, σε συμμαχική. Αλλά, πέραν τούτου, η σχετική διαπραγμάτευση της εποχής αναφερόταν σε γεωγραφικό προσδιορισμό με εύρος της εφαρμογής έναντι όλων κι όχι απλώς σε έναν προσδιορισμό, όπως αναφέρατε στο ψήφισμά σας».
3.      Την αναφορά ότι «θα αναγνωρίζει τις ευαισθησίες και θα σέβεται το αίσθημα αξιοπρέπειας των πολιτών» των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι «ο λόγος του ψηφίσματος έρχεται κοντά στο λόγο του Ζόραν Ζάεφ».
4.      Την αναφορά για «διχαστικά ιδεολογήματα που καλλιεργούν ανεδαφικά ή φοβικά σύνδρομα επιβολής του ενός μέρους σε βάρος του άλλου». Αναρωτήθηκε: «Έχουμε, ως χώρα, καμία επιβουλή έναντι κάποιου κράτους; Μας βάζετε στα ίσα κι όμοια; Τελικά, αυτό είναι ψήφισμα των Σκοπίων ή της Θεσσαλονίκης; Συγκρίνει τις περίπου 250 αναφορές αλυτρωτικού χαρακτήρα που αναφέρονται στο σύνταγμα των Σκοπίων, με το Σύνταγμα της Ελλάδας, που δεν περιέχει ούτε μία!»
Τέλος, αναφέρθηκε και στην απουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης από τη συνεδρίαση, τονίζοντας πως «αν αυτή τη φορά έχει τη δικαιολογία της ασθενείας του, για τις προηγούμενες απουσίες η δικαιολογία αυτή δεν υπήρχε. Ο δήμαρχος στα τελευταία δημοτικά συμβούλια, είναι περισσότερο απών, παρά παρών. Απουσιάζει, εδώ και καιρό, από συζητήσεις για σοβαρά θέματα της πόλης. Αλλά δεν έχει σημασία να καταμετράμε τις απουσίες. Σημασία έχει ότι και όταν είναι παρών, δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα της Θεσσαλονίκης».