Το σκάφος του ελληνικού Λιμενικού που εμβολίστηκε από την τουρκική ακταιωρό στα Ίμια πραγματοποιούσε «επικίνδυνους ελιγμούς», υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του το απόγευμα της Τρίτης, μετά από το σχετικό διάβημα και την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.


Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει πως η ελληνική ανακοίνωση «παραπλανά το ίδιο το ελληνικό κοινό» και «διαστρεβλώνει την πραγματικότητα...όπως πάντα».

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, η Άγκυρα ήρθε η ίδια σε επαφή με την Αθήνα σχετικά με τους «επικίνδυνους ελιγμούς» του σκάφους του ελληνικού Λιμενικού, πληροφορώντας πως η Τουρκία «δεν θα ανεχτεί συνεχιζόμενη εχθρική συμπεριφορά από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις».

Επίσης, στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου υποστηρίζεται πως οι βραχονησίδες των Ιμίων («Καρντάκ») είναι τουρκικές.

Στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ αναφερόταν πως «επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία».

«Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται» καταλήγει η ανακοίνωση.