[ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ 2][bsummary]

Βλέπουν καλύτερο μέλλον, αλλά δεν προσλαμβάνουν οι επιχειρηματίες της ΘεσσαλονίκηςΛιγότερο απαισιόδοξοι, από ότι τα προηγούμενα χρόνια, εμφανίζονται οι επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης για το 2018, αλλά δε λένε να... προσλάβουν προσωπικό!


Αυτό προκύπτει από έρευνα που διεξήγε στο διάστημα 3-9 Ιανουαρίου το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) σε δείγμα 166 επιχειρήσεων-μελών του, με χρήση του συστήματος ηλεκτρονικών ερευνών και δημοσκοπήσεων PrimoQ, σε συνεργασία με την Palmos Analysis. 

Σε σχέση με τα κυριότερα προβλήματα, που βίωσαν οι ερωτηθέντες επιχειρηματίες το 2017, οι φορολογικές υποχρεώσεις φαίνεται πως αποτελούν τον κυριότερο "βραχνά" τους.

Συγκεκριμένα, το 36% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμούν ότι το 2018 θα είναι μια χρονιά καλύτερη για την επιχείρηση, έναντι 20% που θεωρούν ότι το νέο έτος θα είναι χειρότερο από το 2017. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το 2016 ήταν 15% και 46% αντίστοιχα. Σε σχέση με το άμεσο μέλλον και συγκεκριμένα για το επόμενο τρίμηνο, οι τάσεις που είναι σαφώς βελτιωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη καταγραφή του 2016: το 29% των επιχειρήσεων εκτιμούν ότι κατά το επόμενο τρίμηνο οι πωλήσεις προϊόντων/ υπηρεσιών τους θα αυξηθούν. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2011 που ξεκίνησε η διεξαγωγή αντίστοιχων ερευνών με ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο στις επιχειρήσεις - μέλη του ΕΒΕΘ, ενώ το ποσοστό όσων προβλέπουν μείωση (20%) είναι το μικρότερο από το Μάρτιο του 2011.

Μόλις ένας στους δέκα σκοπεύει να προσλάβει

Το 11% όσων συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν ότι η συνολική απασχόληση στην επιχείρησή τους θα αυξηθεί το επόμενο τρίμηνο (περίπου στο υψηλότερο επίπεδο της επταετίας, όπως και τον Φεβρουάριο του 2015 αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές), ενώ το ποσοστό όσων προβλέπουν μείωση βρίσκεται στο 15%, στο χαμηλότερο, πάντως επίπεδο από τον Μάρτιο του 2011. Οι υπόλοιποι θα παραμείνουν με τους υπάρχοντες -πάλι καλά... 

Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας επταετίας βρίσκεται και το ποσοστό όσων προβλέπουν ότι η ρευστότητα της επιχείρησης θα αυξηθεί το επόμενο τρίμηνο (17%), παρότι το 35% εξακολουθεί να δηλώνει ότι αναμένει μείωσή της (πρόκειται ωστόσο για το χαμηλότερο σχετικό ποσοστό από τον Μάρτιο του 2011). 

Παραμένει πολύ υψηλό (49%), αλλά περιορίζεται στο χαμηλότερο σχεδόν επίπεδο της επταετίας το ποσοστό όσων προβλέπουν για το επόμενο τρίμηνο δυσμενέστερη κατάσταση για τον κλάδο τους και συναφείς κλάδους.

Η σύγκριση με το 2015

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα σχετικά με την αποτίμηση του 2017, εμφανίζεται σαφής βελτίωση των ιδιαίτερα αρνητικών αξιολογήσεων, που είχαν καταγραφεί για το 2015 στο πλαίσιο αντίστοιχης έρευνας, που είχε διενεργηθεί με την ίδια μεθοδολογική προσέγγιση και με σχεδόν ίδιο αριθμό συμμετεχόντων (165 τότε). 

Όπως εξηγεί ο διευθυντής Ερευνών της Palmos Analysis, Πασχάλης - Αλέξανδρος Τεμεκενίδης, ενώ στην παλαιότερη έρευνα, το 51% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν δήλωσαν ότι ο κύκλος εργασιών τους είχε μειωθεί το 2015, το αντίστοιχο ποσοστό για το 2017 βρίσκεται στο 33%. Παράλληλα, το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε το 2017 είναι 29% (έναντι 22% που είχαν δηλώσει κάτι τέτοιο για το 2015). Το 28% δε των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν ότι αύξησαν τις θέσεις εργασίας το 2017, έναντι 16% που δηλώνουν ότι τις μείωσαν, ενώ για το 2015 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 12% και 27%.

Στον τομέα των εξαγωγών, εμφανίζεται επίσης, σαφής βελτίωση σε σχέση με το 2015, καθώς το 27% των επιχειρήσεων με εξαγωγική δραστηριότητα δηλώνουν ότι το 2017 ήταν μια χρονιά καλύτερη για τις εξαγωγές, σε σχέση με το 2016, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό (όσες δηλαδή επιχειρήσεις δήλωναν ότι το 2015 ήταν μια χρονιά καλύτερη για τις εξαγωγές από το 2014) ήταν 19%.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[ΕΙΔΗΣΕΙΣ][bsummary]

SPORTS

[Αθλητικά][bleft]

ΤΕΧΝΕΣ

[ΤΕΧΝΕΣ][bleft]

SPORTS

[Αθλητικά][bsummary]