[ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ 2][bsummary]

Η Θεσσαλονίκη τίμησε τους Έλληνες Εβραίους Μάρτυρες και Ήρωες του Ολοκαυτώματος


Φόρο τιμής στα θύματα του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος απέτισαν στη Θεσσαλονίκη η Πολιτεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πολίτες της κ.ά., συμμετέχοντας στην τελετή για την «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος».


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αποθήκη Γ' του Λιμανιού της πόλης, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση (Ασκαβά) στην μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, ενώ μετά τους χαιρετισμούς και τις ομιλίες, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Ελευθερίας.

Ως παράδειγμα αγώνα κατά του ναζισμού και κάθε είδους ολοκληρωτισμού από τον οποίο υπέφερε η ανθρωπότητα τον περασμένο αιώνα, χαρακτήρισε τους Εβραίους Μάρτυρες της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου. Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο κ. Παπαδημητρίου επισήμανε ότι η προστασία της μνήμης των λαών μπορεί να αποτελέσει ασπίδα για ενδεχόμενες νέες ανθρώπινες τραγωδίες στο μέλλον.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ, τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν εισέλθει τα τελευταία χρόνια σε μία νέα περίοδο στις πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις τους, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν ήδη μπει οι βάσεις για ακόμη μεγαλύτερη σύσφιξη των σχέσεων που θα είναι προς το συμφέρον των δύο λαών. Μάλιστα, ο υπουργός χαρακτήρισε την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης ως έναν ακόμη «κρίκο επαφής» ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ.

Την τελετή χαιρέτησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος καταδίκασε την προ ημερών βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας ότι τέτοια φαινόμενα είναι λυπηρά και εξοργιστικά, ενώ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μηδενική ανοχή απέναντι στο ναζισμό, καλώντας την κυβέρνηση και την Πολιτεία να πάρουν κάθε μέτρο και πρωτοβουλία ώστε να μην αναβιώσει το παρελθόν.

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, στο χαιρετισμό της είπε ότι η Θεσσαλονίκη «σαν μάνα» αγκαλιάζει όλα τα θύματα των ναζιστικών εγκλημάτων, «δεν τους ξεχνά και τους τιμά», ενώ ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ στάθηκε στην άνοδο παγκοσμίως των ακροδεξιών και ξενοφοβικών κομμάτων, επισημαίνοντας ότι η «μαύρη σελίδα του Ολοκαυτώματος οφείλει να είναι η αφετηρία για ένα καλύτερο αύριο που θα δημιουργήσουμε όλοι μαζί».

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα φορώντας το χαρακτηριστικό εβραϊκό καπέλο (κιπά). Εξέφρασε την επιθυμία του η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας και το Μουσείο του Ολοκαυτώματος να αποτελέσουν «το νέο μνημονικό άξονα της πόλης, την αφετηρία και την απόληξη της μεγάλης, πολυπολιτισμικής, χριστιανικής, μουσουλμανικής και εβραϊκής διαδρομής της Θεσσαλονίκης».

Αναφερόμενος -ειδικότερα- στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, ο δήμαρχος είπε ότι είναι μία οφειλή στους Εβραίους της πόλης αλλά και ένα προσωπικό στοίχημα για τον ίδιο. Και... προχώρησε: «ίσως να μην είναι τόσο μακριά η μέρα που θα δούμε μια αναθηματική πλάκα στον περίβολο του Αγίου Δημητρίου, στον "'Αγιο Δημήτριο των νεκρών Εβραίων", στο πραγματικό εβραϊκό μαυσωλείο της Θεσσαλονίκης», είπε.

Σε δήλωσή του στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης είπε ότι η σημερινή μέρα δεν είναι μόνο μία μέρα η οποία είναι αφιερωμένη στο να θυμόμαστε, αλλά και να αναστοχαζόμαστε ώστε "ποτέ πια" να μην μπει το δηλητήριο στις ψυχές των ανθρώπων.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, προσερχόμενος στην εκδήλωση υπογράμμισε πως «κάθε μέρα είναι επίκαιρη για το Ολοκαύτωμα γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ζωής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μάς τροφοδοτούν όχι μόνο με αποτροπιασμό αλλά και με μία σταθερή βούληση υπέρ της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ειρήνης παγκόσμια».

Ως διδακτική χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα, ο Δημήτρης Σεβαστάκης, βουλευτής Σάμου και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελληνο-Ισραηλινής φιλίας, που τόνισε την ανάγκη «να αμβλυνθούν οι κοινωνικές αντιθέσεις, να διαβάσουμε τολμηρά την ιστορία και να δούμε ότι η τερατωδία του Ολοκαυτώματος είναι ίσως η κορυφαία μαζική εγκληματική δράση που έχει γίνει».

«Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται και πρέπει το γερμανικό κράτος να τιμήσει την υπογραφή του, να αποζημιώσει και να δικαιώσει τα θύματα», σημείωσε από την πλευρά του, προσερχόμενος στην εκδήλωση, ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

«Είναι μία θλιβερή μέρα για μας. Είναι καθήκον μας να είμαστε εδώ με την κοινότητα της Θεσσαλονίκης για να θυμηθούμε όλους αυτούς που δολοφονήθηκαν από τους Γερμανούς στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε στο περιθώριο της εκδήλωσης ο πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα Γιενς Πλέτνερ.

Στη εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι κομμάτων, δημοτικών και προξενικών αρχών, μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, όπως επίσης εκπρόσωποι της Αστυνομίας, του Στρατού, της Εκκλησίας, των πρυτανικών αρχών της πόλης, συλλόγων, φορέων κ.ά., αλλά και απλοί πολίτες.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[ΕΙΔΗΣΕΙΣ][bsummary]

SPORTS

[Αθλητικά][bleft]

ΤΕΧΝΕΣ

[ΤΕΧΝΕΣ][bleft]

SPORTS

[Αθλητικά][bsummary]