Μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης η αυριανή, ο Καθαγιασμός των Υδάτων, όπου για πρώτη φορά εμφανίζεται ο Τριαδικός Θεός: Ο Πατέρας, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα.


Όπως κάθε χρόνο, έτσι κι εφέτος, το έθιμο θα τηρηθεί από άκρη σε άκρη στην Ελλάδα, αλλά και παντού στον κόσμο όπου υπάρχει ελληνισμός.

Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης θα γίνουν οι εξής τελετές:

Στο δήμο Θεσσαλονίκης


Ο Καθαγιασμός των Υδάτων στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης, στο ύψος της οδού Αγίας Σοφίας, από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο. Η πομπή θα ξεκινήσει από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και τον Ιερό Ναό Γρ. του Παλαμά.

Επίσης, τελετή καθαγιασμού των υδάτων, θα πραγματοποιηθεί την ημέρα των Θεοφανείων, Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 11:00, στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Τούμπας έναντι του γηπέδου της Τούμπας.

Στο δήμο Καλαμαριάς


Η γιορτή των Θεοφανείων θα ξεκινήσει με θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όπου θα χοροστατήσει ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμονας. Τη θεία λειτουργία καθώς και την ακολουθία του αγιασμού των υδάτων θα παρακολουθήσουν ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης μαζί με τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τους αρχηγούς των παρατάξεων και επίσημους καλεσμένους.

 Στη συνέχεια η εικόνα της βάπτισης του Κυρίου εν πομπή θα μεταφερθεί στις 11.00 π.μ. στο Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης στο Καραμπουρνάκι, για την λαμπρή τελετή κατάδυσης του Σταυρού.

Την πομπή θα παιανίζει η φιλαρμονικη του Δήμου Καλαμαριάς.

Εκεί  στην  προβλήτα ο  επίσκοπος  Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμονας παρουσία των ιερέων, του Δημάρχου  των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, των αρχηγών των παρατάξεων και των πιστών θα προχωρήσει στην κατάδυση του σταυρού  στα νερά της παραλιακής ζώνης.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος κ. Μπακογλίδης, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, οι επίσημοι καλεσμένοι και πλήθος πιστών, όπως αναμένεται, θα μεταβούν στο Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο Καλαμαριάς στην Αρετσού και με την παρουσία της Πολιτικής και Θρησκευτικής  ηγεσίας θα γίνει στις 12 το μεσημέρι η τελετή αγιασμού των υδάτων.

Παράλληλα στις 11.30 το πρωί θα ακολουθήσει η τελετή καθαγιασμού των υδάτων, από τον  Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου που βρίσκεται στο χώρο του Κόδρα, με τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού, στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Καλαμαριάς.

Ο εορτασμός των Θεοφανείων στην Καλαμαριά θα ολοκληρωθεί στη 1 το μεσημέρι με την καθιερωμένη  κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας των χειμερινών κολυμβητών στην παραλία της Αρετσούς από τον Δήμαρχο.

Στο δήμο Νεάπολης  - Συκεών


Υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως, αύριο, Σάββατο 6 Ιανουαρίου, πραγματοποιούνται δύο τελετές αγιασμού των υδάτων και κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στις Δημοτικές Ενότητες Συκεών και Νεάπολης.

Ειδικότερα, στη Δ.Ε. Συκεών η τελετή αγιασμού των υδάτων έχει προγραμματιστεί για τις 10:45 το πρωί στο Δημοτικό Κολυμβητήριο (Λεχόβου 7, περιοχή Κρυονερίου) από τον Ι.Ν. Αγίων Χαραλάμπους και Χριστοφόρου Συκεών. Στη Δ.Ε. Νεάπολης η αντίστοιχη τελετή θα αρχίσει στις 11.30 το πρωί στη δημοτική πισίνα (περιοχή Στρεμπενιώτη) από τους Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως. Μουσικά την τελετή στη Νεάπολη θα συνοδεύσει η Φιλαρμονική του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών.

Στο δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη


Ο Αγιασμός των Υδάτων θα γίνει στις 11.00 στο Δημοτικό Στεγασμένο Κολυμβητήριο Πανοράματος


Στο δήμο Παύλου Μελά


Από τον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία θα ξεκινήσει η πομπή για την τελετή αγιασμού των υδάτων και κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στο Κολυμβητήριο της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης στην Άνω Ηλιούπολη.

Το πρόγραμμα του εορτασμού έχει ως εξής:

07.00 π.μ. - 11.00 π.μ. Όρθρος, Θεία Λειτουργία, Μέγας Αγιασμός στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία, όπου θα χοροστατήσει ο πατέρας Τιμόθεος.

11.00 π.μ. Έξοδος της Πομπής από τον Ιερό Ναό υπό τη συνοδεία της φιλαρμονικής ορχήστρας της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης "ΙΡΙΣ" και τη διεύθυνση του μαέστρου Άγγελου Καραπινίδη. Οι παρευρισκόμενοι θα κατευθυνθούν πεζή στο Δημοτικό Κολυμβητήριο και εκεί οι πιο τολμηροί θα βουτήξουν στα νερά για να πιάσουν το Σταυρό και να λάβουν την ευλογία του ιερωμένου.

Στο Δήμο Θερμαϊκού 


Ανήμερα των Θεοφανείων, Σάββατο 6 Ιανουαρίου, και μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και το Μεγάλο Αγιασμό εντός της Εκκλησίας, θα πραγματοποιηθεί η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και ο Αγιασμός των Υδάτων, γύρω στις 11.00 και συγκεκριμένα, στους χώρους της Σκάλας στην Περαία, στους Ν. Επιβάτες, στην Αγ. Τριάδα, στην Επανομή και στο λιμάνι του Αγγελοχωρίου και της Ν. Μηχανιώνας.

Στην εκδήλωση στη Ν. Μηχανιώνα θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς κ. κ. Ιουστίνος, παρουσία του Δημάρχου Θερμαϊκού κ. Γιάννη Μαυρομάτη, ενώ οι συμμετέχοντες, αψηφώντας το κρύο, θα πέσουν για να πιάσουν τον Σταυρό, η ρίψη του οποίου θα γίνει, ως είθισται, από καΐκι και να δεχθούν την ευλογία και την φώτιση. 

Στο δήμο Λαγκαδά


Στην έδρα του Δήμου(Λαγκαδάς)

07:00 π.μ.: Όρθρος και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Θεοφανείων, Τιμίου Προδρόμου και Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας Λουτρών Λαγκαδά, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.

09:45 π.μ.: Πέρας προσέλευσης επισήμων και προσκεκλημένων

10:00 π.μ. – 10:30 π.μ.: Η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού των Υδάτων. Καλούνται να παραστούν οι εκπρόσωποι Πολιτικών Αρχών και Δημόσιων Υπηρεσιών του Δήμου Λαγκαδά, Αντιπροσωπείες Πολιτιστικών Συλλόγων και Αθλητικών Σωματείων και οι δημότες του Δήμου Λαγκαδά.

11:00 π.μ.: Τελετή Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στο ανοικτό κολυμβητήριο των Λουτρών.

Στη Δημοτική Ενότητα Κορώνειας, Τοπική Κοινότητα Αγίου Βασιλείου:

11.30 π.μ.: Τελετή Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στον Άγιο Βασίλειο.

Στο δήμο Χαλκηδόνας


Η τελετή Καθαγιασμού των Υδάτων θα γίνει στις 11 το πρωί, στο Δημοτικό Κολυμβητήριο (2ο χιλιόμετρο επαρχιακής οδού Κουφαλίων - Χαλκηδόνας).

Τις παραπάνω εκδηλώσεις αλιεύσαμε από τα site των κατά τόπους Δήμων. Στα site κάποιων δήμων δε βρήκαμε αντίστοιχη ενημέρωση, για τον λόγο αυτό δεν τους συμπεριλαμβάνουμε. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι Τελετές Καθαγιασμού των Υδάτων γίνονται σε όλους τους Ιερούς Ναούς.