Την κρυστάλλινη, όπως δήλωσε, θέση του Ποταμιού για σύνθετη ονομασία παράλληλα με δεσμευτικές εγγυήσεις για την εξάλειψη του αλυτρωτισμού, ανέπτυξε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στην συνάντησή τους νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου.


Ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε μετά την συνάντηση ότι υπάρχουν πολλά εκκρεμή ζητήματα, με κυρίαρχο να είναι το θέμα των διατάξεων του Συντάγματος της FYROM. «Υπάρχουν αλυτρωτικές διατάξεις, υπάρχει μια διάθεση, αλλά από το να περάσουμε από τη διάθεση σε συγκεκραμένες δεσμευτικές εγγυήσεις που θα μας επιτρέψουν να πούμε όλοι ότι «περασμένα, ξεχασμένα αυτά που είχατε πει πάμε σε νέα εποχή» νομίζω ότι θα χρειαστούμε ένα χρονικό διάστημα», είπε.

Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός φέρνει με μεγάλη καθυστέρηση τη συζήτηση για συναίνεση καθώς έπρεπε να είχαν συζητηθεί εξ αρχής όλες οι πτυχές του ζητήματος ενώ επέκρινε δριμύτατα τη στάση του Πάνου Καμμένου, ως επικίνδυνη και γελοία.

«Θα πρέπει να πάμε σε μια σύνθετη ονομασία. Να σας πω μια παράμετρο που βάζουμε εμείς: Να πάμε σε μια σύνθετη ονομασία που θα είναι μια λέξη και που θα είναι μια αμετάφραστη λέξη. 'Αρα μπορούμε να πάμε σε πολλές εκδοχές πολύ καλύτερες από το Βόρεια Μακεδονία ή το 'Ανω Μακεδονία. Να πάμε δηλαδή σε μια λέξη που δεν θα είναι αγγλική δεν θα είναι βέβαια ελληνική θα είναι μια λέξη στη σλαβική διάλεκτο», υποστήριξε.

Σε ερώτηση αν ο κ. Τσίπρας κινείται σε εθνική γραμμή ο κ. Θεοδωράκης απάντησε πως «όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί υπεραμύνονται της εθνικής γραμμής. Το θέμα είναι τί γίνεται πέρα από τις επίσημες συναντήσεις. Αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε».

Όσο για το αν συμβαίνει το ίδιο με τον κ.Καμμένο, ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε ότι πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα. « Σας είπα και πριν ότι είναι γελοίο και επικίνδυνο ο υπουργός Αμύνης να διαφοροποιείται. Και αυτό δίνει έδαφος σε ακραία στοιχεία στην κοινωνία να διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα σπάζοντας την εθνική ενότητα που είναι τόσο απαραίτητη αυτή την εποχή. Είμαστε ξεκάθαροι. Το Ποτάμι είναι απέναντι σε αυτές τις εκδηλώσεις, στις ακραίες φωνές, το φανατισμό που διχάζουν τους Έλληνες».

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού ο φανατισμός και οι ακραίες εκδηλώσεις που στήνουν ανά την Ελλάδα είναι αποτέλεσμα της μη ενημέρωσης του κόσμου και της απουσίας ξεκάθαρων τοποθετήσεων από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και ιδιαίτερα από την κυβέρνηση που εδώ και μήνες εμφανίζεται με διπλή γλώσσα.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του κ. Θεοδωράκη: