Στη Βουλή φέρνει, ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, το θέμα των αρχαίων που βρέθηκαν κατά την κατασκευή του σταθμού "Αγίας Σοφίας" του μετρό της Θεσσαλονίκης.


Όπως υπογραμμίζει στην ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Μεταφορών και Υποδομών και Πολιτισμού και Αθλητισμού, "το πλήθος και η μοναδικότητα των ευρημάτων που φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, θέτει σε νέα βάση την κατασκευή του σταθμού. Τα τμήματα των δύο βυζαντινών ημικύκλιων πλατειών, η βυζαντινή οδός γνωστή ως  decumanus maximus και ιδίως το κρηναίο οικοδόμημα που αποκαλύφθηκε ολόκληρο και είναι πολύ μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, συνθέτουν ένα πολύτιμο σύνολο αρχαιολογικών αντικειμένων και κατασκευών ανυπολόγιστης αξίας.  Παρά ταύτα και ενώ πρόσωπα που πρωτοστατούσαν για την παραμονή και ανάδειξη των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στον σταθμό Βενιζέλου, σήμερα, ως διοικούντες, λαμβάνουν εκ διαμέτρου αντίθετη θέση για τις αρχαιότητες του υπό κατασκευή σταθμού Αγίας Σοφίας και κλίνουν υπέρ της απόσπασης των ευρημάτων χωρίς σχέδιο για την ανάδειξή τους".

Ο κ. Καλαφάτης υπογραμμίζει ότι ουσιαστικά θα παραδοθούν 9 από τους συνολικά 13 σταθμούς της βασικής γραμμής του Μετρό (Νέα Ελβετία – Ν.Σ. Σταθμός), ενώ οι σταθμοί Βενιζέλου, Αγίας Σοφίας, Πλ. Δημοκρατίας και Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού θα λειτουργήσουν το 2021 ή το 2022.

«Κυβέρνηση και Αττικό Μετρό χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά σε… απόσταση μισού χιλιομέτρου: Για τα αρχαία της Βενιζέλου έγινε επανάσταση, με τη σύμπραξη της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τη θέση της αντιπολίτευσης και της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης και, μετά από καθυστέρηση που στοίχισε στο έργο, βρέθηκε λύση. Για τα αρχαία της Αγίας Σοφίας, τα οποία έχουν τουλάχιστον ίση ιστορική και αρχαιολογική αξία με αυτά της Βενιζέλου σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ακολουθούν το “ή αρχαία ή μετρό” που οι ίδιοι ξόρκιζαν! Η τέχνη της κυβίστησης, τόσο από το υπουργείο, όσο και από την Αττικό Μετρό, σε όλο της το μεγαλείο. Όσο για το πότε, τελικά, η Θεσσαλονίκη θα έχει ένα ολοκληρωμένο κι όχι κουτσουρεμένο μετρό, ο αρμόδιος υπουργός τηρεί σιγήν ιχθύος και απλώνει προπέτασμα καπνού», δήλωσε ο κ. Καλαφάτης.