Στη Βουλή έφθασε το θέμα με τους σταθμούς αέριας ρύπανσης της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι δεν λειτουργούν. Οι βουλευτές Α Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής, κατέθεσαν ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος.


Σημειώνεται ότι το ΥΠΕΚΑ εγκατέστησε το 2001 το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (Ε.Δ.Π.Α.Ρ.) για τον προσδιορισμό των συγκεντρώσεων των ρύπων, προκειμένου να υπάρξει η εκτίμηση και η διαχείριση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα.  Την ευθύνη όμως της λειτουργίας των 7 σταθμών του Ε.Δ.Π.Α.Ρ. που είναι εγκατεστημένοι στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης (Πλατεία Αγ.Σοφίας, ΑΠΘ, Καλαμαριά, Κορδελιό, Νεοχωρούδα, Πανόραμα, Σίνδος), έχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), αρμοδιότητα που της μεταβιβάστηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης το Νοέμβριο του 2011, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν.3852/10).

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, η λειτουργία των συγκεκριμένων σταθμών "σταμάτησε, λόγω έλλειψης συντήρησης, στις 2 Νοέμβρη 2017, με αποτέλεσμα να μην γίνονται από τότε οι καθημερινές μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη και να μην λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα, με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στο χειμώνα και το φαινόμενο της αιθαλομίχλης είναι αρκετά αυξημένο στη πόλη". Καταλογίζουν, δε "σοβαρές ευθύνες" στις διοικήσεις της  Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και κάνουν λόγο για "χρόνια ολιγωρία τους στη συντήρηση των 7 σταθμών του Ε.Δ.Π.Α.Ρ.".

Υπογραμμίζουν, ακόμη, ότι εξακολουθεί να  βρίσκεται σε εκκρεμότητα  η μέτρηση των μερκαπτανών και η αναζήτηση των αιτίων της δυσοσμίας που ταλανίζει εδώ και χρόνια τους Δήμους στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Οι δυο βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν να αρχίσουν άμεσα καθημερινές μετρήσεις  της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη, καθώς και να αρχίσουν οι μετρήσεις για έλεγχο των μερκαπτανών, ώστε να ολοκληρωθεί η έρευνα για τα  αιτία της δυσοσμίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη.