Σωματείο ίδρυσαν 150 από τους πρώην μετόχους του ΟΑΣΘ. Έχει την επωνυμία ‘‘Συνεργασία Μετόχων Ο.Α.Σ.Θ’’ και η ίδρυση του αποτελεί συνέχεια της προσωρινής Συντονιστικής Επιτροπής Μετόχων ΟΑΣΘ.


Ουσιαστικά αποτελείται από ένα μέρος όσων άσκησαν Αίτηση Ακύρωσης κατά του Ν. 4482/17, με την οποία ιδρύθηκε ο "νέος" κρατικός ΟΑΣΘ.

Οι πρώην μέτοχοι θεωρούν "άδικη και αντισυνταγματική" τη στέρηση των μετοχών τους.

Για το θέμα των μετοχών συνολικά έχουν ασκήσει αιτήσεις ακυρώσεως 399 πρώην μέτοχοι. Η υπόθεση θα συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 2 Φεβρουαρίου 2018.

Όπως ανακοινώθηκε, μεταξύ των βασικών Σκοπών του Σωματείου ‘‘Συνεργασία Μετόχων Ο.Α.Σ.Θ’’ είναι:

 α) η προάσπιση των δικαιωμάτων των αποπεμφθέντων μετόχων του ΟΑΣΘ μετά την ψήφιση του ν. 4482/2017 περί κρατικοποίησης του Οργανισμού,

β) η διεκδίκηση των νομίμων δικαιωμάτων των μετόχων του ΟΑΣΘ ενώπιον κάθε Δικαστηρίου εντός και εκτός συνόρων και η προάσπιση τους ενώπιον κάθε Αρχής, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συνθήκες,

γ) η ενημέρωση των μετόχων για τα δικαιώματά τους, 

δ) η ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις θέσεις και τα δικαιώματα των μετόχων .

Μέλη του Σωματείου μπορούν να εγγραφούν οι έχοντες την ιδιότητα του μετόχου του ΟΑΣΘ (έως τη δημοσίευση του ν. 4482/2017) ανεξαρτήτως του ποσοστού της μετοχής τους και της Σύμβασης που τους συνδέει με αυτόν, εφόσον είναι Έλληνες πολίτες και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και συγγενείς τους.