Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες καταγγέλλει με σημερινή ανακοίνωσή του «την παράνομη κράτηση» του Τούρκου στρατιωτικού, στον οποίο χορηγήθηκε άσυλο με απόφαση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Προσφυγών.


Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά τη σημερινή προσωρινή διαταγή της προέδρου του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών περί αναστολής της ως άνω απόφασης, που διέταζε ταυτόχρονα τη μη εξαναγκασμένη απομάκρυνσή του από τη χώρα.

Επίσης, το εν λόγω συμβούλιο υπογραμμίζει ότι «δεν προβλέπεται κατά νόμο καμία διαδικασία κράτησής του» και επομένως η σύλληψή του και η κράτησή του είναι καταφανώς παράνομες και επισύρουν ακόμη και ποινική ευθύνη για όποιον τη διέταξε, καθώς και για όσους έδωσαν τη σχετική εντολή».

Ακόμη, αναφέρει, ότι «με βάση την κείμενη νομοθεσία (άρθρο 46 παρ. 1 του ν. 4375/2016), αιτών άσυλο, στον οποίο μάλιστα έχει χορηγηθεί το σχετικό δελτίο, ενόσω δεν τελεί σε διοικητική κράτηση (είναι δηλαδή ελεύθερος, όπως ο ανωτέρω στρατιωτικός), δεν μπορεί να τεθεί σε κράτηση, εκτός αν συντρέχει στο πρόσωπό του εφαρμογή ποινικών διατάξεων».