Επίθεση στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σχετικά τόσο με την υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων, όσο και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εξαπέλυσε η βουλευτής της Ν.Δ και τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης του κόμματος Ντόρα Μπακογιάννη από τη Λάρισα στο πλαίσιο της περιοδείας της στη θεσσαλική πόλη.




Η κ. Μπακογιάννη σε συνέντευξη Τύπου, εκτίμησε πως δεν μπορεί να λυθούν τα προβλήματα με τα Σκόπια για τον λόγο ότι «η κυβέρνηση είναι διχασμένη, δεν υπάρχει κυβερνητική ομοψυχία και ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται ως αρχηγός κόμματος και όχι ως πρωθυπουργός».

Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση «με την μικροκομματική λογική, πως ένα τέτοιο εθνικό θέμα θα χρησιμοποιηθεί από τον κ. Τσίπρα για να διχάσει την αντιπολίτευση», ενώ τόνισε πως «δεν μπορεί κανείς να διαπραγματευτεί αν δεν διαπραγματευτεί με το εθνικό μέτωπο αρραγές».

Υποστήριξε πως για να αποφευχθεί ο διχασμός της ελληνικής κοινωνίας έπρεπε να γίνει διαπραγμάτευση με διαφάνεια και υπευθυνότητα, τονίζοντας πως «ο κ. Τσίπρας είχε δει πως είχαμε διαπραγματευτεί το 2008».

Για το θέμα με τα Σκόπια είπε πως το βασικό ζήτημα είναι να υπάρξει μια ουσιαστική λύση στην αλυτρωτική λογική των Σκοπίων», τονίζοντας ότι έτσι θα δοθεί η δυνατότητα «να υπάρχουν σταθερές σχέσεις, ικανές να προωθήσουν την ειρήνη στα Βαλκάνια».

"Δε θέλουμε κοινωνία επιδοματούχων"

Όσον αφορά τα θέματα της ελληνικής οικονομίας και το ζήτημα της φορολογίας, η κ. Μπακογιάννη είπε πως πρέπει να υπάρξει μείωση των φόρων, ενώ υποστήριξε ότι υπάρχει ιδεολογική διαφορά μεταξύ Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ για την φορολογία.

«Ο κ. Τσακαλώτος πιστεύει ότι οι Έλληνες δεν υπερφορολογούνται, ενώ εμείς πιστεύουμε ότι υπερφορολογούνται. Εκείνος πιστεύει ότι είναι το ιδεατό από τα μεγάλα πλεονάσματα να μπορεί να δίνει σε κοινωνικό μέρισμα το ένα δέκατο από αυτά που έχει πάρει από τις τσέπες των Ελλήνων. Εμείς δεν θέλουμε μια κοινωνία επιδοματούχων, αλλά μια κοινωνία που παράγει και κερδίζει, μια κοινωνία που πληρώνει χαμηλούς φόρους αλλά θα τους πληρώνουν όλοι» είπε η κ. Μπακογιάννη. 

Η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε επίσης «πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα ως βάση» την πρόσφατη πρόταση του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών για την ανάγκη μείωσης των εργοδοτικών εισφορών των επιχειρήσεων, με ταυτόχρονη αύξηση του κατώτερου μισθού των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Όπως είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής της Ν.Δ οι «ασφαλιστικές εισφορές λειτουργούν αποτρεπτικά για τις επιχειρήσεις», ενώ σημείωσε πως «πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι οι επιχειρήσεις θέλουν ευχαριστημένους εργαζόμενους, όπως εμείς θέλουμε ευτυχισμένους δημοσίους υπαλλήλους γιατί αποτελούν συνεργάτες μας».

"Οι αγρότες οδηγούνται σε αδυναμία παραγωγής" 

Μιλώντας σχετικά για τα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων η κ. Μπακογιάννη είπε πως «αυτό που συμβαίνει με τους αγρότες σχετικά με την φορολογία τους οδηγεί στην αδυναμία περαιτέρω παραγωγής». Υποστήριξε επίσης πως το κόστος παραγωγής είναι πάρα πολύ υψηλό, ενώ σημείωσε πως «το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ είναι η διαπραγμάτευση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ώστε να πάρουμε για τους αγρότες μας αυτό που τους αναλογεί».


Κατά την διάρκεια της περιοδείας της στη Λάρισα η κ. Μπακογιάννη είχε συναντήσεις και ανταλλαγή απόψεων με διάφορους φορείς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες, ενώ το βραδυ θα μιλήσει στην ετήσια χοροεσπερίδα της τοπικής οργάνωσης της Ν.Δ.