Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαχρονική της στάση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, αλλά και τους χειρισμούς της στη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματός του. 


Η κυβέρνηση με τους χειρισμούς της υπονομεύει τη λύση, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε μία διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενως να έχει διαμορφώσει μία ενιαία κυβερνητική θέση, το έκανε από πρόθεση για να διευκολύνει τον κυβερνητικό του εταίρο κ. Καμμένο, ο οποίος όμως αλλάζει συνεχώς θέσεις. Η κυβέρνηση Τσίπρα ξεκίνησε διαπραγμάτευση δίχως να έχει ενημερώσει κανέναν, δεν ένωσε τον λαό, δεν προσπάθησε να δημιουργήσει ενιαίο μέτωπο. Διαπραγματεύεται κρυφά, και αντί να ενημερώσει προσπάθησε πρώτα να παγιδεύσει και στη συνέχεια να τη συκοφαντήσει την αντιπολίτευση».

Για το 2008 υπογράμμισε ότι σε μία κρίσιμη συγκυρία η κυβέρνηση Καραμανλή απέτρεψε την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ χωρίς προηγούμενη επίλυση του προβλήματος. «Πού ήταν τότε αυτοί; Ο κ. Τσακαλώτος, ο κ. Γαβρόγλου, ο κ. Καρανίκας η κ. Χριστοδουλοπούλου, έγραφαν κείμενα που ζητούσαν να αναγνωριστούν τα Σκόπια με την ονομασία "Μακεδονία". Έγραφαν ότι δεν διακυβεύεται κανένα εθνικό συμφέρον αν αναγνωριστεί η γειτονική χώρα με τη συνταγματική της ονομασία. Αυτοί θα διαπραγματευτούν τώρα; Όχι μαθήματα σε μας. Το Βουκουρέστι είναι η μεγάλη διπλωματική παρακαταθήκη που η κυβέρνηση αδυνατεί να αξιοποιήσει» τόνισε.

Όσον αφορά το συλλαλητήριο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι  «σπεύδει να χαρακτηρίσει ως εθνικιστή και ακροδεξιό όποιον δεν συμφωνεί μαζί της», τόνισε ότι «οι πολίτες αντιδρούν γιατί δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση και δεν δέχονται να παίζουν κάποιοι με το φιλότιμο και τον πατριωτισμό τους» και πρόσθεσε

«Η κυβέρνηση ζαλισμένη από την κινητοποίηση της Θεσσαλονίκης πήγε να απαξιώσει και να συκοφαντήσει εκείνους που συμμετείχαν. Η πλειοψηφία, όμως, δεν αποτελείται από ακραίους και είναι ντροπή να τους χαρακτηρίζουν κάποιοι έτσι».

Η φωτογραφία του παππού Κυριάκου

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε και μία προσωπική αναφορά: «Έχω μία φωτογραφία του παππού μου, Κυριάκου Μητσοτάκη, που πολέμησε στη Σιάτιστα. Δικαιούμαι να είμαι περήφανος γι' αυτό. Δικαιούμαστε να είμαστε περήφανοι για τους παππούδες μας που πολέμησαν για τη γη της Μακεδονίας... Δεν δέχομαι την ταύτιση του πατριωτισμού με τον ακραίο εθνικισμό. Για την πατρίδα πολέμησαν οι παππούδες μας. Αν δεν υπήρχαν αυτοί, η Ελλάδα θα ήταν ένα καχεκτικό κρατίδιο δίχως μέλλον. Ο ελληνικός λαός είναι ώριμος και λογικός, με υπεύθυνη ενημέρωση είναι πρόθυμος και για ανατροπές».

Όσον αφορά το τι θα έκανε ο ίδιος αν χειριζόταν την υπόθεση, είπε: «Θα ενημέρωνα πρώτα απ' όλα τους πολιτικούς αρχηγούς, όπως έγινε το 2008, θα φρόντιζα να ενώσω δυνάμεις και όχι να διχάσω τους πάντες, θα υπηρετούσα την εθνική γραμμή. Θα ξεκινούσα τη διαπραγμάτευση από τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και θα περίμενα απτά δείγματα γραφής πριν προχωρήσω. Δεν θα διαπραγματευόμουν τίποτε αν τα Σκόπια δεν δεσμεύονταν ότι θα αλλάξουν το Σύνταγμά τους. Δεν θα ανεχόμουν καμία αναφορά σε "Μακεδονικό έθνος", όπως έκανε δίχως απάντηση από την κυβέρνηση ο κ. Νίμιτς. Ο κ. Τσίπρας συναντάται με τον κ. Ζάεφ. Ακόμη κι αν ερχόταν κάποια λύση σε αυτό το κλίμα θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα στο εσωτερικό από όσα θα έλυνε στο εξωτερικό. Δεν θα δεχθώ να διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Δεν θα δεχθώ τη ρήξη των δεσμών της Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα. Παράλληλα, όμως, δεν θα επιτρέψω σε διάφορα ακραία στοιχεία να καπηλευτούν την ευαισθησία του ελληνικού λαού. Η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί σε κάποια άλλη συγκυρία και αφού η άλλη πλευρά έχει αποδείξει ότι επιζητά πραγματική λύση που θα οδηγεί στην αρμονική συμβίωση των δύο λαών. Εκτός αν κάποιοι είναι αποφασισμένοι να απεμπολήσουν τα εθνικά συμφέροντα για να κρατήσουν τις καρέκλες... Συνένοχοι σε μία ιστορία που κινδυνεύει να τραυματίσει την ψυχή του εθνούς δεν θα γίνουμε».

Αναφέρθηκε, ακόμη, στο θέμα της οικονομίας ("η Ελλάδα θα είχε βγει εδώ και χρόνια από την κρίση αν δεν τους είχαν φορτώσει ο Τσίπρας και οι δικοί του το φέσι του 2015, που ο κ. Ρέγκλινγκ το υπολόγισε στα 100 δισ", είπε), χαρακτήρισε "σύντομο ανέκδοτο" το ότι ο πρωθυπουργός διαπραγματεύεται, υποστήριξε ότι η χώρα "χρειάζεται ένα σχέδιο αλλαγών που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και της κοινωνίας" και πρόσθεσε: «Ανήλθαν στην εξουσία δήθεν για να αμφισβητήσουν το κατεστημένο και μέσα σε ελάχιστο χρόνο έγιναν το πιο φαύλο και αδίστακτο κατεστημένο που γνώρισε ο τόπος».

Βαρύ κατηγορώ

Είπε, ακόμη, ότι «στον ευαίσθητο χώρο της εθνικής άμυνας αλωνίζουν μεσάζοντες, στα ΜΜΕ η κυβέρνηση χτίζει συμμαχίες με νεόκοπους βαρώνους, νέες εφημερίδες ανοίγουν συνεχώς με προκλητική διαφήμιση από δημόσιους οργανισμούς... Σύντομα θα έλθει η στιγμή που θα λογοδοτήσουν«

Είπε ακόμη: 

Δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις γίνονται μέσω ΕΣΠΑ, χωρίς να εξασφαλίζουν τη χρηματοδότηση στη συνέχεια
Τα πανεπιστήμια αφήνονται σε ομάδες που ασκούν βία... 
Στην Υγεία ο τραμπουκισμός έχει γίνει νέα πολιτική σχολή, οι συνθήκες, όμως, γίνονται για τους πολίτες όλο και χειρότερες. 
Στις γειτονιές η ανασφάλεια αυξάνεται από την εγκληματικότητα. 
Έχουν συμφωνήσει σε 15.000 πλειστηριασμούς για το 2018, αυτοί που έλεγαν "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη".
Απέτυχαν παταγωδώς στο μεταναστευτικό, ενώ «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις επιδεινώνονται».

Ακόμη, έκανε αναφόρα και στη δημόσια τηλεόραση λέγοντας ότι «η πραγματικότητα δεν χαρίζεται σε καμία ΕΡΤ και σε κανένα εγκάθετο μέσο».

Ο πρόεδρος της ΝΔ προέβλεψε ότι το 2018 θα είναι χρονιά πολιτικών εξελίξεων. «Η μεγάλη νίκη που θα οδηγήσει στην αναγέννηση της πατρίδας μας πλησιάζει» επισήμανε και ζήτησε   «να οδηγήσουμε σε έξοδο τους ψεύτες και τους φαύλους, αυτούς που δεν διστάζουν να χειριστούν με μικροπολιτική και τυχοδιωκτισμό ακόμη και τα εθνικά θέματα».

Τέλος, έκανε άνοιγμα σε όλους τους Έλληνες, λέγοντας: «Ελάτε μαζί μας, σας ανοίγω προσωπικά τις πόρτες και κανείς δεν μπορεί να σας τις κλείσει. Σεβόμαστε τις επιλογές και τις καταβολές σας, όμως το να σηκωθεί ξανά η πατρίδα είναι μία υπόθεση που μας αφορά όλους».