ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ


Ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων οι βουλευτές Αντώνης Γρέγος και Χρήστος Χατζασάββας, καθώς και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας  Νίκος Χρυσομάλλης, εισέβαλαν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου γύρω στις 21.00 απόψε.


Εκείνη την ώρα συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο και οι "εισβολείς" άρχισαν να προπηλακίζουν , με διάφορες εκφράσεις, τους συμβούλους.

Η συνεδρίαση διεκόπη και τα μέλη της Χρυσής Αυγής ανάρτησαν πανό που έγραφε "Μακεδονία γη ελληνική", πέταξαν φέιγ βολάν που έγραφαν  "Μακεδονία μόνο ελληνική - Χρυσή Αυγή" ενώ φώναξαν συνθήματα όπως: "Η Μακεδονία είναι Ελληνική, αλήτες προδότες πολιτικοί".

-Εδώ είναι Μακεδονία! Εδώ θα είμαστε, φώναζαν!

-Ξεφτίλες, ε ξεφτίλες! Δεν ντρέπεστε, έλεγαν προς τους δημοτικούς συμβούλους.

Νωρίτερα, το δημοτικό συμβούλιο είχε απορρίψει την πρόταση του συμβούλου της Ελληνικής Αυγής, βουλευτή της Χρυσής Αυγής Αρτέμη Ματθαιόπουλου να συζητηθεί το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

«Θέλει να προκαλέσει έναν διχασμό ο κ. Ματθαιόπουλος. Να εισαχθεί όταν πρέπει, αφού έχει προχωρήσει η υπόθεση με την διαπραγμάτευση της κυβέρνησης» ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παν. Αβραμόπουλος.

Αρνητικός στην πρόταση του Αρτέμη Ματθαιόπουλου ήταν και ο Σταύρος Καλαφάτης. «Λέμε όχι γιατί δεν δεχόμαστε κανένα ψήφισμα που κατατίθεται από την Χρυσή Αυγή και την συγκεκριμένη παράταξη» σχολίασε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης. 

«Το θέμα είναι εθνικό και το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης πρέπει να πάρει θέση. Δεν έχει κομματικό χαρακτήρα. Το Σκοπιανό αφορά όλον τον ελληνικό λαό και ειδικά της Μακεδονίας. Άπαντες πρέπει να αρθρώσουν σοβαρό και εμπεριστατωμένο λόγο για το θέμα της ονομασίας» ανέφερε από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος Αρτ. Ματθαιόπουλος. 

Ο Γ. Μπουτάρης από τη μεριά του σχολίασε πως η Ελληνική Αυγή έχει κάνει μια πρόταση για ψήφισμα, για ένα θέμα που ακόμα δεν έχει διαμορφωθεί. Έκανε λόγο για μια περίοδο εξαιρετικά μεγάλων εντάσεων για την αποκατάσταση των σχέσεων με τα Σκόπια. «Δεν αντιπροσωπεύουμε την πολιτική της χώρας. Το θέμα το χειρίζεται η κυβέρνηση. Εγώ καταδικάζω το ψήφισμα της ΠΕΔ ΚΜ» ανέφερε συμπληρώνοντας πως «η θέση της κυβέρνησης είναι το Βουκουρέστι».

"Δεν κινδυνεύουμε εμείς από τους Σκοπιανούς. Οι Σκοπιανοί κινδυνεύουν από εμάς. Δεν είμαστε εμείς που φοβόμαστε. Αυτοί είναι που αγωνιούν", δήλωσε ο δήμαρχος.

Στην τοποθέτησή του, λίγο αργότερα, ο επικεφαλής των "Εντάξει" Σταύρος Καλαφάτης, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, υποστήριξε ότι "το Δημοτικό Συμβούλιο, πέρα από όλα αυτά, οφείλει να εκφράσει άποψη για το θέμα της ονομασίας και να υιοθετήσει σχετικό ψήφισμα". Υπογράμμισε πως "επειδή θα εισάγονται συνεχώς ψηφίσματα από διάφορους φορείς λόγω της επικαιρότητας που έχει το θέμα, θα πρέπει να διαμορφωθεί η θέση του Δήμου Θεσσαλονίκης".

Η Ρία Καλφακάκου, επικεφαλής της παράταξης "Ανοιχτή Πόλη", υποστήριξε "πως η σύνθετη ονομασία ήταν η πιο λογική, η πιο ιστορικά αληθής και αυτή που θα έλυνε το πρόβλημα. Το αφήσαμε 25 χρόνια και γίναμε διεθνώς ρεζίλι".


Ο Γιάννης Δελής από τη "Λαϊκή Συσπείρωση", είπε πως "επειδή πολλά ακούγονται για καλή χρονική στιγμή για να λυθεί το Σκοπιανό, λέμε πως δεν είναι τίποτα άλλο από τη χρονική στιγμή που επιλέγει το ΝΑΤΟ", ενώ ο Κωνσταντής Σεβρής από την παράταξη "Μένουμε Θεσσαλονίκη" χαρακτήρισε "απολύτως λογικά τα αντανακλαστικά των πολιτών για το συλλαλητήριο".