Τέσσερις συλλήψεις (τρεις στην Κύπρο και μία στη Βουλγαρία) έγιναν στο πλαίσιο διεθνούς αστυνομικής επιχείρησης για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και των συνδρομητικών υπηρεσιών στο διαδίκτυο.
Στην επιχείρηση, που έγινε υπό τον συντονισμό της Europol, συμμετείχε και η Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.

Οι συλληφθέντες -καθώς και άλλα άτομα που αναζητούνται από τις Αρχές- διαπιστώθηκε ότι διαμοίραζαν παράνομα δορυφορικό σήμα από συνδρομητικά κανάλια (σ.σ. παράνομο live streaming) μέσω servers που είχαν εγκατασταθεί σε Βουλγαρία και Ολλανδία. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 17 έρευνες σε κατοικίες, εταιρίες και καταστήματα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 84 servers, 70 δορυφορικοί δεκτές και πλήθος ηλεκτρονικών υπολογιστών και εγγράφων. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ., ο εντοπισμός των servers μέσω των οποίων γινόταν ο διαμοιρασμός του δορυφορικού σήματος των συνδρομητικών καναλιών έγινε μέσω εντοπισμού των ηλεκτρονικών διευθύνσεων τους (IP).

Όσον αφορά τη συμμετοχή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αύτη είχε να κάνει με ταυτόχρονες έρευνες, σε καταστήματα, αποθήκη, κατοικία και οχήματα σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας Εκεί βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 5 σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή, φορητό μέσο αποθήκευσης τύπου usb stick και δορυφορικός δέκτης, με δύο τροφοδοτικά και δύο χειριστήρια.

Το προανακριτικό υλικό και τα ψηφιακά πειστήρια υποβλήθηκαν στη Δικαιοσύνη και στη συνεχεία θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τη διενέργεια εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης.

http://www.insider.gr