Την απόφαση να μη συζητηθεί πρόταση ψηφίσματος των "Εντάξει", που κατέθεσε ο επικεφαλής τους, βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, έλαβε, κατά πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Μόνον που, τελικά, η συζήτηση... έγινε!


Ο κ. Καλαφάτης πήρε το λόγο στην έναρξη της συνεδρίασης, για να θέσει, εκτός ημερήσιας διάταξης, την πρόταση του για την έγκριση ψηφίσματος. Η πρόεδρος του σώματος, όμως, Καλυψώ Γούλα, κράτησε την συζήτηση μόνον στα διαδικαστικά, χωρίς να του επιτρέψει την ανάγνωση του ψηφίσματος. Ως δικαιολογία τέθηκε η απουσία του Δημάρχου.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Εντάξει”, Σταύρος Καλαφάτης τόνισε πως η παρουσία του Γιάννη Μπουτάρη δεν είναι καταλυτική και η πρόταση ψηφίσματος πρέπει να συζητηθεί.
“Δεν είναι καταλυτική η παρουσία του δημάρχου. Άλλωστε ο δήμαρχος δεν έχει δικαίωμα ψήφου. Έχουμε μια εικόνα για τις απόψεις του. Νομίζω ότι δεν υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, που να μην γνωρίζει τις απόψεις του. Μάλιστα όταν στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο συζητούσαμε ένα σημαντικό θέμα όπως το Γενικό Πολεοδομικό και ο δήμαρχος ήταν απών, δεν τέθηκε από την διοίκηση το ίδιο επιχείρημα.”, δήλωσε ο κ. Καλαφάτης.

Η επικεφαλής της παράταξης “Ανοιχτή Πόλη”, Ρία Καλφακάκου τόνισε πως δεν θεωρεί απαραίτητο να βγει ψήφισμα, ωστόσο θα πρέπει να είναι όλοι παρόντες αν γίνει η συζήτηση.

“Είμαστε υπέρ να συζητήσουμε ένα τέτοιο ζήτημα, δεν έχουμε καμία αντίρρηση, αλλά να είμαστε όλοι έτοιμοι”, είπε ο δημοτικός σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Μιχάλης Κωνσταντινίδης.

“Σήμερα είναι καλή ευκαιρία να συζητηθεί το θέμα, γιατί ξενίζει και τους πολίτες εμείς εδώ στο δημοτικό μέγαρο να πετάμε χαρταετό για ένα τέτοιο θέμα”, ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης “Μένουμε Θεσσαλονίκη”, Κωνσταντίνος Σεβρής.

Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα δεσμεύτηκε ότι το Σκοπιανό θα συζητηθεί ως μοναδικό θέμα σε επόμενη συνεδρίαση σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Η... επάνοδος Καλαφάτη

Στις τοποθετήσεις τους οι επικεφαλής των παρατάξεων, αλλά και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, βρήκαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν εκ νέου.

«Την προσπάθεια που έγινε από πάρα πολλά κέντρα να υποβαθμιστεί η αξία, τα κοινωνικά του χαρακτηριστικά και το μήνυμα το οποίο εξέπεμψε ένα τεράστιο κομμάτι Ελλήνων» στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, κατήγγειλε ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει». Κατήγγειλε, ακόμη, «την προσπάθεια όσων προσπαθούν να ταυτίσουν με συγκεκριμένες ολιγομελείς ομάδες» το μεγάλο πλήθος και καταδίκασε «απερίφραστα τις ακραίες και παραβατικές συμπεριφορές, όπως και τις ύβρεις κατά οποιουδήποτε, πολιτικού προσώπου ή άλλου». Και πρόσθεσε πως «δεν πρέπει να χάνεται η γενική εικόνα, καθώς μίλησε η καρδιά των ανθρώπων ακαπέλωτη από κόμματα».

Όσον αφορά την άρνηση της πλειοψηφίας των δημοτικών συμβούλων της Διοίκησης να συζητηθεί η πρόταση ψηφίσματος των «Εντάξει» για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, υπογράμμισε: «Κάποιοι φοβούνται να μιλήσουν για σοβαρά θέματα. Τι σας τρομάζει στο ενδεχόμενο να συζητήσουμε για την ονομασία της γειτονικής χώρας; Η λογική αδυνατεί να εξηγήσει την φοβερή πρεμούρα των συμβούλων της Διοίκησης να εξορκίσουν το θέμα».

Και, τελικά, προχώρησε σε ανάγνωση του ψηφίσματος.

Οι τοποθετήσεις των υπολοίπων συμβούλων

Από τη διοικούσα παράταξη στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παν. Αβραμόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε πως θα ακολουθήσει συνεδρίαση για το θέμα, όπως δεσμεύτηκε η νυν πρόεδρος του σώματος. Να μη χωρίζουν κάποιοι τον κόσμο σε πατριώτες και μη, ζήτησε ο σύμβουλος της πλειοψηφίας, Δ. Άγιος.

Η Ρία Καλφακάκου, επικεφαλής της παράταξης “Ανοιχτή Πόλη”, που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, έκανε μια ιστορική αναφορά στο θέμα της Μακεδονίας και μίλησε για μεγαλοϊδεατισμούς που κατέστρεψαν τη χώρα:

Μιλώντας για το ψήφισμα που υιοθέτησε το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, είπε πως “στην ουσία θέλει να μη λυθεί το θέμα. Λες και υπερασπίζουμε τη Μακεδονία αφήνοντας ανοιχτό ένα θέμα στα σύνορα μας. Η στάση είναι ότι το θέμα πρέπει να λυθεί με σοβαρότητα, νηφαλιότητα από την ελληνική κυβέρνηση, χωρίς τους διάφορους εθνοπατριώτες γιατί ο πραγματικός πατριωτισμός είναι να λήξει το θέμα”.

“Ο αλυτρωτισμός είναι ο κύριο ζήτημα στις σχέσεις με τη γειτονική χώρα και η προσπάθεια πρεπει να ειναι στην κατευθυνηση της εξαλειψεις του. Η ονοματολογία από μόνη της ειναι στείρα”,τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης(στηρίχθηκε από το ΚΚΕ), Μιχάλης Κωνσταντινίδης, ενώ αναφέρθηκε στον άσχημο ρόλο του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων

O επικεφαλής της παράταξης “Μένουμε Θεσσαλονίκη”, Κωνσταντής Σεβρής, τόνισε πως το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία επέβαλε ως πρόταγμα πρώτα να ανασχεθεί ο αλυτρωτισμός των γειτόνων και μετά να συζητηθεί το όνομα. “Η κυβέρνηση που είχε πετάξει τον ελληνικό λαό εκτός πολιτικής κατάλαβε μονομιάς πως η διάχυτη εθνική κατάθλιψη τελειώνει. Το συλλαλητήριο επέβαλε ως πρόταγμα πρώτα να ανασχεθεί ο αλυτρωτισμός των γειτόνων και μετά να συζητηθεί το όνομα”, είπε ο κ. Σεβρής.

Αναφορές στο θέμα έκαναν, ακόμη, οι σύμβουλοι των "Εντάξει" Εφραίμ Κυριζίδης, Σωτήρης Κούβελας, Σωκράτης Δημητριάδης και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Κωνσταντίνος Ζέρβας.