Φαίνεται πως το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, λόγω του μεγέθους του, άναψε φωτιές όχι μόνον στον πολιτικό στίβο, αλλά και στα... δημοσιογραφικά στέκια.


Η απόφαση κάποιων ΜΜΕ (κυρίως της ΕΡΤ) να μην καλύψει το συλλαλητήριο, παρά το ότι στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας είχε συγκεντρωθεί, γι αυτό, τεράστιο πλήθος κόσμου, προκάλεσε αντιδράσεις.  

Παρόμοιες αντιδράσεις υπήρξαν και για την αδιαφορία των ιδιωτικών ΜΜΕ ως προς την κάλυψη, αλλά και για την ιδιαίτερα καθυστερημένη αντίδραση άλλων, τοπικών Μέσων Ενημέρωσης.

Σήμερα, η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης εξέδωσε ανακοίνωση για όσα έγιναν (και δεν έγιναν) την περασμένη Κυριακή, στην οποία καταφέρεται τόσο κατά της αδιαφορίας ΜΜΕ να καλύψουν το θέμα, όσο  και κατά κάποιων οι οποίοι, στις μεταδόσεις και στις περιγραφές τους... ξεπέρασαν εαυτούς, κρατώντας ακραίες θέσεις.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜΘ έχει ως εξής:

"Με αφορμή περιπτώσεις δημοσιογραφικών χειρισμών που είχαν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του συλλαλητηρίου της 21ης Ιανουαρίου 2018 στη Θεσσαλονίκη, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ υπενθυμίζει σε όλους τους συναδέλφους τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις δεοντολογικές αρχές του επαγγέλματος. Μεταξύ αυτών, «να θεωρεί [ο δημοσιογράφος] πρώτιστο καθήκον του προς την κοινωνία και τον εαυτό του τη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας» και να «υπερασπίζεται σθεναρά το δημοκρατικό πολίτευμα».

Στο ίδιο πλαίσιο, είναι υποχρέωση όλων των δημοσιογράφων να διατηρούν απόλυτη νηφαλιότητα στην κάλυψη ανάλογων γεγονότων, να μένουν μακριά από κάθε ακρότητα και να την επισημαίνουν σε κάθε περίπτωση που την διαπιστώνουν, να αποδοκιμάζουν εθνικιστικά και ρατσιστικά σχόλια και να μην υπονομεύουν το έργο των συναδέλφων τους.

Όλοι οι συνάδελφοι, ιδίως αυτοί που διατηρούν επιτελικά και διευθυντικά καθήκοντα, έχουν (σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο) την ευθύνη να υπερασπιστούν την αξιοπιστία των Μέσων που εργάζονται και να μην επιτρέπουν με τη στάση τους να συναρτάται η δημοσιογραφική δεοντολογία με πολιτικές ή ιδεολογικές επιλογές".