Δυο μέτρα και δυο σταθμά εφαρμόζει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για τα αρχαία που βρέθηκαν κατά την εκσκαφή για τα έργα του μετρό, στη Θεσσαλονίκη: Ενώ για τα αρχαία της Βενιζέλου αποφασίστηκε η μη μετακίνησή τους, για τα αρχαία της Αγίας Σοφίας θα γίνει απόσπαση όλων και επανατοποθέτηση!


Τα επιχειρήματα όλων -αρχαιολόγων και μη, ακόμη και του δημάρχου Θεσσαλονίκης- πως ό,τι αποσπαστεί δεν θα επανατοποθετηθεί, τώρα αντιστρέφονται!

Στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΑΣ, συνεχίστηκε η συζήτηση που είχε διακοπεί την προηγούμενη βδομάδα (23/1), όταν οι δυο λύσεις που προτάθηκαν από μέλος του ΚΑΣ και από τη διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, απέτρεπαν να «θυσιαστεί» τμήμα του κρηναίου / νυμφαίου οικοδομήματος, μήκους περίπου 4,5 μ., στο πλαίσιο της ανάδειξής του. Στις λύσεις αυτές είχε επιφυλαχθεί να απαντήσει η Αττικό Μετρό, η οποία έδωσε τελικά το «πράσινο φως» στην πρόταση που αφορούσε την αλλαγή φοράς του φρεατίου εξαερισμού, η οποία παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση επεξεργασμένη.

Έτσι, στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας, για να κατασκευαστεί ένας μεγάλος μεταλλικός αγωγός τα αρχαία τα αποσπαστούν και -κάποτε- θα επανατοποθετηθούν (δεν υπάρχει, ακόμη, σχετική μελέτη), ενώ για την περίπτωση της Βενιζέλου, δεν υπήρξε καμία... έκπτωση για το ίδιο θέμα και τα αρχαία παρέμειναν.

Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Γιάννης Μυλόπουλος, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, κατά την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την ανάδειξη του κρηναίου οικοδομήματος, το οποίο βρέθηκε στη βόρεια είσοδο του σταθμού Αγίας Σοφίας, στο πλαίσιο των εργασιών για την κατασκευή του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι «έχουν γίνει όλες οι διευθετήσεις στους σταθμούς Βενιζέλου και Αγίας Σοφίας, και πως από δω και πέρα πλέον κοιτάμε ολοκλήρωση». Συμπλήρωσε πως «θα πρέπει να τρέξουμε, ώστε στο τέλος του 2018 να ολοκληρώσουμε τις αρχαιολογικές εργασίες στην Αγ. Σοφίας», με τη Βενιζέλου να αποτελεί «λίγο διαφορετική περίπτωση, γιατί εκεί έχει συναφθεί νέα σύμβαση".