Σαλάτα τα ΄καναν ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας κι ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας Φάνης Παπάς, σχετικά με την τοπική κουζίνα!


Αφορμή στάθηκε μια, μάλλον, ατυχής ανάρτηση του αντιδημάρχου στο Facebook, για τις δράσεις της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας σχετικά με θέματα προώθησης της κουζίνας της Κεντρικής Μακεδονίας στο εξωτερικό. Ο αντιδήμαρχος προσπάθησε να υπογραμμίσει ότι ο δήμος στον τομέα αυτό κάνει περισσότερα με λιγότερα χρήματα, αλλά δεν τα κατάφερε...

«Ω, ρε μάνα! Αυτά είναι λεφτά!! Δώσε μου και μένα, μπάρμπα!... Θα μας δώσετε; Εμείς στο δήμο Θεσσαλονίκης ζήτημα αν ξοδέψαμε σύνολο μέσα στο 2017 περίπου 25.000 ευρώ για ΟΛΕΣ μας τις δράσεις για την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας. Τόσα χρήματα για την προώθηση της κουζίνας των Σκοπίων; (για ρωτήστε και τους Έλληνες επαγγελματίες εξαγωγείς αγροδιατροφικών προϊόντων και κανέναν άνθρωπο που ταξιδεύει στο εξωτερικό να σας πει τι θα καταλαβαίνει ο ξένος όταν θα λέτε Macedonian Cuisine και για όσο διάστημα δεν λύνεται το ονοματολογικό με τους γείτονες μας!!)», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του ο κ. Πέγκας.

Αναφερόταν στο πρόγραμμα προβολής της Μακεδονικής Κουζίνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την επόμενη τριετία, το οποίο προβλέπει τρία εκατομμύρια ευρώ για την προώθηση και προβολή των αγροδιατροφικών προϊόντων της περιοχήυς, για την περίοδο 2018 – 2020, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου.

Η ηλεκτρονική εφημερίδα voria.gr, που έψαξε το θέμα, αναζήτησε τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη. Κι ο κ. Παπάς, απάντησε:

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει στην ευθύνη της την προβολή και προώθηση των αγροδιατροφικών προϊόντων 38 δήμων, σε μια περιοχή προικισμένη, με το 26,6% του αγροτικού ΑΕΠ της χώρας. Πλην του δήμου Θεσσαλονίκης, όλοι οι άλλοι δήμοι παράγουν, οπότε η προβολή και προώθηση των προϊόντων τους απαιτεί πολλαπλάσια ποσά. Αν ο δήμος Θεσσαλονίκης, που δεν παράγει τίποτα, ξοδεύει 25.000 ευρώ, φανταστείτε πόσα πρέπει να ξοδέψουν οι άλλοι δήμοι και η μεγαλύτερη αγροτική Περιφέρεια της χώρας. Το μόνο που έχει να παρουσιάσει ως παραγωγή ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι κάτι λαχανόκηποι και ο δημοτικός αμπελώνας, την παραγωγή του οποίου την... έκλεψαν, όπως λένε κάποιοι άγνωστοι. Ποιον γαστρονομικό πλούτο παρουσιάζει, προβάλλει και προωθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης; Των Σκοπίων μήπως; Εμφανίζουν ένα καλάθι αγροτικών προϊόντων που δεν έχει καν σχέση με τη Θεσσαλονίκη. Μπράβο τους και καλά κάνουν ό,τι κάνουν, αλλά όχι και να γίνεται κριτική γιατί θέλουμε να προωθήσουμε τον γαστρονομικό πλούτο που είναι πολύ μεγάλος...».

Ο κ. Παπάς μάλιστα με δηκτικό τρόπο απάντησε και στα περί... προβολής των Σκοπίων μέσω του brand της Μακεδονικής Κουζίνας: «Αν στο δήμο Θεσσαλονίκης θεωρούν ότι τα προϊόντα και τα φαγητά που παρέθεσαν στο δείπνο με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, δεν είναι τοπικά προϊόντα, δεν είναι προϊόντα που παράγονται στη μακεδονική γη ή δεν είναι φαγητά που μαγειρεύονται στην περιοχή μας, τότε είναι δικό τους θέμα. Όπως και αν θεωρούν ότι δεν υπάρχει τίποτα ελληνικό στον όρο Μακεδονία και Μακεδονική. Τι είπαν στον κ. Ζάεφ για τα εδέσματα του δείπνου; Ότι είναι μακεδονικά ή σκοπιανά; Μπορεί αντί να επέλεξαν να προβάλουν στον κ. Ζάεφ την τοπική μας κουζίνα, να του παρουσίασαν ένα γαλλικό δείπνο... Με λυπεί πολύ το γεγονός ότι άνθρωποι που κατέχουν καίριες θέσεις και εκπροσωπούν τη Θεσσαλονίκη στο εξωτερικό εκφράζουν τέτοιες απόψεις. Η συγκεκριμένη ανάρτηση προσβάλλει τους παραγωγούς των προϊόντων της μακεδονικής μας γης».

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Επί της... (εύγευστης) ουσίας, το στρατηγικό σχέδιο δράσης για την προβολή και προώθηση των αγροδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τα έτη 2018 – 2020, έχει ως κορωνίδα την εγγραφή της «Μακεδονικής Κουζίνας» ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στους καταλόγους της Unesco. Πρόκειται για κεντρική επιδίωξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, γι' αυτό και ετοιμάζεται να καταθέσει το σχετικό φάκελο υποψηφιότητας.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σύντομα θα έχει το τελικό σήμα της Μακεδονικής Κουζίνας, ενώ θα παραχθούν και οδηγοί γαστρονομίας, θα δημιουργηθούν δίκτυα επιχειρήσεων εστίασης, που θα έχουν μενού Μακεδονικής Κουζίνας, με ντόπια υλικά και συνταγές, ενώ ανά περιφερειακή ενότητα θα ανακηρυχθούν πρεσβευτές γαστρονομίας. Παράλληλα, σχεδιάζονται πολλές δράσεις προβολής και προώθησης.

Μάλιστα, προγραμματίζονται εκδηλώσεις αύξησης της αναγνωρισιμότητας του brand της Κεντρικής Μακεδονίας και της Μακεδονικής Κουζίνας, στις οποίες θα παρουσιάζονται γεύσεις από κάθε έναν από τους επτά νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, σε κεντρικά σημεία μεγάλων πόλεων της Ελλάδας και του εξωτερικού, σε αεροδρόμια, σταθμούς του μετρό, σιδηροδρομικούς σταθμούς, πολυκαταστήματα ή ξενοδοχεία.

Στις άλλες δράσεις προβολής περιλαμβάνεται η φιλοξενία δημοσιογράφων, η συμμετοχή σε εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις, η διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών σε Κίνα, Ρωσία, Ιαπωνία, ΗΠΑ και αραβικές χώρες. Στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας της Περιφέρειας με την Αγία Πετρούπολη προβλέπονται επίσης σημαντικές δράσεις για τα προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής, που έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα από το εμπάργκο στη Ρωσία.

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, με μια τέτοια στρατηγική, ο δήμος Θεσσαλονίκης "βγαίνει" από το κάδρο στο οποίο πασχίζει, εδώ και καιρό, να ενταχθεί, με δράσεις και τακτικές που είναι παρόμοιες με την προσπάθεια της ΠΚΜ.