Το Ράλι Ντακάρ έχει φτάσει αισίως στη 13η μέρα του και ο Κάρλος Σαίνθ, με το Peugeot 3008 του, βρίσκεται κυριολεκτικά μια ανάσα από τη νίκη! Η προτελευταία διαδρομή του φετινού Ντακάρ συνολικού μήκους 927 χλμ. ειχε μια ειδική των 424 χιλιομέτρων, η οποία ήταν κομμένη από μια μεγάλη απλή διαδρομή – σύνδεσμο, και έγινε μεταξύ των πόλεων της Αργεντινής Σαν Χουάν και της Κόρδοβα.

Οι αναβάτες αντιμετώπισαν τους αμμόλοφους του Σαν Χουάν στην αρχή της ημέρας τους … αλλά επίσης διέσχισαν μια περιοχή fesh-fesh, η οποία ήταν μια μεγάλη δοκιμή.

. Το fesh-fesh είναι φοβερά ενοχλητικό, καθώς το σύννεφο σκόνης του μπορεί να παραμείνει για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στον αέρα, δημιουργώντας όλεθρο για τους αναβάτες και τους οδηγούς σε αγώνες όπως το Dakar.

Με την ολοκλήρωση της 13ης ειδικής διαδρομής (San Juan – Cordoba), που ήταν και η προτελευταία του αγώνα οι πρωτοπόροι οδήγησαν με στρατηγική.

Οι Sainz/ Cruz ήταν και πάλι προσεκτικοί με πρώτο μέλημα να κρατήσουν την διαφορά που τους χωρίζει από τα υπόλοιπα πληρώματα καθώς βρίσκονται στην 1η θέση με το Peugeot. Ελέγχοντας τον ρυθμό τους ώστε να αποφύγουν με ασφάλεια εμπόδια και απρόοπτα, ολοκλήρωσαν την χτεσινή ειδική στην 6η θέση. Το ισπανικό δίδυμο συνεχίζει στην κορυφή της γενικής με διαφορά 46 λεπτά και 18 δευτερόλεπτα καθώς απομένουν 119 χιλιόμετρα για να κατακτήσουν το φετινό Ντακάρ.

Από την άλλη, οι Peterhansel/Cottret ήταν άτυχοι και έχασαν δύο θέσεις στην γενική κατάταξη, αφού στο πρώτο σκέλος της ειδικής έπεσαν πάνω σε ένα δέντρο. Συγκεκριμένα στο 78ο χιλιόμετρο του πρώτου σκέλους ο μπροστινός αριστερός τροχός του Peugeot χτύπησε σε ένα δέντρο σπάζοντας το ακρόμπαρο και την υποβοήθηση του τιμονιού.

Ταχύτερος στην 13η ειδική αναδείχτηκε ο Nasser Al Attiyah με Toyota. Τα πληρώματα μάλιστα με Toyota κατέκτησαν τις 3 πρώτες θέσεις της χθεσινής ημέρας. Στη γενική κατάταξη, πίσω από τον Sainz ακολουθούν οι Al Attiyah και Giniel de Villiers, αμφότεροι με Toyota.